Δεκάδες νεκροί στη Γάζα από τους βομβαρδισμούς

Δεκάδες νεκροί στη Γάζα από τους βομβαρδισμούς

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται ανησυχητικά ο φόρος αίματος που πληρώνουν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί όπως και η εκτόξευση ρουκετών από την ισλαμική οργάνωση Χαμάς συνεχίζονται, ενώ οι χλιαρές παρεμβάσεις των ισχυρών δυνάμεων της διεθνούς κοινότητας δεν φαίνονται ικανές να επισπεύσουν την επίτευξη εκεχειρίας.

Πέντε παιδιά συγκαταλέγονται μεταξύ των 31 Παλαιστινίων που έπεσαν θύματα των χθεσινών βομβαρδισμών του Ισραήλ, στην τρίτη κατά σειρά ημέρα της Επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή», που είχε στοιχίσει μέχρι χθες το βράδυ τη ζωή 82 ομοεθνών τους, 65 εκ των οποίων ήταν άμαχοι. Ενα αγόρι ηλικίας πέντε ετών σκοτώθηκε από ισραηλινό πύραυλο στην πόλη Μπέιτ Λάιγα, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ενώ έβλεπαν Μουντιάλ

Το πλέον πολύνεκρο περιστατικό συνέβη στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Γάζας, γύρω στη 1 π.μ., όταν ισραηλινό βλήμα έπληξε καφετέρια όπου είχαν συγκεντρωθεί πολίτες για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα Αργεντινής – Ολλανδίας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν.

Δικαιολογώντας τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι διαπράττει «ένα διπλό έγκλημα πολέμου: από τη μια πλευρά, εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών αμάχων κι από την άλλη κρύβεται πίσω από Παλαιστίνιους αμάχους».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, περισσότεροι από 300 στόχοι της Χαμάς επλήγησαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανεβάζοντας σε 750 τους στόχους που εξουδετερώθηκαν κατά το τελευταίο τριήμερο. «Εχουμε μπροστά μας πολλές ακόμη ημέρες σύγκρουσης», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του, στο Twitter, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μοσέ Γιαλόν, απορρίπτοντας, ουσιαστικά, τις παρεμβάσεις διαφόρων περιφερειακών και διεθνών παραγόντων για εκεχειρία. Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, προειδοποίησε: «Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, γι’ αυτό δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια μάχη μέχρις εσχάτων».

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ζητώντας την παρέμβασή τους για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Με δηλώσεις του από το Πεκίνο, ο Κέρι τάχθηκε υπέρ της εκεχειρίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοιες επιθέσεις με ρουκέτες».

Χθες το βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Γάζα. Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, είχε δηλώσει ότι «η Γάζα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού» και ότι «η επιδεινούμενη κατάσταση οδηγείται σε μια καθοδική σπείρα, που μπορεί γρήγορα να γίνει παντελώς ανεξέλεγκτη».

Σε πείσμα των προειδοποιήσεων, το ενδεχόμενο εισβολής χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ στη Γάζα παρέμενε και χθες ανοιχτό. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, περίπου 20.000 έφεδροι έχουν ήδη επιστρατευθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή