«Επικίνδυνοι ψυχοπαθείς όσοι βασανίζουν τα ζώα»

«Επικίνδυνοι ψυχοπαθείς όσοι βασανίζουν τα ζώα»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να αντέχει να κλείσει ένα κουτάβι σε ένα τσουβάλι, να το γεμίσει πέτρες και να το ρίξει στη θάλασσα; Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να αντέχει να βλέπει το κατοικίδιό του να ξεψυχά από ασιτία; Τι είδους άνθρωπος επιλέγει να θανατώσει ένα ζωντανό και δη σέρνοντάς το πίσω από το αυτοκίνητο; Ποιοι είναι αυτοί που γεμίζουν συστηματικά τα πάρκα με λιχουδιές με δηλητήριο προκειμένου να επιφέρουν φρικτό θάνατο σε αδέσποτα ζώα;

Τα ίδια ερωτήματα τριγυρίζουν στο μυαλό κάθε φορά που διαβάζουμε για κάποιο περιστατικό κακοποίησης ζώου – και το φετινό καλοκαίρι οι σχετικές αφορμές ήταν δυστυχώς πολυάριθμες, προερχόμενες από κάθε γωνιά της χώρας. Στην Ελλάδα, οι σχετικές έρευνες είναι περιορισμένες, ωστόσο διεθνείς μελέτες συνδέουν ευθέως τις πράξεις βίας προς τα ζώα με αντίστοιχες συμπεριφορές προς τον άνθρωπο. Σχετικά στοιχεία είχαν παρουσιαστεί σε ημερίδα που είχαν συνδιοργανώσει το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του τμήματος της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Οπως είχαν επισημάνει ειδικοί, οι βίαιες πράξεις σε βάρος των ζώων έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως ενδείξεις επικίνδυνης ψυχοπάθειας, που σπάνια περιορίζεται σ’ αυτά. Στοιχεία από τις αμερικάνικες αρχές, για παράδειγμα, αποκαλύπτουν ότι οι περισσότεροι καταδικασθέντες για σεξουαλική κακοποίηση και δολοφονίες είχαν ιστορικό βίας προς τα ζώα. Εχει βρεθεί επίσης ότι το 71% των γυναικών που έχουν ζητήσει προστασία από το κράτος στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι το άτομο που τις κακοποιούσε είχε κακοποιήσει ζώα – στο 87% των περιπτώσεων μπροστά στα μάτια τους.

Μολονότι στην Ελλάδα η κακοποίηση ζώων (βασανισμός, βάναυση μεταχείριση, δηλητηρίαση, πνιγμός κ.ο.κ.) διώκεται ποινικά σε βαθμό πλημμελήματος, επισείοντας μεγάλες ποινές και χρηματικά πρόστιμα (ν. 4039/2012 και 1197/1981), το φαινόμενο συνεχίζεται με μάλλον αμείωτη ένταση. Την ίδια στιγμή όμως, όπως επισημαίνει η συνιδρύτρια της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και δημιουργός της ιστοσελίδας www.trihes.gr κ. Κλέα Μοριανού, κάτι αλλάζει στη χώρα μας προς το καλύτερο. «Κάθε χρόνο αυξάνονται οι καταδικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα εις βάρος ανθρώπων που κακοποίησαν ζώα». Οπως επισημαίνει μάλιστα, φέτος είχαμε και δύο δικαστικές «πρωτιές»: την πρώτη καταδικαστική απόφαση για κακοποίηση γάτας (η υπόθεση του 55χρονου καφετζή που κλειδώθηκε στο μαγαζί του και χτύπησε μέχρι θανάτου με σκουπόξυλο, λάστιχο και καρέκλα το αδέσποτο ζώο), με τρίχρονη φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 5.000 ευρώ, και την πρώτη καταδίκη σε φυλάκιση χωρίς αναστολή σε εκείνον που έσυρε τον σκύλο του με το αυτοκίνητο στις Σέρρες.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες που αντιλαμβάνονται ανάλογα περιστατικά καλούνται να τα καταγγέλλουν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους και στην Κτηνιατρική Διεύθυνση της οικείας Περιφέρειας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή