Ξεκινάει άμεσα η καταγραφή ζημιών στις εξαγωγές

Ξεκινάει άμεσα η καταγραφή ζημιών στις εξαγωγές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταγραφή των ζημιών στις ελληνικές εξαγωγές από το ρωσικό εμπάργκο ξεκινούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, έτσι ώστε η ελληνική κυβέρνηση να σχηματίσει πλήρη εικόνα και να προβεί στη συνέχεια στον υπολογισμό των όποιων αποζημιώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποζημιώσεις δεν θα αφορούν μόνο την αγροτική παραγωγή, αλλά και τον κλάδο της μεταποίησης, καθώς και όλες εκείνες τις επιχειρήσεις, όπως οι μεταφορικές, που πλήττονται από τους περιορισμούς στις ελληνικές εξαγωγές. Αν και στόχος είναι να ολοκληρωθεί όσο ταχύτερα γίνεται η καταγραφή των επιπτώσεων, δεν έχει τεθεί συγκεκριμένη καταληκτική προθεσμία.

Το παραπάνω αποφασίστηκε χθες το απόγευμα στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα και του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη.

Για την ώρα, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις των Βρυξελλών σε ό,τι αφορά το θέμα των αποζημιώσεων, αποφάσεις ωστόσο που δεν αναμένεται να ληφθούν άμεσα και δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν ακόμη και δύο μήνες. Σε περίπτωση που απαιτηθούν και εθνικές δράσεις, η Αθήνα θα πρέπει να λάβει προηγουμένως την έγκριση της Κομισιόν έτσι ώστε οι αποζημιώσεις να μη θεωρηθεί ότι αντιβαίνουν την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων. Πάντως, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, ακόμη και εάν δοθεί το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για ενισχύσεις από εθνικούς πόρους, οι δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Στην παρούσα φάση, ουσιαστικά το μόνο μέτρο που λαμβάνεται είναι η προσπάθεια απορρόφησης μέρους της αδιάθετης παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα νοσοκομεία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπ. Οικονομικών μετά τη σύσκεψη, τονίζεται: «Η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη έγκαιρα ζητώντας την κινητοποίηση της Ε.Ε. για την προστασία των ελληνικών και κατ’ επέκταση των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, προτού ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο.

Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες. Η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, παρενέβη εγκαίρως στα ευρωπαϊκά όργανα, παρακολουθεί το πρόβλημα και θα σταθεί αρωγός στον Ελληνα αγρότη που πλήττεται».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη χορήγηση αποζημιώσεων σε άλλους κλάδους, πλην του αγροτικού, η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που αυτό δεν αντιμετωπιστεί από την Κομισιόν. Χθες, η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι «αποζημιώσεις για τις ζημιές που θα προκληθούν από το ρωσικό εμπάργκο θα πρέπει να δοθούν και στους Ελληνες μεταφορείς, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται άμεσα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή