Ανησυχία για την υψηλή εξάρτηση της Ελλάδας σε φυσικό αέριο

Ανησυχία για την υψηλή εξάρτηση της Ελλάδας σε φυσικό αέριο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σενάριο τρόμου μοιάζει για την Ελλάδα το ενδεχόμενο μιας σοβαρής διαταραχής της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας με επίκεντρο τη ρωσο-ουκρανική κρίση. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη εξάρτηση φυσικού αερίου από τη Ρωσία (65%-70%), χωρίς τις αναγκαίες για την κατανάλωση της χώρας υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου και χωρίς επαρκείς διασυνδέσεις με γειτονικά ηλεκτρικά δίκτυα που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν αυξημένες εισαγωγές ρεύματος προς υποκατάσταση της παραγωγής μονάδων φυσικού αερίου σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Αντίστοιχα υψηλή είναι η εξάρτηση της χώρας και από το ρωσικό πετρέλαιο, καθώς τα δύο διυλιστήρια (ΕΛΠΕ και Μότορ Οϊλ) προμηθεύονται από τη Ρωσία το 70% του αργού που διυλίζουν στις εγκαταστάσεις τους. Περικοπή του αερίου μέσω του δικτύου της Ουκρανίας ή και προσωρινή διακοπή –ενδεχόμενο που δεν αποκλείεται καθώς ο Πούτιν αναμένεται να σκληρύνει τη στάση του μετά την επιβολή της τρίτης φάσης των κυρώσεων κατά της Μόσχας– θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας και θα πλήξει άμεσα την οικονομία σε μια περίοδο που επιχειρεί να ανακάμψει.

Η κυβέρνηση επιχειρεί αυτό το διάστημα, στο πλαίσιο και της εντολής που έχει δώσει ο επίτροπος Ενέργειας κ. Γκ. Ετινγκερ προς τα κράτη-μέλη για την υποβολή ειδικής έκθεσης μέχρι το τέλος Αυγούστου σχετικά με τη διεξαγωγή stress tests εν όψει ενδεχόμενης διαταραχής του εφοδιασμού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, να κάνει μια πρώτη καταγραφή του κινδύνου και να προχωρήσει στη λήψη προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης. Προ δεκαημέρου, ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων (ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ και ΡΑΕ) και έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πληροφορίες που πρέπει να ληφθούν. Η κατάσταση αναμένεται να επανεκτιμηθεί σε νέα σύσκεψη που προγραμματίστηκε για τις 20 Αυγούστου. Η ΔΕΠΑ πάντως έχει ήδη προχωρήσει στη λήψη προληπτικών μέτρων, τα οποία μπορούν να διασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία της χώρας για διάστημα ενός μήνα. Σε περίπτωση που η κρίση διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, όπως και το 2009, το οποίο προβλέπει περιορισμό ή και μηδενισμό των καταναλώσεων των μονάδων φυσικού αερίου και των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Η ΔΕΠΑ έχει «φουλάρει» τις δεξαμενές της Ρεβυθούσας με 130.000 κ.μ. υγροποιημένου αερίου, ποσότητα που μπορεί να καλύψει πλήρως τη ζήτηση για ένα δεκαήμερο. Εχει παράλληλα υπό παραγγελία δύο έκτακτα φορτία LNG τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν την αγορά για ένα ακόμη 20ήμερο. Από εκεί και μετά η τροφοδοσία θα εξαρτάται από το κατά πόσο εγκαίρως θα μπορεί να βρίσκει φορτία LNG στη Spot αγορά για να γεμίζουν οι αποθήκες της Ρεβυθούσας.

Για τον περιορισμό των επιπτώσεων στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, το οποίο στηρίζεται σε ποσοστό 25% στο φυσικό αέριο, η ΡΑΕ έπειτα από πρόταση του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστή Συστήματος) επανέφερε με απόφασή της σε ψυχρή εφεδρεία τρεις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ (Αλιβέρι 3 και 4 και Λαύριο 1) που είχαν βγει εδώ και χρόνια εκτός λειτουργίας. Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης προβλέπει επίσης αύξηση εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, απαγόρευση εισαγωγών και αύξηση υδροηλεκτρικής παραγωγής. Εάν χρειαστεί θα επιστρατευθεί και το εργαλείο των προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος προκειμένου να αποφευχθεί μπλακ άουτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή