Η ομάδα των στιγμών και των προσώπων

Η ομάδα των στιγμών και των προσώπων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φινάλε της πορείας της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο άφησε μία πικρία. Ο αποκλεισμός από μία ομάδα που δεν έπειθε ότι εδικαιούτο την πρόκριση δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Ομως μέσα από τους τέσσερις αγώνες του Μουντιάλ το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα βγήκε αναμφισβήτητα πιο δυνατό. Επεισε και τους πιο αυστηρούς κριτές πως μπορεί να συνεχίσει στις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις να έχει υψηλές βλέψεις, αλλάζοντας επίπεδο.

Κάποια πρόσωπα «σημάδεψαν» αυτό το πέρασμα από τη Βραζιλία, με πρώτο τον Φερνάντο Σάντος και τη δουλειά που έχει κάνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο Πορτογάλος κλήθηκε να διαχειριστεί τη βαριά κληρονομιά που άφησε ο Οτο Ρεχάγκελ και κατάφερε να διατηρήσει τη «γαλανόλευκη» σε τροχιά επιτυχιών. Στο Euro 2012 πανηγυρίσαμε την πρόκριση στην προημιτελική φάση, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία δεν αποχαιρετήσαμε Παγκόσμιο Κύπελλο στη φάση των ομίλων. Ο Πορτογάλος δέχθηκε επιθέσεις από τους επικριτές του, όμως το τελικό αποτέλεσμα του δίνει το δικαίωμα να αισθάνεται δικαιωμένος.

Σημαντικό ρόλο στην παρουσία της Ελλάδας στα γήπεδα της Βραζιλίας έπαιξε σίγουρα και ο Γιώργος Καραγκούνης. Ο ιστορικός αρχηγός της Εθνικής, στα 37 του χρόνια, υπενθύμισε σε όλους πόσο πολύ αγαπάει αυτό που κάνει. Ηγέτης εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου, έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης όταν όλοι είχαν βιαστεί να βάλουν την ομάδα στο αεροπλάνο της επιστροφής από το 3-0 με την Κολομβία και επανέφερε την ηρεμία στο «γαλανόλευκο» στρατόπεδο μετά τον καβγά του Μανιάτη με τον Τζαβέλλα. Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον η απουσία του θα είναι αισθητή σε όλους τους τομείς.

Ο… Δαλάι Λάμα, κατά κόσμον Γιώργος Σαμαράς, έγραψε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο βιβλίο ιστορίας αυτής της ομάδας. Η παροιμιώδης ηρεμία του στο πέναλτι που εκτέλεσε κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού και μας έδωσε την πρόκριση δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Οπως και η ξεχωριστή σχέση με τον μικρό οπαδό της Σέλτικ, τον Τζέι, που μας ανέδειξε ένα διαφορετικό, ανθρώπινο πρόσωπο. Ουδείς θα αισθανθεί έκπληξη αν είναι ο επόμενος ηγέτης αυτής της ομάδας.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος δικαίωσε ξανά εκείνους που του έχουν δώσει την ευκαιρία να αγωνιστεί σε μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ. Το γκολ που σημείωσε κόντρα στην Κόστα Ρίκα θα μπορούσε να είναι το καλύτερο αμπαλάζ στην εξαιρετική παρουσία του αν συνοδευόταν με πρόκριση στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Ο «υπαρχηγός» Κώστας Κατσουράνης χλευάστηκε όσο κανείς. Εγινε εν μια νυκτί το πιο αμφιλεγόμενο πρόσωπο της «γαλανόλευκης» ομάδας. Η αποβολή του στον αγώνα με την Ιαπωνία μετά τη μέτρια εμφάνιση στην πρεμιέρα με την Κολομβία και η νίκη μας απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού με τον «Κατσούρ» στην εξέδρα δημιούργησαν ένα θέμα γύρω από την προσφορά του στην ομάδα, στην παρούσα φάση. Λογικά θα πει και αυτός «αντίο» στην εθνική ομάδα.

Ο κακός Χοσέ Χολέμπας των δύο πρώτων ματς μεταμορφώθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους παίκτες της Εθνικής στους «τελικούς» με την Ακτή και την Κόστα Ρίκα, κάνοντας όλους να τρίβουν τα μάτια τους από ικανοποίηση. Δυστυχώς, η σπουδαία χθεσινή εμφάνισή του συνοδεύθηκε με αποκλεισμό, τον οποίο έμελλε να… σφραγίσει η άτυχη στιγμή του Φάνη Γκέκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή