«Λεφτά υπάρχουν» έλεγε ο Γ. Παπανδρέου το 2009

«Λεφτά υπάρχουν» έλεγε ο Γ. Παπανδρέου το 2009

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι, θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις τού παρελθόντος. Μία από αυτές, για την οποία σιωπά η κυβέρνηση, δεν είναι απλώς πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν». Πρόκειται για την α΄ παράγραφο της απάντησης του κ. Γ. Παπανδρέου σε ερώτηση περί του πού θα βρει τους πόρους να υλοποιήσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ στις 13/9/2009. Εκεί προέκυψε το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», πέριξ του οποίου έχουν ανασυρθεί κατά καιρούς διάφορες ερμηνείες από φίλους και αντιπάλους του πρώην πρωθυπουργού.

Τότε, ο κ. Παπανδρέου έφερε ως παράδειγμα χρημάτων που υπάρχουν τα 31 δισ. «ανείσπρακτων φόρων», «χαριστικές πράξεις, όπως ασφαλιστικές εισφορές στις τράπεζες, που έφτασαν τα 5 δισ.», περισσότερες από 400 Επιτροπές που δημιούργησε η κυβέρνηση του προκατόχου του κ. Καραμανλή με 2 δισ. Σε αυτά περιέλαβε και τα 6 δισ. χρεών που έχουν τα νοσοκομεία. Την προηγούμενη ημέρα, 12/9/2009, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν αναμονή πρωθυπουργός (το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 4/10/2009) δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά. Αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους. Και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης».

Εν συνεχεία ο κ. Παπανδρέου απαρίθμησε σειρά μέτρων για τις 100 πρώτες ημέρες. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε: Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και πάγωμα των τιμολογίων ΔΕΚΟ για ένα χρόνο. Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ. Αντικατάσταση του ΕΤΑΚ με την προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε τότε ότι είναι δέσμευση του ΠΑΣΟΚ να μην υπάρξει «κανένα νέο φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα». Επίσης, μίλησε για αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχε τότε σαφώς ταχθεί και κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης, είχε προαναγγείλει διαπραγματεύσεις με την Deutsche Telekom για την επανάκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΤΕ από το Δημόσιο. Ο κ. Παπανδρέου είχε, τέλος, προαναγγείλει έναν νέο εκλογικό νόμο «που θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες» και την αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας στο 5% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή