Ανησυχία για τις επιπτώσεις του εμπάργκο

Ανησυχία για τις επιπτώσεις του εμπάργκο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αγωνία και συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά η Ελλάδα θα υποστεί μικρή ζημιά από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία σε αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τη Νορβηγία, την Αυστραλία και τον Καναδά περιμένει η Αθήνα τη δημοσιοποίηση από το Κρεμλίνο της οριστικής λίστας των προϊόντων, των οποίων η εισαγωγή στη Ρωσία θα απαγορευτεί για έναν χρόνο. Η αισιοδοξία εδράζεται στις προφορικές διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες του ΥΠΕΞ που συνομιλούν με τους Ρώσους ότι η λίστα αυτή θα είναι «επιλεκτική», καθώς και στο θετικό κλίμα που εισπράττουν. Το πώς θα διατυπωθεί ωστόσο αυτή η «επιλεκτικότητα» στην πράξη από τον πολύπλοκο διοικητικό μηχανισμό του Κρεμλίνου δεν είναι σαφές και γι’ αυτό στο ΥΠΕΞ παραμένουν επιφυλακτικοί, περιμένοντας τη δημοσιοποίηση της οριστικής λίστας.

Η ρωσική πλευρά δεν ήθελε να κάνει κανένα σχόλιο ως προς το αν η συγκρατημένη αισιοδοξία της Αθήνας είναι βάσιμη. Παράγοντες που συνομιλούν με τους Ρώσους επισήμαιναν πάντως ότι η θετική ατμόσφαιρα είναι υπαρκτή. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, αναγνωρίζεται η προσπάθεια της Αθήνας να μετριάσει την επιθετικότητα απέναντι στη Ρωσία στο εσωτερικό της Ε.Ε. στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, αλλά και πρόσφατα ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίθηκε η Ελλάδα για να απαλύνει την ταλαιπωρία των Ρώσων τουριστών που βρίσκονταν στη χώρα μας με πακέτα εταιρειών που χρεοκόπησαν.

Τη συγκρατημένη διάθεση της ελληνικής πλευράς αποτυπώνει και η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλου μετά τις ανακοινώσεις Μεντβέντεφ. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές αφορούν όλο τον δυτικό κόσμο: «Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή».

Η εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι η κατάσταση εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. Ωστόσο, η αντίδραση της Κομισιόν στις ανακοινώσεις Μεντβέντεφ φανερώνει μεγάλη ενόχληση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι το εμπάργκο «έχει ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα», δηλώνει ότι θα εξετάσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν όταν ενημερωθεί για το εύρος και την έκτασή τους και προειδοποιεί «ότι διατηρεί το δικαίωμα να ενεργήσει κατάλληλα όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των συνεπειών».

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι επισημαίνουν ότι έχουν κινηθεί με μεγάλη σύνεση σε αυτή την υπόθεση και ότι αυτός είναι ο πρώτος γύρος κυρώσεων που ανακοινώνουν σε απάντηση τριών γύρων εμπορικών κυρώσεων από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.

Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία στους οικονομικούς παράγοντες, που διαπιστώνουν ανάγκη για διαφοροποίηση των εξαγωγών. Αυτό ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΕΞ με τους εξαγωγικούς φορείς υπό τον γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Π. Μίχαλο, όπου συμφωνήθηκε ένα σχετικό πρόγραμμα με ορίζοντα τριμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή