Μια μέρα με πανιά

5' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λείπουν χρόνος ή χρήματα για διακοπές; Κι όμως, μια ημερήσια κρουαζιέρα με ιστιοπλοϊκό στην Αίγινα μπορεί να γεμίσει τις μπαταρίες σας.

Το καταπληκτικό με αυτή τη μονοήμερη θαλάσσια εκδρομούλα είναι ότι σε μόλις πέντε λεπτά το σκάφος έχει βγει από τη μαρίνα κι εσύ καθισμένος στο ντεκ -στην κουβέρτα των ναυτικών- δέχεσαι τις πιτσιλιές του καθώς σκίζει τη θάλασσα. Το εικοσάμετρο ιστιοπλοϊκό καπετανεύει ο έμπειρος θαλασσινός Χάρης Λαμπρινός, ξυπόλυτος και με σηκωμένο το γιακαδάκι του σε όλη την πορεία να αφηγείται ενδιαφέρουσες ιστορίες από τα πελάγη. Οι Καναδοί συνταξιδιώτες έχουν τόσα τατού πάνω τους που νομίζω ότι βρίσκομαι στο «πειρατικό του κάπτεν Χάρη».

Σαλπάρουμε για Αίγινα αφήνοντας πίσω μας τις πλαγιές της νότιας Αθήνας να λαμπυρίζουν από τον πρωινό ήλιο που αντανακλά στα παράθυρα. Ελαφρύς κυματισμός, μουσική και ανέμελα χαμόγελα. Η τετράχρονη Dylan νυστάζει ακόμα λιγάκι και αφήνεται στο νανούρισμα της ήσυχης πλεύσης και τις άνετες μαξιλάρες του σαλονιού! Οι υπόλοιποι αφηνόμαστε στο αγνάντεμα του ανοικτού ορίζοντα και στη μεταξύ μας γνωριμία. Λένε πως το πιο σημαντικό πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι είναι να «δένει» καλά η παρέα. Ισως, λοιπόν, αυτές οι μονοήμερες να είναι και μια καλή δοκιμή για νέες πρωτοσχηματιζόμενες παρέες. Ο αέρας δεν αρκεί για να ανοίξουμε πανιά… Ισως στην επιστροφή.

Εχοντας ανοιχτεί στο πέλαγος, δεν αργεί το μάτι μας να πιάσει πάλι στεριά. Πλέοντας προς την Αίγινα συναντάμε όλο και περισσότερα ιστιοπλοϊκά αλλά και ψαροκάικα να έχουν βγει για τα ιδιαίτερα μικρά κοκκινόψαρα της περιοχής, τις κατσούλες. Δένουμε στο λιμάνι του νησιού για κάνα δυο ωρίτσες, για ένα παγωτό στα παιδιά, για περιπλάνηση και μια σύντομη γνωριμία με τα σοκάκια. Στην οδό Αφαίας και σε άλλα πίσω από το λιμάνι δρομάκια η βόλτα είναι πιο άνετη και σκιερή τέτοια ώρα. Με πολλά εμπορικά, παραδοσιακά καφεπαντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία στα οποία το τοπικό γλύκισμα με το φημισμένο φιστίκι Αιγίνης άλλοι ονομάζουν «φιστικάτο» και άλλοι «φιστικίνι».

Στη συνοικία Ψαράδικα η μυρωδιά από το φρέσκο ψάρι φτάνει στα μεζεδοπωλεία και ο δρόμος οδηγεί στον Πύργο Μαρκέλλου. Εκθέσεις σε γκαλερί και άλλες σε μουσεία περιμένουν τους φιλότεχνους. Πίσω στο λιμάνι, κλασικά καφενεία και τσιπουράδικα με χρωματισμένα ξύλινα ταμπλό είναι παραταγμένα απέναντι από δεμένες βάρκες και ιστιοφόρα, ενώ ο δρόμος οδηγεί στο δικό μας ΖΙΚ ΖΑΚ.

Βάζοντας πλώρη για Μονή, σύντομα βρισκόμαστε στα καταγάλανα νερά του διπλανού στην Αίγινα ακατοίκητου μικρού νησιού, ρίχνοντας άγκυρα ανάμεσα σε πολλά άλλα σκάφη. Κολυμπώντας και φωτογραφίζοντας το βυθό φτάνουμε στην ακτή. Εκεί όπου ανάμεσα σε κρι κρι, σκίουρους και διάφορες άλλες ψυχές του ζωικού βασιλείου συναντάμε απρόσμενα παγόνια να βολτάρουν στη σκιά των πεύκων και ανάμεσα στον κόσμο. Δεν μείναμε τόσο ώστε να θαυμάσουμε κάποια ανοιχτή ουρά παγονιού. Μας τράβηξε και πάλι η θάλασσα πίσω στο ιστιοπλοϊκό.

   

«Λιώσατε στο κολύμπι», θα σχολιάσει εύστοχα ο δεύτερος σκίπερ, ο κυρ Βαγγέλης που απίστευτα ήσυχα, άγρυπνα και διακριτικά μάς συντροφεύει. Ανοίγω το κουτί με τα γλυκά φιστικωτά κεράσματα και ο καπετάνιος με μαλώνει: «Η θάλασσα θέλει αλμύρα», λέει και ακολουθούν μαριναρισμένα ψαράκια, μπουκιές με σολομό και καβουρομεζέδες. Δροσερό Prosecco για εμάς, το κλασικό τσίπουρο για εκείνον και άλλη μια βόλτα στην πλώρη, εκεί όπου ακούς καλύτερα τη θάλασσα. Ηρθε η στιγμή και ο κατάλληλος αέρας για να ανοίξουμε πανιά. Αμέσως το σκάφος πλαγιάζει και η θάλασσα έρχεται ακόμα πιο κοντά.

Σε παράλληλη πορεία γυρίζει μαζί μας στις μαρίνες της Αττικής η «Πλατυτέρα των Ουρανών». Επιστροφή από μια διαφορετική μονοήμερη πάνω σε πλοίο, με περισσότερες στάσεις σε υπέροχα λιμάνια (όπως αυτό της Υδρας, του Πόρου, της Αίγινας) και μεγαλύτερη απόσταση από το κύμα.

Το δειλινό έπειτα από 12 ώρες στη θάλασσα αποτελεί ιδανικό φινάλε. Οι μικρές Dylan και Avery πήραν το βάπτισμα στην ιστιοπλοΐα. Οι γονείς τους Cathy και Todd Evans ονειρεύονται μια βδομάδα πάνω σε σκάφος και γνωριμία με τα νησιά του Αιγαίου. «Ωραία ήταν», σχολιάζω. «It was much better than nice», με διορθώνει η Cathy.

Στο λιμάνι της Αίγινας

Μούρτζης (Τ/22970-27.649, www.mourtzis.com): Εδώ θα βρείτε το φημισμένο αιγινίτικο φιστίκι φρεσκοψημένο ή όχι και σε τουλάχιστον 15 διαφορετικές εκδοχές όπως παστέλι από καβουρδισμένο σουσάμι και φιστίκια ή μπακλαβά τυλιχτό με φιστίκι. Θα βρείτε πολλά ακόμα γλυκά, λικέρ, μπαχαρικά και εκλεκτά αφεψήματα.

Σκοτάδης (Τ/22970-24.014): Η καλύτερη -κατά κοινή ομολογία- ψαροταβέρνα στο λιμάνι της Αίγινας. Φημίζεται για το τηγάνι της, το κουτσομουράκι, τη σαρδέλα, τη ταραμοσαλάτα και το κριθαρωτό με καραβίδα, όπως φυσικά και για τα καλοψημένα μεγάλα και μικρά ψάρια ημέρας.

Κάπως Ετσι (Τ/22970-27.219, 6945-766.863, 6975-268.523): Δημιουργική ελληνική κουζίνα σε μία όμορφη και προσεγμένη αυλή. Δοκιμάστε καραμελωμένα πανσετάκια και φέτα-fest με σουσάμι, φιστίκι, μέλι και ξίδι μπαλσάμικο.

Μαριδάκι (Τ/22970-25.869): Παραδοσιακό εστιατόριο στο λιμάνι με νόστιμα μαγειρευτά, όπως γαριδομακαρονάδα και πολύ ωραίο χταποδάκι με μακαρονάκι.

Ο Τσίας (Τ/6942-667.490): Μικρό μεζεδοπωλείο-εστιατόριο στο λιμάνι με θαλασσινούς μεζέδες και σπιτικές λιχουδιές. Ξεχωρίζει για τις σαλάτες του.

Δρομάκι (Τ/22970-24.445, www.dromaki.gr): Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα πολύ κοντά στην προβλήτα του λιμανιού.

Επισκεφτείτε

– Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας (Τ/22970-22.248): Ωρες λειτουργίας 8.00 ώς 15.00.

– Το Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας (Τ/22970-26.401, www.laografiko.gr): Από 23 ώς 31 Αυγούστου φιλοξενεί και έκθεση φωτογραφίας της Μάρως Κουρή.

– Την γκαλερί Εγινα Αίγινα (Τ/22970-23.967, 6944-661.876, email: [email protected]) για την έκθεση γλυπτικής της Helen Mudie Ioannidou (2 Αυγούστου-17 Σπετεμβρίου), άλλες εκθέσεις και παράπλευρες συναυλίες.

Για μονοήμερες (και όχι μόνο) κρουαζιέρες αναχωρούν…

Από τη μαρίνα του Αλίμου:

– Το ιστιοπλοϊκό ΖΙΚ ΖΑΚ. Επικοινωνήστε με τον Χάρη Λαμπρινό (Τ/6976-205.856, email: [email protected]).

Ιδανικό για παρέες ώς 12 ατόμων που θέλουν να περάσουν τη μέρα τους στη μεγαλύτερη δυνατή αμεσότητα με τη θάλασσα (από 70 ευρώ το άτομο, 40 ευρώ για παιδιά ώς 8 ετών. Αναχώρηση 8.30, επιστροφή 20.30).

Η εταιρεία διαθέτει και άλλα ιστιοφόρα και catamaran προς ενοικίαση για διακοπές, με σκίπερ ή χωρίς, όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Από τη μαρίνα των Τζιτζιφιών (ακριβώς δίπλα στη μαρίνα Φλοίσβου):

– Το κρουαζιερόπλοιο ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ, χωρητικότητας 800 ατόμων, της Υδραϊκής Ν.Ε. (Τ/210-32.30.100, www.onedaycruise.gr, email: [email protected]).

Μονοήμερη κρουαζιέρα σε Υδρα, Πόρο, Αίγινα με πλήρες γεύμα από μπουφέ, με ελληνική κουζίνα και τριμελή ορχήστρα για ζωντανή μουσική και χορό (από 49 ευρώ το άτομο, δωρεάν για παιδιά ώς 12 ετών. Αναχώρηση 8.00, επιστροφή 19.30).

– Το κρουαζιερόπλοιο KASSANDRA DELFINOUS της Olympic Cruises (T/211-18.82.220, www.olympiccruises.gr).

Μονοήμερη κρουαζιέρα σε Υδρα, Πόρο, Αίγινα με πλοίο χωρητικότητας 340 ατόμων. Περιλαμβάνει στάση δυόμισι ωρών στην Αίγινα για μπάνιο, γεύμα από τον μπουφέ του πλοίου και ορχήστρα με ζωντανή μουσική (από 100 ευρώ το άτομο, δωρεάν για παιδί ώς 4 ετών και 50 ευρώ για παιδί ώς 12. Αναχώρηση 8.00, επιστροφή 19.30).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή