Τουρκία: Προφυλάκιση αστυνομικού για τον θάνατο διαδηλωτή

Τουρκία: Προφυλάκιση αστυνομικού για τον θάνατο διαδηλωτή

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κακουργιοδικείο της Άγκυρας αποφάσισε σήμερα να προφυλακισθεί ο αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε με το πιστόλι του έναν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του καλοκαιριού του 2013 στην πρωτεύουσα της Τουρκίας και να παραμείνει προφυλακισμένος έως την ετυμηγορία του, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο αστυνομικός Αχμέτ Σαχμπάζ δικάζεται από τον Δεκέμβριο ενώπιον αυτού του δικαστηρίου διότι άνοιξε πυρ και σκότωσε πετυχαίνοντας στο κεφάλι έναν κομμουνιστή εργάτη 26 χρονών, τον Ετέμ Σαρίσουλουκ, σε μια διαδήλωση που είχε γίνει την 1η Ιουνίου 2013 στο κέντρο της πόλης.

Μέχρι τώρα, παρά το ότι του έχει ασκηθεί δίωξη για «δυσανάλογη χρήση βίας», ο αστυνομικός παρέμενε ελεύθερος, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες τόσο από τα μέλη της οικογένειας του θύματος όσο και από μη κυβερνητικές οργανώσεις, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλους, που ζητούσαν να προφυλακισθεί.

Εξάλλου, ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί βαρύτερη ποινή σε βάρος του αστυνομικού, καλώντας να καταδικαστεί σε 33 χρόνια κάθειρξη, από 26 που ζητούσε ως τώρα, για τον τρόπο με τον οποίο ο αστυνομικός χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό του όπλο.

Οι εικόνες από κάμερες που κατέγραψαν τον πυροβολισμό του αστυνομικού, δείχνουν ότι δεν έδρασε σε νόμιμη άμυνα αλλά αντιθέτως στόχευσε εσκεμμένα τον διαδηλωτή.

Ο αστυνομικός είχε υποστηρίξει ότι ενήργησε ευρισκόμενος σε νόμιμη άμυνα. Ένα βίντεο δείχνει τον Σαχμπάζ να πυροβολεί τρεις φορές, τις δυο στον αέρα και την τρίτη εναντίον του Σαρίσουλουκ.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

Όπως και σε προηγούμενες ακροαματικές συνεδριάσεις για την υπόθεση, περίπου 600 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο της Άγκυρας και φώναξαν συνθήματα εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, όπως διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Το AKP θα λογοδοτήσει», κραύγαζαν οι συγκεντρωμένοι, αναφερόμενοι στη δίκη για το φόνο του διαδηλωτή.

Οι δικαστές αποφάσισαν να ορίσουν την επόμενη δικάσιμο για την 3η Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία είχαν επικρίνει έντονα το γεγονός ότι οι έρευνες για το φόνο καθυστερούσαν αδικαιολόγητα, ενώ πάγια στη χώρα αυτή καταγγέλλεται ότι οι αστυνομικοί έχουν πλήρη ατιμωρησία για τη βία που ασκούν εναντίον διαδηλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή