Ο Νετανιάχου βλέπει παρατεταμένο πόλεμο

Ο Νετανιάχου βλέπει παρατεταμένο πόλεμο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε χθες από τους συμπατριώτες του να προετοιμαστούν για «παρατεταμένη» εκστρατεία, επιδεικνύοντας «αντοχή και αποφασιστικότητα». Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγιναν στο κλείσιμο μιας ημέρας κατά την οποία ισραηλινές βόμβες σκότωσαν οκτώ παιδιά που έπαιζαν σε στρατόπεδο προσφύγων του ΟΗΕ και όλμος της Χαμάς σκότωσε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες.

Στη διάρκεια της ανεπίσημης εκεχειρίας του Σαββατοκύριακου, που παραβιάστηκε πολλαπλά από τις δύο πλευρές, ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις παρέμειναν στη Γάζα αναζητώντας σήραγγες που ενώνουν τη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ.

«Δεν θα τελειώσουμε την αποστολή, δεν θα ολοκληρώσουμε την επιχείρηση εάν δεν εξουδετερώσουμε τις σήραγγες, που μοναδικό σκοπό έχουν να καταστρέψουν τους πολίτες μας και να σκοτώσουν τα παιδιά μας», είπε χθες ο Νετανιάχου. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι Παλαιστίνιοι διείσδυσαν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και ότι έπεσαν νεκροί από τα ισραηλινά πυρά. Η Χαμάς ισχυρίστηκε πως οι μαχητές της σκότωσαν δέκα Ισραηλινούς στρατιώτες και επέστρεψαν αβλαβείς στη Γάζα.

Ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ, την περασμένη εβδομάδα, ανέρχεται σε 47. Επίσης, δύο Ισραηλινοί άμαχοι και ένας ξένος εργάτης έχουν σκοτωθεί από πυραύλους της Χαμάς.

«Δεν υπάρχει πιο δίκαιος πόλεμος από αυτόν», είπε ο Νετανιάχου, καθώς ο απολογισμός των νεκρών από την πλευρά των Παλαιστινίων ξεπερνούσε τους 1.050. «Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με ισχύ και διακριτικότητα». Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την «αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας» στόχο της εκστρατείας, ενώ η ηγεσία της Χαμάς επανέλαβε ότι βασική της επιδίωξη είναι η άρση του ισραηλινού αποκλεισμού. Οι επιπτώσεις του ισραηλινού αποκλεισμού στα 1,8 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας έγιναν πολύ βαρύτερες μετά την ανατροπή του φιλικού προς τη Χαμάς ισλαμιστή προέδρου Μόρσι της Αιγύπτου από τον στρατηγό Σίσι, πέρυσι το καλοκαίρι.

Εκκληση από το Κάιρο

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου απηύθυνε χθες έκκληση στις δύο πλευρές να τηρήσουν «ανθρωπιστική διακοπή των εχθροπραξιών», η οποία θα οδηγήσει σε «μόνιμη εκεχειρία». Καθώς όμως έπεφτε η νύχτα, το Ισραήλ προειδοποιούσε με μηνύματα κινητών τηλεφώνων τους κατοίκους τεσσάρων συνοικιών της πόλης της Γάζας να τις εγκαταλείψουν, πιθανώς ενόψει νέων βομβαρδισμών. Λίγο αργότερα, λάμψεις βομβαρδισμών φώτισαν τον ουρανό της Γάζας.

Χθες ήταν η πρώτη ημέρα του Εϊντ-αλ Φιτρ, της γιορτής για το κλείσιμο του Pαμαζανιού, η οποία δεν γιορτάστηκε στην πολιορκημένη Γάζα. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWΑ, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 167.000 Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει στα σχολεία και στα καταφύγιά της μετά τις επανειλημμένες εντολές του Ισραήλ στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις συνοικίες που πρόκειται να βομβαρδιστούν. Σε ένα από τα στρατόπεδα του ΟΗΕ, στο στρατόπεδο Σάτι στην παραλία της Γάζας, σημειώθηκε το χθεσινό πλήγμα εναντίον των παιδιών που έπαιζαν στον δρόμο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι πύραυλοι προήλθαν από ισραηλινό αεροπλάνο. Το Ισραήλ υποστήριξε πως επρόκειτο για πύραυλο της Χαμάς που ξέφυγε από την πορεία του, ενώ το ίδιο υποστήριξε για τον πύραυλο που έπεσε χθες στο κεντρικό νοσοκομείο Σίφα της Γάζας και για τον βομβαρδισμό του σχολείου του ΟΗΕ στο Μπέιτ Χανούν, την περασμένη εβδομάδα, και σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή