Η εξοικονόμηση  του ρεύματος

Η εξοικονόμηση  του ρεύματος

Η Γη της Επαγγελίας…

Κύριε διευθυντά

Aπό τον Φεβρουάριο του 2013 που το Ισραήλ είναι σε διάλογο με τους Παλαιστινίους, δέχεται διαρκώς ρουκέτες. Ακολουθεί απαγωγή και δολοφονία 3 «Εβραίων» παιδιών από μέλη της Χαμάς και παράλληλα επί 25 ημέρες σταδιακά αυξάνονται οι ρουκέτες. Παράλληλα, οι Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν για την απαγωγή των παιδιών, ανεβάζοντας φωτογραφίες στο Διαδίκτυο με 3 δάχτυλα του χεριού ανασηκωμένα, ενώ δεν συλλαμβάνεται κανείς.

Ακολουθεί δολοφονία ενός παιδιού Παλαιστινίου. Το Ισραήλ άμεσα συλλαμβάνει τους ενόχους, ο πρόεδρος του κράτους δηλώνει αποτροπιασμό, η κυβέρνηση επίσης, και οι δράστες οδηγούνται φυλακή.

Ακολουθεί καταιγισμός ιρανικών πυραύλων. Σε μία μόνο ημέρα πέφτουν 125… Δεκάδες πύραυλοι απειλούν Τελ Αβίβ και Ιεροσόλυμα (6 εκατ. κάτοικοι). Ολοι αναχαιτίζονται και το Ισραήλ αναγκαστικά απαντά στις επιθέσεις που δέχεται (ενώ ήταν σε ειρηνευτικό διάλογο οι δύο πλευρές…) με αεροπορικούς βομβαρδισμούς των σημείων εκτόξευσης και αποθήκευσης πυραύλων.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, κανένας δεν κατήγγειλε τη Χαμάς. Ολοι όμως καταγγέλλουν το Ισραήλ, που απαντά στις διαρκείς επιθέσεις εναντίον του! Ολοι τώρα ζητούν ειρηνική λύση – από το Ισραήλ μόνο. (Ας μας πουν τον τρόπο, να τον προτείνουμε στη Χαμάς…)

Για κάθε αναχαίτιση πυραύλου το Ισραήλ δαπανά περίπου 100.000 δολάρια, και τις τελευταίες 15 ημέρες μόνο έχει αναχαιτίσει περισσότερους από 2.000 πυραύλους… Επίσης, τεράστια ποσά απαιτήθηκαν το διάστημα αυτό για περίπου 1.000 πτήσεις – βομβαρδισμούς; Ξέρετε πολλές οικονομίες, με μερικά δισ. δολάρια για «ξόδεμα» σε 15 ημέρες, προκειμένου να γίνονται στόχοι «από βίτσιο» σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ., και μετά να βρίζουν όλοι; Επειτα, τα παιδιά. Προφανώς είναι άδικο να σκοτώνονται. Αλλά ας μελετήσουμε λίγο τα νούμερα. Υστερα από τόσες αεροπορικές επιθέσεις και χερσαίες επιχειρήσεις, οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν περίπου 500 νεκρούς (ενήλικοι, παιδιά, μέλη της Χαμάς, άμαχοι).

«Τυφλοί» είναι οι Ισραηλινοί και σε τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή πέτυχαν «μόνο» 500 (0,5/αεροπορική επιχείρηση); Και παράλληλα πέτυχαν ώς τώρα όλους τους στόχους τους (εκατοντάδες τούνελ και αποθηκευτικοί χώροι πυραύλων, και εκατοντάδες σημεία εκτόξευσης πυραύλων). Τα νούμερα ξεκάθαρα δείχνουν πως το Ισραήλ δεν στοχεύει αμάχους. Επιπλέον, το Ισραήλ ενημερώνει πού και πότε θα χτυπήσει· οι εγκαταστάσεις δεν φεύγουν. Επιπλέον, παρέχει ακόμα και σήμερα στη Γάζα ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ιατροφαρμακευτικό υλικό και περίθαλψη. Παράλληλα, για την προστασία των κατοίκων του, έχει κατασκευάσει καταφύγια σε κάθε κτίριο και έχει αναπτύξει τον «σιδηρούν θόλο».

Η Χαμάς; Εισπράττει απίστευτα ποσά από το εξωτερικό και οι ηγέτες της ζουν πλουσιοπάροχα. Στη Γάζα υπάρχουν εκατοντάδες τούνελ για να περνούν λαθραία πύραυλοι, όπλα και τρομοκράτες, αλλά δεν υπάρχουν καταφύγια αμάχων – ενώ επιλέγει να χτυπήσει μέσα από τα σπίτια τους. «Αποζημιώνει» τις οικογένειες των «μαρτύρων», τους «ηρωοποιεί» στη «λεωφόρο μαρτύρων» και σε σχολεία και τηλεοπτικές εκπομπές, «εκπαιδεύει» τις επόμενες γενιές…

Κανένας δεν μιλάει γι’ αυτά. Μιλούν πολλοί όμως για «κατοχή»… Λες και αν έτσι ήταν, θα «δικαιολογούνταν» να μην απαντά το Ισραήλ στις επιθέσεις που δέχεται, να καταστρέφονταν, και μαζί του 8,5 εκατ. πολίτες Εβραίοι και χριστιανοί να εξαφανίζονταν.

Οσοι υποστηρίζουν πως οι Παλαιστίνιοι είναι «Φιλισταίοι», αν ψάξουν θα δουν πως το βασίλειό τους περιελάμβανε λίγα παραπάνω εδάφη από τη Γάζα, καθόλου Δυτική Οχθη και καθόλου Ισραήλ. Παλαιστινιακό κράτος δεν υπήρξε ποτέ. Από τους Ρωμαίους ονομάστηκε πρώτη φορά η περιοχή «Συρία-Παλαιστίνη» (125 μ.Χ.) ύστερα από αποτυχημένη επανάσταση των Εβραίων κατοίκων της. Επί Οθωμανών (7ος-18ος αι.), το 1878, γίνονται για πρώτη φορά πλειοψηφία οι μουσουλμάνοι, μετά από διαταγή του σουλτάνου για μετακίνηση πληθυσμών από Αλγερία και Κιρκασία κυρίως (ενδεικτικά το 1859 στα Ιεροσόλυμα, τα 3/4 ήταν Εβραίοι – πολύ πριν τον «σιωνισμό»…). Το 1920, τέλος, επί Βρετανών επανέρχεται ο όρος «Παλαιστίνη».

«Εθνος» παλαιστινιακό πρώτη φορά αναφέρεται στο ιδρυτικό καταστατικό της PLO (1964). Γάζα και Δυτική Οχθη δεν αναφέρονται στις εδαφικές διεκδικήσεις (άρθρο 24), διότι μεταξύ 1948-1967 κατέχονταν από την Αίγυπτο και την Ιορδανία αντίστοιχα. Μετά τον πόλεμο του ’67, οπότε κέρδισε το Ισραήλ τα εδάφη αυτά, περιελήφθησαν σε νέο ιδρυτικό καταστατικό της PLO (το 1968)… Οσοι πάλι δεν πείθονται, ας σκεφτούν έναν «Παλαιστίνιο» ηγέτη πριν από τον κ. Αραφάτ. Και μην ακούμε περί «Παλαιστίνιου» βασιλιά Δαβίδ (ως Εβραίος νίκησε τον Φιλισταίο Γολιάθ).

Επειτα από 140 χρόνια στην περιοχή, και οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται κράτος. Αρκεί να αναγνωρίσουν το υπαρκτό Ισραήλ (που είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει εδάφη, όπως το 2006). Δυστυχώς, στόχος της Χαμάς είναι η «αντικατάσταση» του Ισραήλ από ένα άλλο κράτος. Το λέει και το προσπαθεί διαχρονικά μέσα από στρεβλή εκπαίδευση, τυφλό θρησκευτικό μίσος, τρομοκρατία. Ρεαλιστικά, αυτό δεν μπορεί να το δεχτεί κανένα κράτος («να εξαφανιστεί» από τον χάρτη επειδή έτσι θέλουν οι «συνομιλητές» του…). Απλώς σκεφτείτε τα Σκόπια. Αυτοαποκαλούνται «Μακεδονία» και καπηλεύονται την ιστορία μας θέλοντας να διεκδικήσουν, μελλοντικά, ελληνικά εδάφη. Δεν ρίχνουν πυραύλους. Δεν «τους πάμε» και δεν «μας πάνε». Αλλά συνυπάρχουμε ειρηνικά. Αυτό απαιτεί και το Ισραήλ…

Ηλiας Πεσσαχ – Ιατρός-αιματολόγος, Ελληνας εβραϊκού θρησκεύματος, φορολογούμενος κανονικά, έφεδρος αξιωματικός

ΑντισημιτισμόςΕλλήνων

Κύριε διευθυντά

Τον Μάιο οι ειδήσεις μάς ξάφνιασαν δυσμενώς με μια έρευνα της Anti-Defamation League (πρωτάθλημα αντι-δυσφήμησης) με έδρα τις ΗΠΑ. Σε δείγμα 53.100 ερωτηθέντων από 102 χώρες, η έρευνα έδειξε ότι οι Ελληνες είναι οι πλέον αντισημίτες του κόσμου μετά τους Αραβες! Στη Δυτική Ευρώπη συγκεκριμένα είναι πρώτοι με 69%, με δεύτερους τους Γάλλους με 37%, ενώ ο μέσος όρος είνα 24%. Ακόμη και το Ιράν έχει μικρότερο ποσοστό, με 56%. Η ανάγνωση αυτής της έρευνας μας γέμισε θλίψη διότι είναι γνωστή η δράση επί Κατοχής του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και του αρχηγού της αστυνομίας Αγγέλου Εβερτ, που με τις ενέργειές τους και ψεύτικες χριστιανικές ταυτότητες σώθηκαν χιλιάδες Ελληνες Εβραίοι από τα κρεματόρια του Χίτλερ.

Στο περιοδικό «Κ» της «Καθημερινής» την Κυριακή 6 Ιουλίου διαβάσαμε ωραιότατο άρθρο της Τασούλας Επτακοίλη για την κατοχική Ζάκυνθο και πώς ολόκληρη η εβραϊκή κοινότητα του νησιού σώθηκε χάρις στον ηρωισμό του επισκόπου Χρυσοστόμου και του δημάρχου της Ζακύνθου Λουκά Καρρέρ.

Χριστιανοί της Ζακύνθου με κίνδυνο της ζωής τους, την άνοιξη του 1944 και λίγο πριν το χιτλερικό τέρας ξεψυχήσει, έκρυψαν 275 Ελληνες Εβραίους για πέντε μήνες, μέχρι την απελευθέρωση. Το άρθρο αναφέρει ότι στο Ισραήλ τη Ζάκυνθο την ονομάζουν «το νησί των δικαίων» και τα παιδιά του δημοτικού διδάσκονται στο μάθημα της Ιστορίας πώς εκεί οι χριστιανοί έσωσαν 275 ζωές Εβραίων. Δεν μπορούμε να ξέρουμε την αληθοφάνεια της έρευνας του Μαΐου. Σίγουρα όμως το άρθρο για τη Ζάκυνθο απαλύνει την άσχημη εικόνα της έρευνας. Ελπίζουμε ότι αυτή η συμπεριφορά αντανακλά εν πολλοίς και τη σημερινή διάθεση της πλειονότητας των συμπατριωτών μας. Ελπίζουμε ότι τα θλιβερά ποσοστά του εδώ χιτλεροφαστιστικού κόμματος να μην έχουν και πραγματική αντιεβραϊκή συνιστώσα.

Δημητρης Γεωργαντας – Χειρουργός – Μαρούσι

Οικοδομή και ανάπτυξη

Κύριε διευθυντά

Σε πρόσφατες πολύ εμπεριστατωμένες δηλώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας ανέφερε και  το περιβόητο θέμα της οικοδομής.

Επί σειρά δεκαετιών επικρατεί το «δόγμα Ζολώτα», ότι η οικοδομή δεν είναι παραγωγική, άρα δεν πρέπει να βρίσκεται στις προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδιασμού στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης. Υπάρχουν άμεσες και έμμεσες παρεμβάσεις για την τόνωση της οικονομίας και το κυριότερο στοιχείο της οικοδομικής δραστηριότητος είναι η αναζωογόνηση δεκάδων επαγγελμάτων και βιομηχανιών, καθώς και η δημιουργία εξωτερικών οικονομιών όπως γίνεται και στα δημόσια έργα. 

Γ. Μελισσινος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή