«Οχι» ΣτΕ στο πλαφόν συνταγογράφησης

«Οχι» ΣτΕ στο πλαφόν συνταγογράφησης

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο «πονοκέφαλο» προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η νέα προσωρινή διαταγή του ΣτΕ για αναστολή της εφαρμογής του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων ανά γιατρό. Για δεύτερη φορά το «πλαφόν» προσκρούει σε απόφαση του ΣτΕ, παρά τις αλλαγές που υπέστη και την πιο εξειδικευμένη μορφή που έλαβε σε σχέση με την πρώτη πιο «οριζόντια» εκδοχή του.

Το υπουργείο υπέβαλε χθες αίτηση ανάκλησης της νέας προσωρινής διαταγής, η οποία θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Μία αρνητική για το υπουργείο Υγείας έκβαση σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα «ισοδύναμο» για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης εντός του στόχου των 2 δισ. ευρώ για το 2014 ή να αναθεωρηθεί προς τα πάνω ο στόχος αυτός (μάλλον δύσκολο να γίνει αποδεκτό από την τρόικα). Για το α΄ εξάμηνο του 2014 η υπέρβαση στους «μηνιαίους» προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 141 εκατ. ευρώ. Πέρυσι η υπέρβαση για όλο το έτος έφτασε στα 135 εκατ. ευρώ (αυτό το ποσό «επιστράφηκε» από τις φαρμακοβιομηχανίες με τον μηχανισμό του claw back), ωστόσο ο προϋπολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 2,371 δισ. ευρώ.

Την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΣτΕ Σ. Ρίζος εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλεται η υλοποίηση της πρόσφατης υπουργικής απόφασης και αντίστοιχης απόφασης του ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν συνταγογράφησης. Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ενώ σήμερα κατατέθηκε προσφυγή και από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Οι ιατρικοί φορείς υποστηρίζουν ότι, πλέον της αντισυνταγματικότητας, οι αποφάσεις επιφέρουν σημαντικούς φραγμούς κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος σε όλη την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ είναι αντίθετες στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι αποφάσεις παραβιάζουν το άρθρο 2 του Συντάγματος που αναφέρει ότι πρωταρχική υποχρέωση του κράτους είναι η προστασία της αξίας του ανθρώπου, το άρθρο 5 του Συντάγματος που προστατεύει την οικονομική ελευθερία, η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, και η Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/83/ΕΕ.

Είναι η δεύτερη φορά που το ΣτΕ αποφασίζει την προσωρινή αναστολή του πλαφόν συνταγογράφησης. Τον περασμένη Απρίλιο είχε εκδώσει επίσης προσωρινή διαταγή αναστολής εφαρμογής απόφασης για το πλαφόν, στην πρώτη -οριζόντια- εκδοχή του. Η απάντηση του υπουργείου ήταν να κατοχυρώσει νομικά το μέτρο στη Βουλή με τροπολογία. Αρχές Ιουλίου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με το νέο μηνιαίο «πλαφόν» (πιο εξειδικευμένο, καθώς λαμβάνεται υπ’ όψιν η ειδικότητα του γιατρού, η γεωγραφική περιοχή, η εποχή).

Η νέα απόφαση του ΣτΕ, όπως ήταν αναμενόμενο, ικανοποίησε πλήρως τους γιατρούς. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μ. Βλασταράκος, «δικαιώνει για δεύτερη φορά τον ΠΙΣ και διασφαλίζει την περίθαλψη του ελληνικού λαού και το δικαίωμα των ιατρών να λειτουργούν με βάση την ιατρική δεοντολογία και τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών τους. Θεωρούμε ότι είναι πλέον η ώρα που το υπουργείο οφείλει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, που οδηγούν σε ουσιαστικό εξορθολογισμό τη φαρμακευτική δαπάνη».

Διακοπή σύμβασης με γιατρούς

Στη διακοπή της σύμβασης με εργαστηριακούς γιατρούς της Χίου προχώρησε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έπειτα από παρέμβαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, καθώς οι πάροχοι αυτοί επί τουλάχιστον ενάμιση χρόνο είχαν αποφασίσει να μην παρέχουν επί πιστώσει υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για επτά εργαστηριακούς γιατρούς στη Χίο, οι οποίοι φέρονται να είχαν συνεννοηθεί μεταξύ τους, αντί να χρεώνουν στους ασφαλισμένους μόνο τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις (15%), να πληρώνονται από αυτούς για το σύνολο του κόστους των εξετάσεων. Οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να λάβουν πίσω τα χρήματά τους, έπρεπε να καταθέσουν τις αποδείξεις τους στον ΕΟΠΥΥ.

Με αυτή την πρακτική, οι πάροχοι, εκτός του ότι παραβίαζαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και υπέβαλλαν σε ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους, παράλληλα «απαλλάσσονταν» από την υποχρέωση του rebate και του claw back στα οποία υποβάλλεται το σύνολο των παρόχων του οργανισμού, προκειμένου να μείνουν εντός των στόχων του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ οι δαπάνες.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΕΟΠΥΥ, «για πάρα πολύ καιρό μια συγκεκριμένη κατηγορία παρόχων υγείας στη Χίο παραβίαζε τις συμβατικές υποχρεώσεις της προς τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή έπαιρνε χρήματα από τους ασφαλισμένους και στη συνέχεια οι ασφαλισμένοι έπρεπε να καταθέσουν τις αποδείξεις τους για να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Με παρέμβαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, οι συγκεκριμένοι πάροχοι έχουν πλέον πάψει να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ».

Η καταγγελία των συμβάσεων αφήνει ωστόσο ένα «κενό» στην περίθαλψη των ασφαλισμένων της Χίου σε ό,τι αφορά εργαστηριακές εξετάσεις, το οποίο και θα καλυφθεί -ύστερα από συνεργασία του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς- από τις δημόσιες δομές του νησιού, δηλαδή από το γενικό νοσοκομείο και τις μονάδες του ΠΕΔΥ, όπου οι ασφαλισμένοι θα κάνουν τις εξετάσεις τους χωρίς συμμετοχή στη δαπάνη.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει φροντίσει να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες δομές για την αγορά των αντιδραστηρίων, καθώς τα εργαστήρια θα δεχθούν επιπλέον φόρτο εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή