Ξεκινά αύριο η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ

Ξεκινά αύριο η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο Δευτέρα ξεκινάει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την καταβολή της πρώτης δόσης του ενιαίου φόρου ακινήτων, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 25 Σεπτεμβρίου. Αρκετοί φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι δεν έχουν υπολογιστεί οι εκπτώσεις που δικαιούνται. Αυτές θα «περαστούν» στα τέλη Οκτωβρίου, αφού προηγουμένως καταβάλουν την πρώτη δόση κανονικά. Παρακάτω παρατίθενται οδηγίες, υπό μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων, προκειμένου να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουν.

1. Εχω στην κατοχή μου ακίνητο 120 τ.μ. Ο αρχικός φόρος υπολογίστηκε σε 500 ευρώ με κάθε δόση να ανέρχεται στο ποσό των 100 ευρώ. Με τη νέα εκκαθάριση θα δω κάποια αλλαγή;

Ο φόρος δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό που θα αλλάξει είναι ο αριθμός και το ποσό των δόσεων. Συγκεκριμένα θα πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου το ποσό των 83,3 ευρώ. Το ποσό αυτό θα πληρώνεται κάθε μήνα μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι αύριο θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ για τις περιπτώσεις μόνο που δεν υπήρχαν λάθη.

2. Διαθέτω οικόπεδο 15 στρεμμάτων στον Πύργο, δηλαδή σε μία από τις 457 περιοχές που διαπιστώθηκαν λάθη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος (κύριος και συμπληρωματικός) με την αρχική εκκαθάριση έφθασε στα 13.500 ευρώ, πόσο θα μειωθεί και πότε θα εκδοθεί το νέο εκκαθαριστικό;

Ο φόρος με τη νέα εκκαθάριση θα μειωθεί στα 345 ευρώ. Το εκκαθαριστικό σημείωμα θα αναρτηθεί από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και σταδιακά εντός τριών ημερών. Σημειώνεται ότι για τους φορολογούμενους για τους οποίους θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου και συγκεκριμένα γι’ αυτούς των οποίων τα ακίνητα βρίσκονται στα όρια των 4.000 οικισμών, θα μπορούν να εκτυπώνουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από 22/9.

3. Εχω ένα οικόπεδο 626 τ.μ. στην περιοχή της Κερατέας. Με τη μεθοδολογία του ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε η αξία του στα 55.000 ευρώ και είναι χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή των 115.000 ευρώ με βάση την οποία είχε υπολογιστεί ο ΦΑΠ του 2013. Ο φόρος με ποια αξία θα υπολογιστεί τελικά;

Ο φόρος που είχε προκύψει με την αρχική εκκαθάριση, του Ιουλίου, θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα καθώς και η μικρότερη αξία που αποτυπώθηκε στο εκκαθαριστικό σας για το οικόπεδο στην Κερατέα αφού είναι ευνοϊκότερη. Το μόνο που θα αλλάξει είναι ότι ο φόρος θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί για πέντε.

4. Είμαι άγαμος και το 2013 είχα εισόδημα 8.500 ευρώ. Παράλληλα έχω κληρονομήσει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 90.000 ευρώ. Θα πληρώσω μειωμένο φόρο 50%;

Οχι, δεν δικαιούστε την έκπτωση. Στη τροπολογία που κατατέθηκε προστέθηκε ένα ακόμα κριτήριο που σχετίζεται με την αξία της περιουσίας. Η έκπτωση θα χορηγείται υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι τα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα που κατέχουν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα δεν υπερβαίνουν σε αντικειμενική αξία τις 85.000 ευρώ αν είναι άγαμοι, τις 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι χωρίς παιδιά, τις 200.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι και έχουν ένα ή δύο παιδιά.

5. Είμαι ιδιοκτήτης ημιτελούς μονοκατοικίας ωστόσο στην αρχική εκκαθάριση δεν υπολογίστηκε η έκπτωση 60%. Στο έντυπο Ε9 είχα δηλώσει ότι πρόκειται για ημιτελές κτίσμα. Στη νέα εκκαθάριση θα υπολογιστεί η έκπτωση;

Οχι, δεν θα υπολογιστεί η έκπτωση. Και αυτό διότι δεν έχετε συμπληρώσει σωστά το Ε9. Στις αρχές Οκτωβρίου που θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για διόρθωση του Ε9 θα πρέπει να συμπληρώσετε στον πίνακα 1 του εντύπου στη στήλη 32 τον κωδικό 8 που δηλώνει ότι το κτίσμα αυτό είναι «κενό». Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου ο οποίος θα μειωθεί κατά 60%. 

Τι ισχύει για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

6. Εχω διαμέρισμα, ωστόσο δεν έχω δηλώσει στο Ε9 ότι βρίσκεται στον πρώτο όροφο. Τι πρέπει να κάνω;

Εξαιτίας της παράλειψης αυτής ο ΕΝΦΙΑ που έχει καταλογισθεί είναι υψηλότερος, αντιστοιχεί σε διαμέρισμα 6ου ορόφου. Στις αρχές Οκτωβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διόρθωση των λαθών, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου και θα μειωθεί ο σχετικός φόρος που υπολογίστηκε αρχικά Και σε αυτήν την περίπτωση η πρώτη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί κανονικά χωρίς την έκπτωση και ο συμψηφισμός θα γίνει τον Οκτώβριο.

7. Εχω στην κατοχή μου διαμέρισμα 80 τ.μ. το οποίο καθόλη τη διάρκεια του 2013 ήταν ξενοίκιαστο και με κομμένο το ρεύμα. Με την αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε φόρος 600 ευρώ σε πέντε δόσεις (120 ευρώ το μήνα). Τι μείωση θα έχω;

Με τις νέες αλλαγές ο φόρος θα καταβληθεί σε 6 δόσεις, ενώ δικαιούστε έκπτωση 20%. Δηλαδή ο φόρος θα μειωθεί κατά 120 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ. Ωστόσο στα τέλη Σεπτεμβρίου θα καταβάλλετε κανονικά την πρώτη δόση χωρίς την έκπτωση και τον Οκτώβριο θα γίνει ο σχετικός συμψηφισμός όπου θα συμπεριληφθεί και η έκπτωση του 20% καθώς και το επιπλέον ποσό που πληρώσατε. Ολες οι παραπάνω ενέργειες θα γίνουν αυτόματα από το υπουργείο Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή