Η Γαλλία υποδέχεται τους χριστιανούς του Ιράκ

Η Γαλλία υποδέχεται τους χριστιανούς του Ιράκ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ετοιμη να υποδεχθεί τους χριστιανούς του βόρειου Ιράκ που διώκονται από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) εμφανίζεται η Γαλλία. Σύμφωνα με τους άνδρες του ΙΚ, που αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα και ελέγχει μεγάλο κομμάτι της περιοχής, οι χριστιανοί καλούνται είτε να ασπαστούν το Ισλάμ είτε να καταβάλουν φόρο, αλλιώς κινδυνεύουν με θάνατο. Το ΙΚ κατέλαβε σημαντικά κομμάτια του βόρειου Ιράκ τον περασμένο μήνα, υποχρεώνοντας πολλές χριστιανικές οικογένειες στη Μοσούλη να εγκαταλείψουν την πόλη.

«Παρέχουμε βοήθεια στους εκτοπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από τις απειλές του ΙΚ και αναζητούν καταφύγιο στο Κουρδιστάν. Είμαστε έτοιμοι, αν το θελήσουν, να διευκολύνουμε την απόκτηση ασύλου στα εδάφη μας», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των γαλλικών υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών. «Είμαστε σε διαρκή επαφή με τις τοπικές και εθνικές αρχές για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει για να τους προστατεύσουμε», επισημαίνεται. Στις αρχές του μήνα ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί αλ Μαλικί καταδίκασε τη μεταχείριση των χριστιανών στην περιοχή και συγκρότησε κυβερνητική επιτροπή προκειμένου να συνδράμει όσους μένουν άστεγοι. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει διευκρινίσει πότε ο στρατός θα βοηθήσει στην ανάκτηση του ελέγχου της Μοσούλης.

Στο μεταξύ, στη βόρεια Συρία, που επίσης ελέγχουν οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, άνοιξε γραφείο «συνοικεσιών», στο οποίο μπορούν να εγγραφούν οι ανύπαντρες γυναίκες και οι χήρες για να βρουν συζύγους μεταξύ των μαχητών της ακραίας ριζοσπαστικής οργάνωσης. Η υπηρεσία αυτή, στην πόλη Αλ Μπαμπ, βορειοανατολικά του Χαλεπιού, καταγράφει τα ονόματα και τις διευθύνσεις των γυναικών, ώστε οι υποψήφιοι γαμπροί να ζητήσουν το χέρι τους από τις οικογένειές τους, υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η οργάνωση, που επικαλείται πηγές από το Αλ Μπαμπ και το Χαλέπι, βασίζει τις πληροφορίες της σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών σε όλη τη Συρία. Η πληροφορία πάντως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από άλλη, ανεξάρτητη πηγή.

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν αναφερθεί και άλλες περιπτώσεις μαχητών που αναζητούν συζύγους ή αναγκάζουν γυναίκες να τους παντρευτούν στις περιοχές όπου δρα το Ισλαμικό Κράτος. Το ΙΚ έχει θέσει πολύ αυστηρούς περιορισμούς για τις γυναίκες στις περιοχές που ελέγχει. Την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαίτησε από τις γυναίκες της Μοσούλης, στο Ιράκ, να φορούν μπούργκα. Οι σουνίτες αντάρτες έχουν ανακηρύξει ένα «Ισλαμικό Χαλιφάτο» στις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχουν και απειλούν να προελάσουν προς τη Βαγδάτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή