Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων στο Παρίσι

Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων στο Παρίσι

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα γραφεία της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι ξεκίνησε χθες, επίσημα πλέον, και ο τελευταίος κύκλος διαπραγματεύσεων του ελληνικού προγράμματος με τους επικεφαλής της τρόικας.

Λίγα μέτρα μακριά από την Αψίδα του Θριάμβου, η πρώτη συνάντηση του τριημέρου εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα, με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας για το 2013-2014, τη θετική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2014, αλλά και το γεγονός ότι για τρίτη συνεχή χρονιά η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά από τους δημοσιονομικούς στόχους. Συγχρόνως η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τον όγκο δουλειάς που έχει γίνει από τις 17 Ιουλίου, οπότε έφυγε η τρόικα από την Αθήνα. Ο σκοπός όλης αυτής της παρουσίασης ήταν να αναγνωριστούν οι θυσίες του ελληνικού λαού αυτή τη φορά έμπρακτα από την τρόικα, καθώς η πλειονότητα των εκκρεμοτήτων για να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα είναι τεράστια και η ελληνική πλευρά θέλει να ελαφρύνει τις προσδοκίες.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος στις 11 το βράδυ από τη Βίλα Σαΐντ, όπως λέγεται το κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ, δήλωσε ότι «είναι ένας μαραθώνιος. Εχουμε δρόμο μπροστά μας, μιλήσαμε για τα νούμερα του προϋπολογισμού, για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δουλειά που κάναμε όλο το καλοκαίρι και συνεχίζουμε. Ολα αυτά οι συνομιλητές μας τα καταλαβαίνουν και τα συζητάμε, όμως έχουμε δρόμο αύριο και μεθαύριο».

Πιο λιτός ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος κατά την έξοδό του από το κτίριο είπε ότι «είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις σήμερα και προσδοκούμε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις με τους υπουργούς αύριο».

Για την ελληνική πλευρά είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια του τριημέρου να παρουσιάσει, αλλά και να βρει τα σημεία σύγκλισης με την τρόικα που πρέπει να τεθούν από την αρχή της διαπραγμάτευσης. Χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρίσταντο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης μαζί με τους συμβούλους του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρο και Χρ. Λαζαρίδη, επίσης ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ κ. Αναστασάτος αλλά και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Προσαρμογής κ. Μαματζάκης. Μαζί τους και ο Χρ. Πρωτόπαπας ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αφού κανένας υπουργός που βρίσκεται στο Παρίσι δεν προέρχεται από το κόμμα της συγκυβέρνησης. Από την πλευρά της τρόικας, στο ίδιο τραπέζι παρευρέθησαν χθες τρεις εκπρόσωποι του ΔΝΤ, με τον καινούργιο επικεφαλής για την Ελλάδα Ρισί Γκογιάλ στη θέση του Πόουλ Τόμσεν, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο μαζί με τον ειδικό για τα θέματα της Ελλάδας Γκαμπριέλε Γουίντιτσι, ενώ από την πλευρά της ΕΚΤ βρίσκονταν ο εκπρόσωπός της Κλάους Μαζούχ μαζί με τον αναπληρωτή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έχει φέρει μαζί του στη γαλλική πρωτεύουσα το ελληνικό σχέδιο για τη σταδιακή μείωση των φόρων. Αυτό περιλαμβάνει το θέμα της μείωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης –καθώς δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα– και της αύξησης των δόσεων για την αποπληρωμή χρεών στο Δημόσιο (μέχρι και 100 δόσεις σε περιπτώσεις εξαιρετικής αδυναμίας αποπληρωμής). Επίσης, τη μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 50%, τουλάχιστον, και τη σταδιακή μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και του ανώτατου συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα. Το βασικό μήνυμα της ελληνικής πλευράς είναι ότι, τελικά, με τη μείωση φόρων αυξάνονται τα έσοδα.. Το θέμα της φορολόγησης δεν συζητήθηκε χθες, αλλά αναμένεται να τεθεί σήμερα.

Σήμερα πρόκειται να πάρουν τη σκυτάλη των συναντήσεων οι Ελληνες υπουργοί ξεκινώντας πρώτα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδια, μετά με τον υπουργό Εργασίας κ. Ιω. Βρούτση, Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου και, τέλος, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη. Την Πέμπτη, που είναι και η τελευταία ημέρα των συναντήσεων, αναμένεται να γίνει ανακεφαλαίωση των συμφωνηθέντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή