Οι δυνάστες των πανεπιστημίων

Οι δυνάστες των πανεπιστημίων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ην περασμένη Τετάρτη, η υπηρεσία ανακοινώσεων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου έστειλε –ως μη όφειλε– μια ηλεκτρονική ανακοίνωση με υπογραφή «Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ) ΕΜΠ». Η ανακοίνωση, τύπου φετφά, έγραφε με κεφαλαία γράμματα: «ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ». Οι φοιτητοπατέρες που παριστάνουν τους αριστερούς επιτίθενται με αυστηρό ύφος επιλοχία στην προβλεπόμενη ήδη από τον νόμο Γιαννάκου (2007) διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών. Μας πληροφορούν ότι «η κυβέρνηση θέλει να πάρει ρεβάνς από τις νίκες του κινήματος» και την καταγγέλλουν για «προμοτάρισμα (sic) του ιδιωτικού & επιχειρηματικού παράγοντα εντός των πανεπιστημίων». Μεταφραζόμενες οι φράσεις αυτές σημαίνουν ότι το «κίνημα» δεν θέλει να χάσουν οι φοιτητοπατέρες το προνόμιο της φοιτητικής ιδιότητας, ώστε να μπορούν να διαπραγματεύονται ποικίλες αντιπαροχές από πρυτάνεις, κοσμήτορες, καθηγητές και υποψηφίους. Κάτι σαν μαφιόζοι που πουλάνε προστασία. Και ακόμα, ότι φοβούνται τη συμβολή των πανεπιστημίων στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, διότι τότε θα αποκαλυφθεί η αγραμματοσύνη και η ανικανότητά τους, που τους τοποθετεί στο περιθώριο της επιστήμης και της παραγωγής. Η συνέχεια της ανακοίνωσης είναι σοκαριστική. Μας αναγγέλλουν με πρωτοφανές θράσος ότι «σε πρώτη φάση, προχωρήσαμε… σε κατάληψη της πρυτανείας».

Τούτη η ανακοίνωση, όπως και η κατάληψη της πρυτανείας ΕΜΠ, βοηθούντων και αριστερών πανεπιστημιακών, αποτελούν αδικήματα. Μια ευνομούμενη διοίκηση θα έπρεπε να καλέσει την αστυνομία να διώξει τους καταληψίες και παράλληλα να τους παραπέμψει στο πειθαρχικό συμβούλιο. Ποια διοίκηση όμως θα τα κάνει αυτά; Αυτή που έλαβε στις εκλογές λιγότερες ψήφους πανεπιστημιακών απ’ όσες το αντίπαλο ψηφοδέλτιο και εξελέγη χάρη στην ψήφο των διοικητικών υπαλλήλων και χάρη στην ΕΑΑΚ που εμπόδισε τους φοιτητές να ψηφίσουν; Αυτή η διοίκηση –που στη συνέχεια ανέχτηκε κατάληψη του ιδρύματος από τους διοικητικούς και είσοδο στο ΕΜΠ με face control– φρόντισε να αφήσει μια κατειλημμένη πρυτανεία ως κληρονομιά στη νέα διοίκηση I. Γκόλια, που ανέλαβε προχτές τα καθήκοντά της. Συγχαίρουμε την ανακοίνωση της νέας διοίκησης, ότι «θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει, ώστε να μη στερήσει από κανέναν ενδιαφερόμενο φοιτητή να συνεχίσει τις σπουδές του», που δείχνει διάθεση επιβολής της νομιμότητας. Απορούμε όμως γιατί συνεχίζει να ανέχεται τον αποκλεισμό του νέου πρύτανη από το γραφείο του. Πουθενά στον κόσμο δεν θα γινόταν ανεκτή μια τέτοια θρασύτατη ανομία.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντίθετα, η νέα διοίκηση Θ. Φορτσάκη ανέθεσε τη φύλαξη σε εταιρεία σεκιούριτι με αλεξίσφαιρα γιλέκα, μετά την παρεμπόδιση τελετής από άτομα που διένειμαν και κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ. Εξήγγειλε επίσης την είσοδο στο Πανεπιστήμιο με επίδειξη ταυτότητας. Σήμερα είναι η τρίτη ημέρα από την ανάληψη καθηκόντων της νέας πρυτανείας όλων των ΑΕΙ. Εύχομαι ολόψυχα αυτοί οι δυνάστες των πανεπιστημίων να μείνουν στη μνήμη μας ως ένα εφιαλτικό παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή