Κυβερνητική λύση για το Ταμείο

Κυβερνητική λύση για το Ταμείο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελικές διευθετήσεις στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να δει αν το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή θα «ξεκλειδώνει» την εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Η χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού στο Μαξίμου με τους Ευ. Βενιζέλο, Γκ. Χαρδούβελη, Χρ. Σταϊκούρα και του Δημ. Σταμάτη και Στ. Παπασταύρου διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, με το σύνολο των ανοικτών μετώπων στο τραπέζι: από το ζήτημα των ενστόλων, που αφορά τόσο τη δικαστική απόφαση για τις αποδοχές τους όσο και την τύχη των ασφαλιστικών τους ταμείων, ώς το αγγελιόσημο και το πολιτικό χρήμα.

Για τα αναδρομικά και το ύψος των αποδοχών των ενστόλων αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις την προσεχή εβδομάδα, καθώς εμφανώς η κυβέρνηση αναζητά σημείο ισορροπίας μεταξύ των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί από τη δικαστική απόφαση και της δημοσιονομικής πραγματικότητας. Πάντως, χθες, επισημοποιήθηκε, σε μία προσπάθεια προφανώς καταλλαγής στο εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, ότι στη διαδικασία ενοποίησης προς το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης δεν θα περιληφθούν ούτε τα μετοχικά ούτε τα ταμεία πρόνοιας (εφάπαξ) των ενστόλων. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η διευκρίνιση αυτή δεν συνιστά απόκλιση από τη συμφωνία με την τρόικα, η οποία αναφέρεται σε ενοποίηση επικουρικών, ενώ υπογράμμιζαν ότι πέραν της εποπτείας που θα παραμείνει στα αρμόδια κατά περίπτωση υπουργεία οι δεσμεύσεις για την οικονομική διαχείριση και τις παροχές παραμένουν. Ως προς τα σενάρια για το μέλλον των ταμείων πρόνοιας αυτά προβλέπουν είτε τη συγχώνευσή τους σε ένα ενιαίο ταμείο για το σύνολο του ένστολου προσωπικού είτε τη μετατροπή τους σε επαγγελματικά ταμεία.

Ωστόσο, τα ανοικτά μέτωπα δεν αφορούν μόνο το εσωτερικό αλλά και την τρόικα.

Το νομοσχέδιο του πολιτικού χρήματος, ένα από τα προαπαιτούμενα για τη δόση, παραπέμπεται, οριστικώς πλέον, για την Ολομέλεια του Οκτωβρίου, σύμφωνα και με τον περιορισμό του άρθρου 72 του Συντάγματος. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ως «δείγμα προθέσεων» της κυβέρνησης, προκειμένου να ψηφιστεί αμέσως μετά τη σύγκληση της Ολομέλειας, αναγνώριζαν, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το θέμα και άρα βεβαιότητα για την ομαλή εκταμίευση της δόσης.

Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και για το αγγελιόσημο, που κανονικά περιέχεται στους «φόρους υπέρ τρίτων» που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και για την κατάργησή του επιμένει η τρόικα. Ωστόσο, στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ισχυρή η θέση να μην «πειραχτεί» ο συγκεκριμένος πόρος αυτήν τη στιγμή. Η επιχειρηματολογία εδράζεται στο γεγονός ότι το αγγελιόσημο δεν συνιστά ενίσχυση για το ταμείο, αλλά, αντιθέτως, υποκαθιστά την εργοδοτική εισφορά και, συνεπώς, οποιαδήποτε κατάργησή του χωρίς σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα θα οδηγούσε τα ταμεία Τύπου σε κατάρρευση.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που χθες συναντήθηκαν για δεύτερη διαδοχική ημέρα, φέρονται να συζήτησαν και τις επικείμενες προαγωγές στη Δικαιοσύνη αλλά και το ζήτημα του Ελληνα εκπροσώπου στην Κομισιόν, το όνομα του οποίου, αν και παρατηρείται σημαντική δυστοκία, αναμένεται να ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή