Με αντεκδίκηση απειλεί η Χαμάς

Με αντεκδίκηση απειλεί η Χαμάς

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις ελπίδες για εκτόνωση της έντασης στα παλαιστινιακά εδάφη, τις οποίες γέννησε η σύλληψη από τις διωκτικές Αρχές του Ισραήλ έξι Εβραίων υπόπτων για την πρόσφατη δολοφονία 16χρονου Παλαιστίνιου στην Ιερουσαλήμ, οι φόβοι για κλιμάκωση της αιματοχυσίας παρέμεναν και χθες σε υψηλά επίπεδα.

Το στρατιωτικό τμήμα της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Ταξιαρχίες Ιζεντίν αλ Κασάμ, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «θα πληρώσει τρομερό τίμημα» για τη δολοφονία οκτώ μαχητών της οργάνωσης. Εξι μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό κοντά στην πόλη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ενώ άλλα δύο έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά σε προσφυγικό καταυλισμό, στο κέντρο της παλαιστινιακής περιοχής. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για αντίποινα ύστερα από την εκτόξευση τουλάχιστον 25 ρουκετών και οβίδων από τη Γάζα προς το Νότιο Ισραήλ, την Κυριακή.

Η νέα πυράκτωση είχε ως αφορμή τη δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων κοντά στη Χεβρώνα της παλαιστινιακής Δυτικής Οχθης και τη συνακόλουθη δολοφονία του νεαρού Παλαιστινίου, ο οποίος απήχθη έξω από το σπίτι του, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, και βρέθηκε νεκρός στο εβραϊκό τμήμα της πόλης λίγες ώρες αργότερα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατήγγειλε την «αποτρόπαιη δολοφονία» του 16χρονου και υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα εντοπιστούν και θα υποστούν «τις πλήρεις συνέπειες του νόμου». Μιλώντας από την κρατική τηλεόραση, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε (Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους) τρομοκράτες, θα τους αντιμετωπίσουμε όλους». Λίγο αργότερα, τηλεφώνησε στον πατέρα του δολοφονημένου Παλαιστίνιου για να τον συλλυπηθεί και για να του υποσχεθεί ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν αυστηρά. Ο Παλαιστίνιος ιατροδικαστής που παραβρέθηκε στην αυτοψία δήλωσε ότι ο άτυχος Μοχάμεντ Αμπού Χντάιρ πέθανε με φρικτό τρόπο, καθώς οι δολοφόνοι τον έκαψαν ζωντανό. «Αισθανόμαστε ντροπή και είμαστε σοκαρισμένοι από αυτό το βάρβαρο έγκλημα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μοσέ Γιαλόν, περιγράφοντας τους υπαίτιους ως «Εβραίους τρομοκράτες».

Την Κυριακή, οι ισραηλινές Αρχές συνέλαβαν έξι υπόπτους για τη δολοφονία του Χντάιρ. Παρότι μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε επίσημη ανακοίνωση, δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου έκαναν λόγο για νεαρούς Εβραίους υπερεθνικιστές, οι οποίοι έδρασαν σε αντεκδίκηση για τη δολοφονία των τριών ομοεθνών τους. Τρεις από τους συλληφθέντες φέρονταν να έχουν ομολογήσει την ενοχή τους.

Η δολοφονία του 16χρονου Παλαιστινίου προκάλεσε έκρηξη διαδηλώσεων στην κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Οχθη, προκαλώντας συνειρμούς με την πρώτη και τη δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα (Εξέγερση), του 1987 και του 2000 αντίστοιχα. Την Κυριακή, οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν και σε αραβικές πόλεις στο εσωτερικό του Ισραήλ, όπως η Ναζαρέτ στον Βορρά και το Ουμ ελ Φαχμ, βορειοανατολικά του Τελ Αβίβ. Σε πολλές από αυτές τις διαδηλώσεις, τα συνθήματα στρέφονταν όχι μόνο εναντίον του Ισραήλ αλλά και κατά του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος κατηγορούνταν για ενδοτισμό.

Παραίτηση Λίμπερμαν

Ο νέος γύρος της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων προκάλεσε ρήγμα στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τη χθεσινή παραίτηση του υπερεθνικιστή υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Είχε προηγηθεί μια επεισοδιακή ρήξη μεταξύ Νετανιάχου και Λίμπερμαν, στη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, την Κυριακή. Ο Λίμπερμαν είχε εισηγηθεί μια σαρωτική στρατιωτική επιχείριση στη Γάζα με στόχο την ανατροπή της τοπικής κυβέρνησης της Χαμάς, ενώ ο Νετανιάχου υιοθέτησε μια πιο μετρημένη γραμμή. Πάντως, ο παραιτηθείς υπουργός τόνισε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην κυβερνητική πλειοψηφία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή