Πέφτει η αυλαία της φάσης των «16»

Πέφτει η αυλαία της φάσης των «16»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμπειρία και η ποιότητα της Γαλλίας οδήγησαν τους «τρικολόρ» στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παρά τη σθεναρή αντίσταση που επέδειξε η Νιγηρία. Το τελικό 2-0 δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του αγώνα, αφού οι Αφρικανοί θα μπορούσαν να είχαν κάνει τη μεγάλη έκπληξη αν ήταν πιο αποτελεσματικοί. Από τη στιγμή που η ομάδα του Στίβεν Κέσι δεν εκμεταλλεύθηκε την υπεροχή της σε μεγάλο διάστημα του δευτέρου ημιχρόνου, ήταν αναμενόμενο πως οι Γάλλοι θα έβρισκαν τον τρόπο να πάρουν την πρόκριση.

Τα πρώτα 45 λεπτά πέρασαν με την ομάδα του Ντεσάμ να έχει μια ανούσια υπεροχή και να πλησιάζει στο γκολ μόνο στο 22΄ και στο 40΄ με σουτ των Πογκμπά και Ντεμπισί αντίστοιχα. Οι Νιγηριανοί είχαν κι αυτοί τη δική τους στιγμή στο 44΄ με τον Γιορίς να αποκρούει σουτ του Εμενίκε.

Στο δεύτερο ημίχρονο, τα ευρωπαϊκά σύννεφα μαζεύτηκαν για μία ακόμη φορά πάνω από τον βραζιλιάνικο ουρανό. Η Νιγηρία μέχρι το 70΄ είχε τον έλεγχο του αγώνα, αποδιοργανώνοντας τους Γάλλους. Ωστόσο, από τη στιγμή που οι ευκαιρίες των Εμενίκε και Οντεμβίγκι δεν κατέληξαν σε γκολ, οι «τρικολόρ» αναθάρρησαν και κατέθεσαν στο χορτάρι του Εστάντιο Νασιονάλ της Μπραζίλια την ανωτερότητά τους. Η είσοδος του Γκριζμάν αντί του Ζιρού αποδείχθηκε καταλυτική, αφού η Γαλλία απέκτησε περισσότερη ταχύτητα στο κέντρο.

Στο 70΄ ο Μόουζες έδιωξε την μπάλα πάνω στη γραμμή ύστερα από πλασέ του Μπενζεμά, ενώ στο 77΄ το οριζόντιο δοκάρι σταμάτησε το σουτ του Καμπάιγ. Οι παίκτες του Ντεσάμπ ήθελαν μια… βοήθεια για να σκοράρουν και την βρήκαν από τον κορυφαίο μέχρι εκείνη τη στιγμή Βίνσεντ Ενιάμα. Ο τερματοφύλακας των «Σούπερ Αετών» στο 79΄ πραγματοποίησε άστοχη έξοδο και έστειλε την μπάλα στο κεφάλι του Πογκμπά, ο οποίος με τη σειρά του την έσπρωξε στα ανυπεράσπιστα δίχτυα. Το γκολ αυτό έβαλε ένα πρόωρο τέλος στην αγωνία της πρόκρισης, με τη Γαλλία να ελέγχει εύκολα τον ρυθμό της αναμέτρησης στα λεπτά που απέμεναν. Μάλιστα, στις καθυστερήσεις θα σημειώσει και δεύτερο γκολ, όταν ύστερα από συρτή σέντρα του Βαλμπουενά από τα δεξιά, ο Γιόμπο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.

Οι Νιγηριανοί έχουν δικαιολογημένα παράπονα από τον Αμερικανό διαιτητή Μαρκ Γκάιγκερ, ο οποίος στο 55΄ αντί να αποβάλει με… κλειστά μάτια τον Ματουιντί για φάουλ στον Ονάζι, τον παρατήρησε με κίτρινη κάρτα.

ΓΑΛΛΙΑ: Γιορίς, Ντεμπισί, Εβρά, Βαράν, Καμπάιγ, Βαλμπουενά (90΄ Σισοκό), Ζιρού (62΄ Γκριζμάν), Μπενζεμά, Ματουιντί, Πογκμπά, Κοσιενλί.

ΝΙΓΗΡΙΑ: Ενιάμα, Γιόμπο, Αμπροουζ, Μούσα, Οντεμβίγκι, Εμενίκε, Μίκελ, Μόουζες (89΄ Νουαφόρ), Οσανίβα, Ονάζι (59΄ Γκάμπριελ), Ομέρουο.

Δύο φαβορί

Τελευταία μέρα της φάσης των «16» σήμερα και οι δύο αγώνες του προγράμματος αναδίδουν έντονα τη μυρωδιά της επερχόμενης έκπληξης.

Στις 19.00 στο Σάο Πάολο η Αργεντινή αντιμετωπίζει τη φιλόδοξη Ελβετία και έχει την πρώτη της ουσιαστική ευκαιρία να μεταπείσει όσους την θεωρούν κατώτερη του αναμενομένου σε αυτή τη διοργάνωση, απέναντι στη σθεναρή ομάδα του Οτμαρ Χίτζφελντ. Πάντως, οι Αργεντινοί, βλέποντας τι πέρασαν οι Βραζιλιάνοι για να προκριθούν επί της Χιλής, έκαναν χθες ιδιαίτερη προπόνηση στα πέναλτι.

Τέσσερις ώρες αργότερα στην πόλη Σαλβαδόρ το Βέλγιο θα έχει επικίνδυνη αποστολή κόντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που όχι μόνο δεν σκοπεύουν να κλειστούν στα καρέ τους, αλλά σύμφωνα με τον τεχνικό τους, Γιούργκεν Κλίνσμαν, θα εφαρμόσουν το ρητό «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Αμφίβολοι για το Βέλγιο είναι οι σέντερ μπακ Βενσάν Κομπανί και Τόμας Φερμέλεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή