Γιατί να μη νιώθουμε ψεκασμένοι;

Γιατί να μη νιώθουμε ψεκασμένοι;

Ποιος ευθύνεται για τους θανάτους αμάχων;

Κύριε διευθυντά

Και βέβαια κανείς δεν επιθυμεί τις σφαγές αμάχων και τους θανάτους μικρών παιδιών στη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων. Υπεύθυνοι όμως δεν είναι μοναχά αυτοί που ρίχνουν τις βόμβες. Αλλά κι εκείνοι που χρησιμοποιούν αυλές σχολείων, νοσοκομείων και παιδικών σταθμών για την εκτόξευση ρουκετών που αναπόφευκτα θα προσελκύσουν φονικά αντίποινα. Ο λόγος για τη Γάζα βέβαια και τις «ανθρωπιστικές» ενέργειες της Χαμάς που επιθυμεί να προκαλέσει απώλειες αμάχων για λόγους επικοινωνιακούς. Στη Δύση χύνουν δάκρυα για τα χαμένα παιδιά, των οποίων οι μανάδες δεν νοιάζονται όταν οι ισλαμιστές ηγέτες της Χαμάς τα ρίχνουν στη φωτιά έτοιμοι να τα θυσιάσουν. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Αραβικές χώρες σχεδόν αδιαφορούν. Γιατί καταλαβαίνουν το παιχνίδι. Και σιχαίνονται τους ακραίους μουσουλμάνους.

Αυτοί που συγκινούνται για την τύχη των Παλαιστινίων γιατί δεν χύνουν δάκρυα και για τις χιλιάδες των αμάχων, παιδιά και γυναίκες ανάμεσά τους, που χάνουν τη ζωή τους σχεδόν καθημερινά στα χέρια των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους της Συρίας και του Ιράκ, των ακραίων φανατικών μουσουλμάνων της Λιβύης και της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία. Οι σφαγές που γίνονται εκεί γιατί δεν ενοχλούν εξίσου τις φιλεύσπλαχνες καρδιές των συμπονετικών Δυτικών; Το Ισραήλ είναι που τους πειράζει; Επειδή βρίσκεται κοντά στη Δύση – και δεν το κρύβει;

Ας θέσουμε το θέμα λίγο ρητορικά. Θα υπήρχε ο οποιοσδήποτε πόλεμος και αιματοχυσία αν οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς άφηναν το Ισραήλ στην ησυχία του; Σε εδάφη που αυτό τους παραχώρησε δίχως να έχει χάσει κάποιον πόλεμο. Κι αμέσως σχεδόν αφού τους παραχωρήθηκε η Γάζα, άρχισαν οι εχθροπραξίες. Γιατί σκάβουν τούνελ; Γιατί προμηθεύονται βόμβες και ρουκέτες αντί να αξιοποιήσουν τα χρήματα που τους διατίθενται για έργα ειρηνικά – για νοσοκομεία, σχολεία και έργα αστικής υποδομής;

Θέλει το Ισραήλ τον πόλεμο ή οι Παλαιστίνιοι που επιδιώκουν την οριστική του εξαφάνιση; Το Ισραήλ δεν πρόκειται να φύγει από τη Μέση Ανατολή. Και θα πολεμάει με νύχια και με δόντια για την επιβίωσή του… Η επίτευξη της ειρήνης είναι εύκολο να καταλάβει κανείς σε ποιανού τα χέρια βρίσκεται…

Ανδρεας Ανδριανοπουλος – Δ/ντής Ινστιτούτου Διπλωματίας, Πρ. Υπουργός

Πνιγμοί στην Eλλάδα

Kύριε διευθυντά

Σε φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας (12/7/2014, σελ. 14) δημοσιεύθηκε ένα άρθρο σχετικά με τους πνιγμούς στην Ελλάδα, με τίτλο «Πανευρωπαϊκή πρωτιά σε πνιγμούς». Δυστυχώς οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεστε στους πνιγμούς στη χώρα μας. Το θέμα το έχετε θίξει ξανά, αλλά ουδείς αρμόδιος συγκινήθηκε.

Το άρθρο σας αναφέρει ότι το φετινό καλοκαίρι πνίγηκαν ήδη 71 άνθρωποι στις ελληνικές θάλασσες. Oμως οι πνιγμοί τα προηγούμενα χρόνια είναι πολύ περισσότεροι: 284 το 2008, 322 το 2009, 374 το 2010 και 396 το 2012 . Σε ό,τι αφορά το φύλο, ο αριθμός των ανδρών είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με αυτόν των γυναικών, καθώς 710 άνδρες πνίγηκαν σε αντίθεση με μόλις 267 γυναίκες. Μάλιστα, το Λιμενικό Σώμα ανέφερε ότι οι πνιγμοί είναι η δεύτερη αιτία θανάτου των μαθητών του σχολείου, μετά τα τροχαία.

Για την αντιμετώπιση αυτού του τραγικού φαινομένου, εμείς, ως ειδήμονες του αντικειμένου, κινηθήκαμε με τον ακόλουθο τρόπο: Υποβάλαμε τον Σεπτέμβριο του 2012 υπόμνημα στο υπ. Παιδείας, όπου εξηγούσαμε ότι αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα εάν οργανωθεί δεόντως με πρωτοβουλία του υπ. Παιδείας. Προσωπικά, ως ειδικοί, προσφερόμασταν χωρίς αμοιβή να βοηθήσουμε στην όλη προσπάθεια. Επίσης τονίσαμε πως το όλο θέμα δεν θα κόστιζε στο υπουργείο ούτε ένα ευρώ.

Ταυτόχρονα ενημερώσαμε σχετικά και το υφυπουργείο Aθλητισμού, γιατί στην όλη προσπάθεια εμπλέκονται πολλοί φορείς. Τόσο το ΥΠΕΠΘ όσο και το υφυπουργείο μάς έγραψαν στις σόλες των παλαιών τους υποδημάτων. Εμείς όμως τον Μάιο και τον Δεκέμβριο του 2013 επανήλθαμε, αλλά δυστυχώς και πάλι τίποτε.

Επειδή στο όλο θέμα των πνιγμών εμπλέκεται και το Λιμενικό Σώμα, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα συμβαίνοντα στις θάλασσές μας, δημοσιεύθηκε ότι είχε αναλάβει να ενημερώσει τους μαθητές των σχολείων για τους κινδύνους της θάλασσας. Μετά αυτήν την πληροφορία απευθυνθήκαμε στο Λ.Σ. και καταστήσαμε τους υπευθύνους κοινωνούς των ανησυχιών μας, ενημερώνοντάς τους για τις προσπάθειες που καταβάλαμε, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα. Το Λ.Σ. μάς απάντησε τον Ιανουάριο του 2014, αναφέροντας τις ενέργειες που έκανε αυτό, σχετικά με την ενημέρωση των μαθητών και γονέων. Επειδή όμως, σύμφωνα με αυτά που γίνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, η απλή πληροφόρηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα, γράψαμε στους αξιότιμους κυρίους του Λ.Σ. ότι θα ήταν αναγκαίο να κάναμε μία από κοινού σύσκεψη/συζήτηση, για να είναι αποδοτικότερες οι όλες προσπάθειες. Δυστυχώς, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Και ερωτάμε: Είμαστε σοβαροί άνθρωποι, όταν δεν μπορούμε να λύσουμε ένα παιδαριώδες θέμα, από το οποίο χάνονται κάθε χρόνο τόσες και τόσες ζωές;

Θ. Αυγερινος – Γ. Κυπραιος

Φορολογία μέχρι εξοντώσεως

Kύριε διευθυντά

Πέρυσι πλήρωσα φόρο εισοδήματος και φόρο ακίνητης περιουσίας όσο ήταν το εισόδημά μου, φέτος, οι δύο αυτοί φόροι ξεπερνούν το εισόδημά μου. Η λύση θα ήταν τόσο απλή: Κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας. Αμέσως τα ακίνητα θα αποκτούσαν πάλι αξία, η οικοδομή θα έπαιρνε μπρος, και οι φόροι που θα εισέπρατε το κράτος από τις αγοραπωλησίες και τις κατασκευές θα ήταν πολλαπλάσιοι από τον φόρο ακίνητης περιουσίας που εισπράτει. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει να μας βλάψει, ότι θέλει το κακό μας. Ως πότε θα αντέξουμε;

Αλεξανδρος Παππας

Συνεχίστε έτσι

Kύριε διευθυντά

Συγχαρητήρια για το άρθρο σας στις 5 Aυγούστου. Tέτοια άρθρα, και μάλιστα πολύ πιο θαρραλέα κατά των φόνων αθώων γυναικόπαιδων, άσχετα από ποιον προέρχονται οι φόνοι και άσχετα από την αιτία που τους προκαλούν, υπάρχουν χιλιάδες σε όλες σχεδόν τις σοβαρές εφημερίδες του δυτικού κόσμου. Tα σύνολα αρνητικά σχόλια που λάβατε είναι και για τον πιο άσχετο κάτοικο της χώρας μας κατασκευασμένα από ένα ή δυο-τρεις στρατευμένους προπαγανδιστές. Δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 1 τοις χιλίοις των πολιτών της χώρας μας. Eδώ ζούμε, μιλάμε, βλέπουμε, ακούμε και ξέρουμε. Oι σχολιαστές σας όμως δεν αντιλαμβάνονται ότι αντισημίτες είναι αυτοί που υποσκάπτουν το ηθικό υπόβαθρο του μεγάλου Eβραϊκού Eθνους με το να μην καταδικάζουν το έγκλημα και να ζητούν συγγνώμη (ούτε και ο «δικός μας» μεγάλος συγγραφέας OZ), όπως έκαναν οι Γερμανοί. Δεν είναι ο ελληνικός λαός αντισημίτης, δηλαδή υπέρ των κρεματορίων, όπως όλως ανοήτως αλλά και ξεδιάντροπα τον χαρακτηρίζει ο σχολιαστής σας, αλλά ο ίδιος ο σχολιαστής σας, κ. Παπαχελά, συνεχίστε την αντικειμενική σας αρθρογραφία. Mην πτοείστε. Tο 99,99% της χώρας και κάθε άνθρωπος που δεν έχει πάρει διαζύγιο από την «ανθρωπιά» είναι μαζί σας.

Γιαννης Eυαγγελου

Αξιολόγηση = Δημοκρατία

Κύριε διευθυντά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιολογείται από τη Βουλή. Το ίδιο ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές αξιολογούνται στις εκλογές. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αξιολογούνται από τους πελάτες τους και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι από τους εργοδότες τους.

Φαίνεται όμως ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στο θέμα της αξιολόγησης είναι σαν να θέλουν να είναι υπεράνω ακόμα και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Να υπενθυμίσω πάντως ότι οι μόνοι που δεν ήθελαν την αξιολόγηση (εκλογές) ήταν οι δικτάτορες Παπαδόπουλος, Παττακός, Ιωαννίδης κ.ά. Ή τουλάχιστον ήθελαν την αξιολόγηση όπως την επιθυμούσαν (δημοψηφίσματα). Μήπως λοιπόν η άρνηση της αξιολόγησης, αφού την ψήφισε η Βουλή, αμφισβητεί τη «Δημοκρατία μας» ως θεσμό; Μια καλή ερώτηση πιστεύω για τους συνταγματολόγους μας, και όχι μόνον.

Δημητρης Νικολακης – Θεσσαλονίκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή