Oρκωμοσία Δούρου – συμβούλων με πέντε εκδοχές

Oρκωμοσία Δούρου – συμβούλων με πέντε εκδοχές

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτικό της νέας σύνθεσης του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής είναι το γεγονός ότι στην ορκωμοσία που πραγματοποιήθηκε χθες στο κλειστό γυμναστήριο Βαρέων Αθλημάτων Δροσούπολης, στο Δήμο Ανω Λιοσίων, η διαδικασία περιελάμβανε πέντε διαφορετικούς όρκους, τέσσερις εκδοχές πολιτικού όρκου και μία θρησκευτικού. Συγκεκριμένα, η νέα περιφερειάρχης Ρένα Δούρου ανέγνωσε τον δικό της πολιτικό όρκο, προσθέτοντας στον τυπικό «Ορκίζομαι στην τιμή και τη συνείδησή μου να είμαι πιστή στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου» τη φράση «σεβόμενη την αρχή ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται από τον λαό». Δύο από τα μέλη της πλειοψηφίας, όπως και ο ίδιος ο κ. Κουμουτσάκος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με τον συνδυασμό του, καθώς και ο σύμβουλος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, έδωσαν θρησκευτικό όρκο. Ο Θάνος Τζήμερος και ο Κωστής Ψαραδέλης από τη «Δημιουργία Ξανά» ανέγνωσαν τον τυπικό πολιτικό όρκο, ο κ. Θανάσης Παφίλης από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ορκίστηκε στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, ενώ η Δέσποινα Κουτσούμπα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανέγνωσε αντιμνημονιακό όρκο.

Παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζου, πολλών στελεχών του κόμματος αλλά και βουλευτών άλλων κομμάτων, κάτω από επευφημίες και χειροκροτήματα, η κ. Δούρου τόνισε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου για την ορκωμοσία της έχει συμβολικό και πολιτικό χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη την περιοχή οι κάδοι απορριμμάτων ήταν γεμάτοι, ενώ σε πολλά οικόπεδα υπήρχαν σκουπίδια καθώς οι υπάλληλοι του Δήμου Φυλής απεργούν επειδή δεν έχουν πληρωθεί τους δύο τελευταίους μήνες. Ως αιτία της μη καταβολής των μισθών ο Δήμος Φυλής αναφέρει ότι δεν έχει λάβει τα χρήματα των αντισταθμιστικών από την Περιφέρεια Αττικής.

«Από τη Φυλή και τα Λιόσια στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλη τη χώρα ότι δημοκρατικά και συλλογικά ξεκινάμε για να γράψουμε όχι ένα νέο βιβλίο στην Περιφέρεια αλλά ένα νέο βιβλίο με επίκεντρο τον πολίτη και το περιβάλλον», τόνισε η κ. Δούρου προσθέτοντας ότι «ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Δεν αναλαμβάνουμε την άσκηση της εξουσίας στην Περιφέρεια Αττικής. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας». Εκανε λόγο επίσης για στήριξη των εργαζομένων στην περιφέρεια απέναντι σε «ψευδεπίγραφες αξιολογήσεις». Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Εξω από το Γυμναστήριο υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ υπήρξαν διαμαρτυρίες για τη συμμετοχή μελών της Χρυσής Αυγής στο συμβούλιο.

Με πολιτικό όρκο θα ορκιστούν αύριο τα μέλη της παράταξης Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και οι υποψήφιοι της παράταξης που εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι ακολουθώντας την πάγια θέση τους για διαχωρισμό του κράτους – εκκλησίας. Επίσης, όπως ανακοίνωσαν, στη συνέχεια θα αποχωρήσουν από τη θρησκευτική ορκωμοσία «αποκλειστικά και μόνο λόγω της συμμετοχής σε αυτήν των δημοτικών συμβούλων της εγκληματικής – νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η στάση μας αυτή δεν είναι απλώς συμβολική, αλλά καθαρά πολιτική και σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΔΣΘ που κήρυξαν τη Χρυσή Αυγή ανεπιθύμητη στη Θεσσαλονίκη, μαρτυρική πόλη, όπου ιδρύθηκε στις 15 Μαΐου η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση στην κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη. Πολιτική θα είναι και η ορκωμοσία του περιφερειακού συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάση Αγαπητού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή