«Ανακωχή» μεταξύ ΠΑΣΟΚ – υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης

«Ανακωχή» μεταξύ ΠΑΣΟΚ – υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μιας μορφής ανακωχή μεταξύ ΠΑΣΟΚ και υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία αφενός δεν ακυρώνει τους στόχους που έχουν τεθεί ως προς την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τον έλεγχο των συμβάσεων και τις απολύσεις, αλλά και ταυτόχρονα λαμβάνει υπ’ όψιν την πολιτική συγκυρία, κατέληξε η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου, με τη συμμετοχή και του αρμόδιου υπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

«Οι στόχοι δεν αλλάζουν», διεμήνυσε, μετά το πέρας της συνάντησης, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Και πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν, άλλωστε, δεδομένου ότι το Μαξίμου δεν επιθυμεί το άνοιγμα πολλών μετώπων έναντι της τρόικας και επικεντρώνεται στο κλείσιμο της αξιολόγησης, τη μείωση της φορολογίας και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι σαφές ότι τόσο το πρόγραμμα αξιολόγησης όσο και ο στόχος των απολύσεων «υποκύπτουν» στην πολιτική πραγματικότητα, αλλά και στο ενδεχόμενο εκλογών τους επόμενους μήνες.

Απολύσεις

Για τις απολύσεις συμφωνήθηκε ότι η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στον έλεγχο πλαστών δικαιολογητικών και παράνομης μετατροπής συμβάσεων (με βάση τα Π.Δ. Β. Παπανδρέου και Πρ. Παυλόπουλου), με στόχο σημαντικός αριθμός εκ των 6.500 απολύσεων που εκκρεμούν να προέλθει από αυτήν τη δεξαμενή και, συνεπώς, να είναι, κατά το μάλλον, αιτιολογημένες στα μάτια της κοινής γνώμης. Το ίδιο θα συμβεί και με την εξέταση πειθαρχικών περιπτώσεων, αν και είναι αμφίβολο αν μπορεί να επιταχυνθεί περαιτέρω το έργο των αρμόδιων πειθαρχικών συμβουλίων.

Στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα τεθεί, εκ νέου, και το ζήτημα των συμβασιούχων που παρέμεναν δυνάμει δικαστικών εντολών, από τους οποίους έχουν ήδη αποχωρήσει περισσότεροι από 1.750 και ζητούμενο είναι αυτός ο αριθμός να περιληφθεί στον στόχο. Δεδομένο θεωρείται ότι το ΠΑΣΟΚ, και προσωπικά ο κ. Ευ. Βενιζέλος, επιμένει να μην υπάρξουν απολύσεις από ΔΕΚΟ (π.χ., αστικές συγκοινωνίες), καθώς εκτιμά ότι μία τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε έντονες συνδικαλιστικές αντιδράσεις και κοινωνική ένταση. Καθίσταται, ωστόσο, σαφές ότι τα «νούμερα δεν βγαίνουν», ειδικά από τη στιγμή που, επί παραδείγματι, πολλοί δήμοι -συχνότατα και με πολιτική κάλυψη- αρνούνται να παραδώσουν τους φακέλους του προσωπικού για έλεγχο από τα αρμόδια ως προς αυτό όργανα. Η κυβέρνηση θα πορευθεί με προσεκτικά βήματα τις επόμενες λίγες εβδομάδες μέχρι και τον Οκτώβριο, όταν πλέον θα είναι σαφές το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο αλλά και οι προοπτικές που θα έχει μπροστά της η δικομματική.

Αξιολόγηση

Ως προς την αξιολόγηση, η συζήτηση κινήθηκε στους άξονες που ήδη παρουσίασε το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έχουν υπογραμμίσει οι Κυρ. Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, ότι δηλαδή η αξιολόγηση δεν συνδέεται επ’ ουδενί με διαθεσιμότητα του προσωπικού, απολύσεις, μισθολογικές και υπηρεσιακές συνέπειες. Αυτό θα καταστεί, εξάλλου, και απολύτως σαφές μέσω τροπολογίας που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες, πιθανότατα στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ πιέζει, εκμεταλλευόμενο και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από επικεφαλής φορέων να υλοποιήσουν την αξιολόγηση, ώστε να υπάρξει ελαστικότητα τόσο ως προς το απόλυτο ποσοστό του 15%, που βάσει νόμου θα πρέπει να βαθμολογηθεί με βαθμό από 1 έως 6,9, όσο και ως προς τη στάση της πολιτείας έναντι όσων επικεφαλής αρνούνται να στείλουν καταστάσεις.

Από την πλευρά του, το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναλαμβάνει ότι ουδεμία συνέπεια θα υπάρξει για τους εργαζομένους και σημειώνει ότι η συγκριτική αξιολόγηση «συνιστά το απαραίτητο μεταβατικό στάδιο προς το οριστικό σύστημα αξιολόγησης που, όπως έχουμε ανακοινώσει, θα έλθει εντός των επομένων μηνών προς ψήφιση στη Βουλή». Πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για επιτάχυνση στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο και τοποθετούσαν στις αρχές Οκτωβρίου.

«Ναι» από ΚΕΔΕ σε επανέλεγχο

Ουσιαστικά απορρίπτοντας την πρόσκληση της ΠΟΕ-ΟΤΕ για αντιπαράθεση στον έλεγχο συμβάσεων, η ΚΕΔΕ, διά ανακοίνωσης του προέδρου της Κώστα Ασκούνη λέει «ναι» στη διαδικασία επανελέγχου των δικαιολογητικών που είχαν κατατεθεί προκειμένου για τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, παρά το γεγονός ότι αυτός ο έλεγχος «επιβαρύνει δραματικά το ολιγάριθμο προσωπικό που διαθέτουμε με επιπρόσθετη γραφειοκρατία, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με ενέργειες παρεμπόδισης του επανελέγχου, γιατί αφενός μεν ακόμη και οι αστήριχτες υπόνοιες πρέπει να ξεκαθαρίζουν, αφετέρου κάθε πιθανή έκνομη διαδικασία πρέπει να πατάσσεται».

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας «δίνει σταθερά τον αγώνα για διαφάνεια παντού, για τήρηση της νομιμότητας και για τη δημιουργία προϋποθέσεων καλύτερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών», τονίζεται. «Κάθε προσπάθεια που κατοχυρώνει τις παραπάνω αρχές, μας βρίσκει συμπαραστάτες και υποστηρικτές, γιατί δεν έχουμε τίποτα να αποκρύψουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή