Η «τραγωδία» και ο Νάβας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «ελληνική τραγωδία», κατά το συνήθως επιλεγόμενο στερεότυπο, έκανε λόγο στην πλειονότητά του ο διεθνής Τύπος αναφερόμενος στην ευκαιρία που έχασε η Εθνική Ελλάδος για πρόκριση, αποθεώνοντας παράλληλα τον τερματοφύλακα της Κόστα Ρίκα, Κέιλορ Νάβας.

«Ελληνική τραγωδία μετά την τελειότητα στα πέναλτι από την Κόστα Ρίκα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κρατική ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας, που τόνισε μάλιστα και το tweet του διεθνούς Αυστραλού άσου Τιμ Κέιχιλ, που δήλωσε ότι στενοχωρήθηκε για τον αποκλεισμό της Ελλάδας.

«Μετά την ισοφάριση, η Ελλάδα έμοιαζε σίγουρη νικήτρια, αλλά η Κόστα Ρίκα μπήκε στα χαρακώματα, πίστεψε στην τύχη της και ομολογουμένως βασίστηκε στον εκπληκτικό της τερματοφύλακα για να προκριθεί στα πέναλτι», έγραψε η «Ντέιλι Μέιλ» στην Αγγλία.

«Ο Κέιλορ Νάβας απέτρεψε τον θρίαμβο της Ελλάδας με δύο θεαματικές αποκρούσεις σε προσπάθειες των Σαλπιγγίδη και Μήτρογλου, την τελευταία στη λήξη της παράτασης, πριν αποκρούσει και το αποφασιστικό πέναλτι του πρώην συμπαίκτη του στη Λεβάντε, του Γκέκα», έγραψε η ισπανική «Μάρκα», προσθέτοντας ότι «σε αντίθεση με ό,τι αναμενόταν, η Ελλάδα κράτησε μπάλα και δεν είχε καμία σχέση με την καταστροφική ομάδα που είχαμε ακούσει τόσες φορές».

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης στάθηκαν ακόμη στη δήλωση του Φερνάντο Σάντος για την «ημέρα θλίψης» για την Ελλάδα, αλλά και στην αποχώρηση του Γιώργου Καραγκούνη από την εθνική ομάδα. Εμφαση δόθηκε και στο κοντράστ των δακρύων χαράς των Κοσταρικανών με την απογοήτευση των Ελλήνων διεθνών.

Παραδόξως φέτος η Ελλάδα βρήκε σθεναρούς συμπαραστάτες στο εξωτερικό, εκεί που συνήθως είχε μόνο επικριτές. Ο Βρετανός δημοσιογράφος Λίβιου Μπερντ δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter φωτογραφία που αποδεικνύει ότι ο Κοσταρικανός τερματοφύλακας Κέιλορ Νάβας ήταν αρκετά μπροστά από τη γραμμή τέρματος την ώρα που εκτελούσε το πέναλτί του ο Φάνης Γκέκας, ενώ ο Γάλλος συγγραφέας και αθλητικογράφος Τιμπό Λεπλά δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες στο διαδικτυακό ποδοσφαιρικό περιοδικό «Σοφούτ» μια ελεγεία στην Εθνική Ελλάδος, που δεν έχει προηγούμενο.

Ο κ. Λεπλά τιτλοφορεί το άρθρο του «Η Ελλάς ή η αίσθηση του τραγικού». Διερωτάται γιατί κανείς δεν αγαπάει την Εθνική Ελλάδος και εξηγεί ότι «ενώ οι άλλες ομάδες σού προσφέρουν στοιχεία του απόλυτου ή δείγματα ιδιοφυΐας, η Ελλάδα σού δίνει αυτό ακριβώς που σου υπόσχεται, δηλαδή είναι ανυποχώρητη και έτοιμη να θυσιαστεί».

Χαρακτηρίζει τον Γιώργο Σαμαρά «Ελληνα Ζλάταν» και λέει ότι στα ομηρικά έπη, όταν οι Ελληνες έδιναν κάποια μάχη συγκεντρώνονταν οι θεοί του Ολύμπου να αποφασίσουν για την έκβασή της. Στο τέλος παρενέβαινε αποφασιστικά ένας θεός, που δεν ήταν άλλος από τον Δία, και η νίκη ήταν κατά κανόνα στην πλευρά των Ελλήνων. Ετσι και στον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού, λέει ο κ. Λεπλά, και συμπληρώνει: «Σε κάθε Μουντιάλ είμαστε με δύο χώρες. Η μία διότι είναι η πατρίδα μας και η άλλη διότι είναι η Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή