Κουφονήσια: Μικρό μέρος, μεγάλη ιστορία

Κουφονήσια: Μικρό μέρος, μεγάλη ιστορία

7' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακοπές στο μικρό νησάκι (και το ακόμη πιο μικρό αδελφάκι του), που τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

Οι πατημασιές μας πάνω στο χώμα μοιάζουν με το τικ τακ του ρολογιού, είναι ρυθμικές και γρήγορες, μας επιτρέπουν να δούμε το Κουφονήσι (ένα νησί με έκταση μόλις 5,7 τ.χλμ.!) μέσα σε λίγες ώρες. Ξεκινάμε από τον Αγιο Γεώργιο ή Χώρα, τον μοναδικό οργανωμένο οικισμό, και ακολουθούμε την ακτογραμμή προς τα ανατολικά, μέχρι να φτάσουμε στην παραλία Πορί, για να μπούμε μετά στο εσωτερικό και να γυρίσουμε πίσω από την ενδοχώρα. Είναι απόγευμα, έχει δροσιά, περπατάμε σε ομαδούλες ή κατά μόνας στο μονοπάτι, ανάμεσα σε βράχια και θάμνους, και είμαστε όλοι ήσυχοι, δεν ανοίγουμε πολλές κουβέντες, ούτε έχουμε ξεναγό μαζί να μας μιλήσει για το τοπίο. Με την πρώτη ματιά, βέβαια, δεν υπάρχει κάτι για το οποίο θα μπορούσε να μας μιλήσει κανείς (το μόνο που βλέπουμε είναι θάλασσα, την Κέρο απέναντι και διάσπαρτα κάποια σπίτια), αλλά αυτός είναι πάντα ο κρυμμένος άσος των ξεναγών: σου εμφανίζουν ιστορίες εκεί όπου εσύ δεν βλέπεις τίποτα.

Οσο περπατάμε, σκέφτομαι ότι το Κουφονήσι, ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά της Ελλάδας, ένας κόκκος γης ανάμεσα στην Αμοργό και τη Νάξο, είναι σαν να μη βρίσκεται στο Αιγαίο, αλλά κάπου αλλού – έχει τόσο διαφορετική προσωπικότητα από τα αδέλφια κυκλαδονήσια, που θα έλεγες ότι ανήκει σε άλλη οικογένεια. Εδώ, το σύνηθες ατού των Κυκλάδων, δηλαδή η Χώρα, είναι το πιο ουδέτερο στοιχείο του τοπίου – η ματιά του επισκέπτη γεμίζει με άλλα πράγματα. Για την ακρίβεια, με δύο χρώματα: μπλε (όχι το βαθύ, κλασικό, ελληνικό μπλε της θάλασσας, αλλά ένα πιο ασυνήθιστο, εξωτικό, κουβανέζικο μπλε) και ανοιχτό καφέ, το χρώμα που έχουν τα διαβρωμένα από τη θάλασσα βράχια. Αυτό είναι το Κουφονήσι: ένα θελκτικό κουβανέζικο μπλε που σου κλείνει το μάτι, λέγοντάς σου «για έλα λίγο προς τα εδώ» και από δίπλα ένα ξεβαμμένο πέτρινο καφέ.

Βέβαια, αν είχαμε ξεναγό στη διάρκεια της σιωπηλής πεζοπορίας μας, κατά πάσα πιθανότητα θα μαθαίναμε κι άλλα στοιχεία για τον τόπο (τα οποία διαβάσαμε εκ των υστέρων), που του προσδίδουν βάρος και τον συνδέουν ιστορικά με το ευρύτερο περιβάλλον, όπως το ότι στο Κουφονήσι έχουν ανακαλυφθεί δύο πρωτοκυκλαδικοί οικισμοί (ο πρώτος στα ανατολικά του χωριού, ο δεύτερος σε κοντινή απόσταση από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου), ότι ο σημερινός οικισμός πιθανόν χτίστηκε στη θέση ενός μεγάλου ρωμαϊκού οικισμού, ότι στους Επάνω Μύλους βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ένα τηγανόσχημο αγγείο χαραγμένο με εννεάκτινο αστέρι (φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου) αλλά και ότι στη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου το νησί αναγράφτηκε ως Κοφινούσα, ενώ σε χάρτες γεωγράφων και περιηγητών, Ανω και Κάτω Κουφονήσι πήραν διάφορα ονόματα, όπως Pira (το 1590), Cofinissia (το 1745) και Phocussa (το 1791).  

Μικρά μέρη, μεγάλη ιστορία… Η Κέρος, ακριβώς απέναντι, έχει ακόμη μεγαλύτερη ιστορία από το Ανω Κουφονήσι, αφού την κυκλαδική περίοδο θεωρούνταν τόσο σημαντική όσο μεταγενέστερα η Δήλος. Ανασκαφές στα δυτικά του νησιού, στον Κάβο Δασκαλειού, έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως τα ειδώλια του αρπιστή, του αυλητή αλλά και της Μεγάλης Μητέρας, ύψους 1,40 μ. Σήμερα, η πάλαι ποτέ κοιτίδα των μαρμάρινων ειδωλίων κατοικείται από αιγοπρόβατα που περιδιαβαίνουν βόσκοντας ελεύθερα.  

Τη βλέπουμε από μακριά την Κέρο καθώς κάνουμε βόλτα με τη λάντζα, όπως και το Γλαρονήσι, ένα νησάκι στο οποίο μαζεύονται οι γλάροι για να ξαποστάσουν και να αφήσουν τα αυγά τους, και βέβαια το Κάτω Κουφονήσι, το έτερον ήμισυ του Ανω, το νησί-μεγαθήριο των 4,4 τ.χλμ.(!)· ένα ημιάγριο κύτταρο ζωής με έναν δαρμένο από τον αέρα φοίνικα, λίγα σπίτια παραθεριστών και ψαράδων, κοπάδια αιγοπροβάτων και ένα εκκλησάκι της Παναγίας, που πρωτοχτίστηκε το 1561. Κάθε Δεκαπενταύγουστο, μάλιστα, μετά τη λειτουργία, στήνεται μεγάλο πανηγύρι στο Κάτω Κουφονήσι.

Πάνω-κάτω αυτά αντικρίσαμε στο ταξίδι μας στο σύμπλεγμα των μικρών πλην όμως εξαιρετικά δυναμικών αυτών νησιών, που παρότι θα μπορούσαν να προσομοιάζουν και τελικά να επισκιάζονται από τα διπλανά μεγάλα, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Στα Κουφονήσια δεν αισθάνεσαι ούτε τη ναξιώτικη ούτε την αμοργινή αύρα. Αυτό που βιώνεις είναι διαφορετικό, πιο περίπλοκο, συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο, το πρωτοκυκλαδικό με το σημερινό, τον αρχαίο μαρμάρινο αυλητή με τον ντόπιο ψαρά και βοσκό, τον καλοκαιρινό παραθεριστή με τον γλάρο-άποικο, τον κυκλαδίτικο άνεμο με το (σχεδόν) κουβανέζικο θαλασσινό νερό!

Μόνο παραλίες

Η νότια πλευρά του Ανω Κουφονησίου, από τον Παριανό έως το Πορί, είναι γεμάτη παραλίες – θα τις δείτε αν διασχίσετε το μονοπάτι παράλληλα με την ακτογραμμή. Η Αμμος είναι η παραλία του οικισμού στο λιμάνι, από τις μεγαλύτερες του νησιού και με ρηχά νερά, η παραλία Χαροκόπου είναι γνωστή από την ταβέρνα του Φοίνικα (πολλοί την ξέρουν και ως Φοίνικα), ο Φανός είναι παραλία μεγάλη και με κόσμο, ενώ ακόμη πιο κοσμοπολίτικη θεωρείται η Πλατιά Πούντα ή Ιταλίδα (ο μικρός όρμος Ιταλιδάκι έχει περισσότερη ησυχία). Με λίγο παραπάνω περπάτημα θα φτάσετε στο Πορί, την παραλία των surfers, μάλλον την ωραιότερη του νησιού. Μικρές και ήσυχες είναι η Πόρτα και ο Χοντρός Κάβος, ενώ έχετε στο νου σας και τις παραλίες Λουτρό, Σπηλιά και Παριανός. Με σκάφος (δικό σας ή από εκείνα που εκτελούν δρομολόγια από το Ανω Κουφονήσι) μπορείτε να πάτε έως το Κάτω Κουφονήσι, για βουτιές στις παραλίες Νερό, Δέτης, Πεζούλια, Φυκιό.  

Μετάβαση

Το καλοκαίρι υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά για το Ανω Κουφονήσι, με πλοία της Hellenic Seaways (διάρκεια 5 ώρες, κόστος από 57 ευρώ), της Blue Star (διάρκεια περί τις 7,5 – 8,5 ώρες, κόστος από 34,50 ευρώ) ή της Sea Jets (διάρκεια περί τις 6 ώρες, κόστος από 59 ευρώ). Δρομολόγια (λιγότερο τακτικά βέβαια) εκτελούνται και από Ραφήνα, από τη Sea Jets (διάρκεια 4 – 7 ώρες, κόστος από 59 ευρώ). Εναλλακτικά, μπορείτε να προσεγγίσετε το Ανω Κουφονήσι μέσω γειτονικών νησιών, όπως είναι η Νάξος (με σκάφη όπως το Εξπρές Σκοπελίτης). Λιμεναρχείο Νάξου: Τ/22850-22.300.  

Διαμονή

Τα τελευταία χρόνια, τα Κουφονήσια έχουν γίνει δημοφιλής προορισμός και κάθε καλοκαίρι προσελκύουν ορδές παραθεριστών. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί και τα καταλύματα (κάτι που θέλει λίγο προσοχή, καθώς ένα ωραίο νησιωτικό τοπίο μπορεί να χαλάσει από τα πολλά κτίσματα). H διαμονή δεν είναι ιδιαίτερα οικονομική, παρ’ όλα αυτά, με λίγο ψάξιμο, βρίσκει κανείς προσιτές τιμές. Την περίοδο της υψηλής επισκεψιμότητας, βέβαια, κάθε είδους δωμάτιο είναι δυσεύρετο στο Ανω Κουφονήσι (γι’ αυτό, αν δεν έχετε κάνει ακόμα κράτηση, πρέπει να βιαστείτε!).   

Aeolos Hotel (T/22850-74.296, www.aeoloshotel.com). Σύγχρονο και όμορφο μικρό ξενοδοχείο, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, έχει προσεγμένα δωμάτια, ένα café που σερβίρει ελαφρύ φαγητό και πιστοποιητικό διάκρισης από το tripadvisor. 100 – 135 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Μυρτώ (Τ/22850-74.400, www.myrto-hotel.gr). Ξενοδοχείο τριών αστέρων, που κάνει ποδαρικό φέτος το καλοκαίρι. Εχει δωμάτια και σουίτες με θέα στη θάλασσα, είναι φιλικό προς ΑμεΑ, αλλά όχι και τόσο προς καπνιστές, καθώς απαγορεύεται το κάπνισμα μέσα στα δωμάτια. 90 – 120 ευρώ το απλό δίκλινο με πρωινό μπουφέ.

Αιγαίον (Τ/22850-74.050, www.hotel-aigaion.gr). Βρίσκεται στην κεντρική παραλία, στον οικισμό του Κουφονησίου, γύρω στα 100 μέτρα από το λιμάνι. Διαθέτει café-bar που είναι ανοιχτό από το πρωί έως το βράδυ, στο οποίο σερβίρονται σνακ, μακαρονάδες, αλλά και κοκτέιλ. 110 ευρώ το απλό δίκλινο με πρωινό.

Keros Art Hotel (Τ/22850-71.601, www.keroshotel.gr). Εχει 23 παραδοσιακά δωμάτια (μονόκλινα, δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα) και αποτελείται «όχι από ένα, αλλά από τρία ξεχωριστά μονώροφα κτίρια κυκλαδικής αρχιτεκτονικής, που συνδέονται μεταξύ τους με νησιωτικούς βραχόκηπους, την πισίνα, το pool bar και πέτρινα παρτέρια με βουκαμβίλιες». 90 – 120 ευρώ το απλό δίκλινο με πρωινό.

Michalis Little Houses (Τ/22850-74.490, www.mentrinos.com). Βρίσκεται σε ένα γαλήνιο σημείο του νησιού, κοντά στο λιμάνι, στα εστιατόρια και στα μαγαζιά. Τα δωμάτιά του είναι καλόγουστα, χωρίς να είναι εξεζητημένα, και έχουν ωραία θέα, για να χαζέψει κανείς την ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα. 80 – 90 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό.  

Sorokos Hotel (T/6972-112.315, www.sorokos.gr). Είναι χτισμένο σε διαφορετικά επίπεδα, σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, διαθέτει απλά, δωμάτια και αποτελεί μια πιο οικονομική επιλογή. 50 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό.

Villa Maria Vekri (T/22850-29.225, www.koufonissia.gr). Πρωτοχτίστηκε για να λειτουργήσει σαν κατοικία, αλλά τελικά αναδιαμορφώθηκε σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα. Οι ιδιοκτήτες είναι φιλόξενοι και οι τιμές φιλικές. 50 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

*Οι τιμές των εισιτηρίων και των δωματίων είναι ενδεικτικές – για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και τα ξενοδοχεία.

Φαγητό

Τους καλοκαιρινούς μήνες, στο Κουφονήσι θα βρείτε αρκετά μέρη για φαγητό, όπως το Νικητούρι (Τ/22850-74.402, www.nikitouri.com) για φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και σαλάτα με ψητά λαχανικά, τον Γαστροναύτη (Τ/22850-71.468, www.facebook.com/Gastronautis) για κόκορα με πορτοκάλι, ριζότο θαλασσινών και λιγκουίνι με φέτα, λιαστή ντομάτα και ρόκα, αλλά και το Σουβλάκι στη Στροφή για το διάσημο… σουβλάκι του. Στο Κάτω Κουφονήσι θα βρείτε την ταβέρνα του Γιάννη Βενετσάνου (Τ/22850-74.074) για κατσίκι αλλά και αστακό. Στέκια για καφέ και ποτό υπάρχουν, επίσης, αρκετά. Ενα κλασικό, στο οποίο καθίσαμε κι εμείς, είναι το Σχολειό, που στεγάζεται σε κτίσμα του 1852, το παλιό δημοτικό σχολείο του νησιού.

Γενικά

Ιστορικές και πρακτικές πληροφορίες για τα Κουφονήσια θα βρείτε στο βιβλίο «Τα Κουφονήσια των Κυκλάδων, διαδρομή μέσα στο χρόνο» του Γεωργίου Κ. Γιαγκάκη, στον «Τουριστικό οδηγό Μικρών Κυκλάδων» του www.naxos.gr, αλλά και στο www.aegeanislands.gr.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή