Θρίλερ καταιγιστικών εξελίξεων

Θρίλερ καταιγιστικών εξελίξεων

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙ ΤΣΑΪΛΝΤ

Ο καταζητούμενος

μετ.: Μαρία-Ρόζα Τραϊκόγλου

εκδ. Bell

Ο βρετανικής καταγωγής συγγραφέας Λι Τσάιλντ (1954), που από το 1998, ένα χρόνο μετά την έκδοση του πρώτου του βιβλίου με τον τίτλο «Killing Floor» (στα ελληνικά «Κλοιός θανάτου»), ζει και γράφει θρίλερ στις ΗΠΑ με στυλ που κάθε άλλο παρά βρετανικό θα το έλεγε κανείς, από την πρώτη του εμφάνιση δημιούργησε θαυμαστές ανά τον κόσμο και κατάφερε να κερδίσει πολλά βραβεία. Μάλιστα, στο βιβλίο του «One Shot» (στα ελληνικά, «Με μία βολή», 2005) στηρίχθηκε η ταινία που γυρίστηκε το 2012 από τον Christopher MacQuarrie, με τον τίτλο «Τζακ Ρίτσερ» και πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ. Δημιούργησε, στο πρώτο κιόλας βιβλίο του, τον ήρωά του τον Τζακ Ρίτσερ, πρώην ταγματάρχη στρατονόμο, ο οποίος περιπλανιέται στις αμερικανικές πολιτείες και τιμωρεί τους κακούς.

Μοναχικός και σκοτεινός, ο Τζακ Ρίτσερ δεν αποκαλύπτει πολλά για τον εαυτό του, γίνεται ο «ιππότης της ασφάλτου», ένας τιμωρός που έρχεται από το πουθενά και χάνεται και πάλι στην απεραντοσύνη της χώρας. Ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει τα βιβλία του ιστορίες εκδίκησης, εφόσον, όταν κάποιος διαπράττει έγκλημα, ο Ρίτσερ κάνει τα πάντα για να τιμωρήσει τον «κακό». Είναι ο τεραστίων διαστάσεων άνδρας που, στο μυθιστόρημα «Ο καταζητούμενος» (2012), το δέκατο έβδομο της σειράς, έχοντας σπασμένη μύτη κάνει οτοστόπ σε δρόμο της Νεμπράσκα για να κατευθυνθεί προς τις ανατολικές πολιτείες. Θα σταματήσει ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επιβαίνουν δύο άντρες και μία γυναίκα, και για πάρα πολλές σελίδες ο αναγνώστης θα παρακολουθεί μια περιπέτεια δρόμου, καθώς το αυτοκίνητο θα διασχίζει τους αυτοκινητοδρόμους των μεσοδυτικών, αγροτικών κυρίως πολιτειών, όπως είναι η Νεμπράσκα και η Αϊόβα, με τα έρημα τοπία και τη μοναξιά της εγκαταλελειμμένης επαρχίας. Σε αρκετά σημεία οι ήρωες αποκαλούν τις περιοχές από τις οποίες περνούν ως το «μέσον του πουθενά». Θλιβερά μπαρ, εξαθλιωμένα μοτέλ και τεράστιες καλλιεργημένες εκτάσεις συνθέτουν το σκηνικό μέσα στο οποίο κινούνται οι ξένοι, οι οποίοι έχουν ονοματεπώνυμα, αλλά οι αληθινές ταυτότητές τους είναι μέρος του μυστηρίου.

Τα πεδία συγκρουσης

Παράλληλα, εκτυλίσσεται μια άλλη ιστορία καθώς το FBI καταζητεί δύο υπόπτους για τη δολοφονία κάποιου αγνώστου που συνδέεται με τις μυστικές υπηρεσίες. Ο Ρίτσερ, έξυπνος και δυναμικός, θα συναντήσει τη γοητευτική και μεθοδική στη δουλειά της Τζούλια Σόρενσον, πράκτορα του FBI, με την οποία θα ενώσει τις δυνάμεις του για να διαλευκάνει το μυστήριο που κρύβουν οι δύο άντρες και η γυναίκα, η οποία από την πρώτη στιγμή κρίνεται ως θύμα απαγωγής. Η δράση και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, οι σκηνές διαδέχονται η μία την άλλη με ταχύτητα, τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι πολλά, οι ανατροπές στο τέλος αιφνιδιάζουν. Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες, οι τρομοκράτες από το εξωτερικό που δρουν επί αμερικανικού εδάφους συνθέτουν τα αντίπαλα πεδία, του καλού που συγκρούεται με το κακό, του ευφυούς εγχώριου ήρωα που αφανίζει τον αφελή εισαγόμενο τρομοκράτη.

Στο ερώτημα πού έγκειται η μεγάλη επιτυχία του Λι Τσάιλντ, η απάντηση είναι απλή: στον καθαρό τρόπο με τον οποίο αφηγείται τις ιστορίες του, στην τεχνική να δημιουργεί ένταση και συγκρούσεις που ανατρέπουν τα φαινόμενα και επιφέρουν την κάθαρση, αφού όλοι πρώτα περάσουν διά πυρός και σιδήρου, την κάθαρση την οποία έχει τόσο μεγάλη ανάγκη ο αναγνώστης. Εξάλλου, σ’ αυτόν τον αγώνα επιβίωσης, ο συγγραφέας δεν διστάζει να προτείνει, για να γίνει πιο πειστικός, ακόμα και απώλειες από το στρατόπεδο των καλών. Ο υπερήρωας Ρίτσερ δεν διαθέτει μόνο δύναμη επειδή είναι μεγαλόσωμος, αλλά και μυαλό, το οποίο τον σώζει από τις πολύπλοκες καταστάσεις στις οποίες οδηγείται πολλές φορές τυχαία. Και μπορεί τα όρια των δύο αντιθέτων πλευρών, που διαρκώς βρίσκονται σε πόλεμο, να διαταράσσονται, ωστόσο η ανάγκη να υπάρξει ισορροπία και να αποδοθεί δικαιοσύνη προτρέπει τον ως «από μηχανής θεό» Ρίτσερ να ξαναμοιράσει τα χαρτιά της τράπουλας.

Με απλό και καθημερινό λόγο, χωρίς όμως αναφορές ή νύξεις σε ιδέες και αντικρουόμενες απόψεις, και διαλόγους μερικές φορές αναμενόμενους, ο Λι Τσάιλντ δημιουργεί ένα οικείο και συγχρόνως ηρωικό σύμπαν, στο οποίο, παρ’ όλες τις ανατροπές, η επικράτηση του καλού είναι προδιαγεγραμμένη. Το μόνο σίγουρο και ανακουφιστικό μέσα σε έναν αβέβαιο και βίαιο κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή