Χωρίζουν ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία

Χωρίζουν ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου που εμφανίζουν τον τέως βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και τη βασίλισσα Σοφία να βρίσκονται πολύ κοντά στο διαζύγιο έπειτα από 52 χρόνια κοινής ζωής.

Τις πρώτες φήμες φιλοξένησε η ιταλική Repubblica, που ισχυρίστηκε ότι η παραίτηση του Χουάν Κάρλος από τον θρόνο προς όφελος του γιου του, Φελίπε, επιτάχυνε τον χωρισμό, τον οποίο το ζευγάρι κρατούσε κρυφό.

Ζούσαν χωριστά

Η El Universal έγραψε ότι ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία ζούνε χωριστά επί πολλά χρόνια και συναντιούνται μόνο σε επίσημα γεγονότα κι εκδηλώσεις. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο ένας δεν απευθύνει καν τον λόγο στον άλλον, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Τα σενάρια περί διαζυγίου αναζωπυρώθηκαν εσχάτως καθώς το ζευγάρι δεν έχει συναντηθεί όλο το καλοκαίρι. Η τελευταία φορά που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο ήταν κατά την ενθρόνιση του γιου τους τον Ιούνιο.

Στη συνέχεια έκαναν χωριστές διακοπές, αφού η βασίλισσα Σοφία ταξίδεψε στη Μαγιόρκα όπου διέμεινε στο θερινό ανάκτορο και εθεάθη πολλές φορές μόνη με τα παιδιά και τα εγγόνια της. Ο Χουάν Κάρλος ταξίδεψε στην Κολομβία τον περασμένο μήνα για την ορκωμοσία του προέδρου Σάντος και το περασμένο Σάββατο βρέθηκε στη Γρανάδα, για να υποστηρίξει την Εθνική της χώρας του στο Μουντομπάσκετ.

Το παλάτι αρνείται επίμονα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις εικασίες περί διαζυγίου, επικαλούμενο την προστασία του ιδιωτικού βίου του ζευγαριού. Δημοσιογράφοι με εμπειρία στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ πιστεύουν ότι σύντομα θα εκδοθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση που θα κάνει λόγο για «χωρισμό» και όχι για «διαζύγιο».

Η βασίλισσα Σοφία στάθηκε με διακριτικότητα απέναντι στα προβλήματα που γνώρισε η οικογένεια τα τελευταία χρόνια. Είναι άλλωστε το μοναδικό μέλος της ισπανικής μοναρχίας που παρέμεινε αλώβητο από τη δυσοσμία των πρόσφατων σκανδάλων, στα οποία ενεπλάκησαν η κόρη της, πριγκίπισσα Κριστίνα, και ο σύζυγός της Ινάκι Ουρντανγκαρίν.

Απιστίες

Οι απιστίες του Χουάν Κάρλος, με τελευταία τη σχέση του με τη «στενή του φίλη» Κορίνα τσου Ζάιν Βίτγκενσταϊν, ταλαιπώρησαν συχνά την κοινή ζωή του ζευγαριού. Το 2012, εν μέσω κρίσης, ο Χουάν Κάρλος είχε μεταβεί σε ένα πανάκριβο σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα, συνοδευόμενος από την ερωμένη του. Παλαιότερα, μια άλλη εξωσυζυγική σχέση του διεκδικούσε από τον τότε βασιλιά να υποβληθεί σε τεστ DNA και να αναγνωρίσει το τέκνο τους.

Συνολικά όσοι γνωρίζουν την ταραχώδη ζωή του τέως βασιλιά ισχυρίζονται ότι είχε τουλάχιστον 1.500 ερωμένες και πως κάποια στιγμή είχε φλερτάρει και με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Οταν τον Νοέμβριο του 1975 ανέβηκε στον θρόνο ο Χουάν Κάρλος, ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος, Σαντιάγο Καρίγιο, τον είχε αποκαλέσει «ο Σύντομος», προβλέποντας ότι η βασιλεία του θα είναι βραχεία. Η Ιστορία τον διέψευσε, αφού άντεξε μέχρι φέτος. Κι ενώ είχε επιλεγεί από τον δικτάτορα Φράνκο, ο ρόλος του υπήρξε καθοριστικός για τη μετάβαση της χώρας του από τη δικτατορία στη Δημοκρατία.

Ο ρόλος της Λετίσια

Τον περασμένο μήνα η Daily Beast αποκάλυψε ότι πίσω από την απόφασή του να παραιτηθεί βρίσκεται πιθανότατα η σημερινή βασίλισσα Λετίσια, σύζυγος του Φελίπε. Η πρώην δημοσιογράφος απείλησε να χωρίσει τον Φελίπε αν δεν αναλάβει δράση προκειμένου να πειστεί ο πατέρας του να του εκχωρήσει τον θρόνο και να σωθεί έτσι και ο πανταχόθεν βαλλόμενος θεσμός της μοναρχίας στην Ισπανία. «Η ντόνα Λετίσια τού είπε: Αν δεν κάνεις κάτι, χωρίζω», φέρεται να είπε στην Daily Beast πηγή προσκείμενη στο παλάτι.

Πράγματι η Λετίσια έχει δώσει έναν αέρα ανανέωσης στον θεσμό, αφού μεταξύ άλλων συναντήθηκε με μέλη της γκέι κοινότητας στη διάρκεια του Gay Pride στην Ισπανία. Αντίθετα, η πεθερά της Σοφία είχε επανειλημμένα στο παρελθόν διατυπώσει ομοφοβικές απόψεις, προκαλώντας την οργή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η βασιλική οικογένεια στην Ισπανία έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στη Λετίσια. Μια κοινή θνητή χωρίς ίχνος βασιλικού αίματος στις φλέβες της ανέβηκε στον θρόνο και εξελίσσεται σε σημαντικό κεφάλαιο για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του θεσμού», εκτιμούν παρατηρητές στη Μαδρίτη. «Είναι η μοναδική που έχει καταλάβει πώς παίζεται το παιχνίδι», έγραψε η Daily Beast.

Προικοδοτήθηκε με 9 εκατ. δραχμές

Ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία παντρεύτηκαν τον Μάιο του 1962 στον Αγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη της οδού Πανεπιστημίου, στην Αθήνα.

Είχαν προηγηθεί ασφυκτικές πιέσεις της βασίλισσας Φρειδερίκης προς τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή προκειμένου να καθοριστεί ένα μεγάλο ποσό από τον δημόσιο προϋπολογισμό για την προίκα της κόρης της, η οποία φαίνεται ότι άγγιξε το ποσό των 9 εκατομμυρίων δραχμών. Χαρακτηριστικό ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι φοιτητές κατά τις διαδηλώσεις τους «Προίκα στην Παιδεία, όχι στη Σοφία».

Οι αντιδράσεις ώθησαν τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τη βασίλισσα Φρειδερίκη υπομονή, ώστε να συνεννοηθεί προηγουμένως η κυβέρνηση με τα κόμματα και να μη δοθεί στην αντιπολίτευση η ευκαιρία για επιθέσεις κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά του στέμματος.

Εκπρόσωπος της Ενωσης Κέντρου έλεγε ότι το κόμμα του δέχεται να δοθεί μόνο κάποιο συμβολικό δώρο, ενώ η ΕΔΑ εξέφραζε σθεναρά την πλήρη αντίθεσή της στον θεσμό.

Αν και στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε η προίκα ορίστηκε στα 9 εκατομμύρια δραχμές, άλλες πληροφορίες επέμεναν ότι ουδείς πληροφορήθηκε το πραγματικό ύψος της προίκας.

Φήμες ανέφεραν ότι 100.000-200.000 χρυσές λίρες βγήκαν από τα ταμεία του κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή