Στα άκρα η διαμάχη του ΕΟΠΥΥ με τους κλινικάρχες

Στα άκρα η διαμάχη του ΕΟΠΥΥ με τους κλινικάρχες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μαίνεται» ο πόλεμος μεταξύ ιδιωτικών κλινικών και ΕΟΠΥΥ, με αφορμή τον έλεγχο από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες όλων των απαιτήσεων των παρόχων υγείας από τον Οργανισμό για το 2013. Μετά τη δημοσίευση στην «Κ» της έκθεσης στατιστικής ανάλυσης των χρεώσεων που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά από τις κλινικές στον ΕΟΠΥΥ, η οποία έθεσε ως πεδίο περαιτέρω ελέγχου χρεώσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ προκειμένου να διευκρινιστεί ποιες από αυτές έγιναν παράνομα, οι ιδιωτικές κλινικές έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά του ΕΟΠΥΥ κάνοντας λόγο για προσπάθεια «αφανισμού του κλάδου», υποστηρίζοντας ότι «υπονομεύει τη διαδικασία του ελέγχου, προκειμένου να μην πληρώσει αυτά που οφείλει». Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ χθες για πρώτη φορά απάντησε στις κατηγορίες, τονίζοντας ότι «προσκόμματα και κωλυσιεργίες πρέπει να αναζητηθούν σε μέρος των παρόχων που καταγγέλλουν, προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και μέχρι σήμερα ορισμένοι εξ αυτών δεν έχουν ακόμη υπογράψει συμβάσεις». Ολα αυτά, μία εβδομάδα πριν λήξει η «διορία» για την κατάθεση του τελικού πορίσματος των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών (ΙΕΕ).

Ειδικότερα, χθες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Β. Μπαρδής υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι έως και χθες το πρωί δεν είχαν εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ όλες οι απαραίτητες διαδικασίες (κριτήρια κ.ά.) για να προχωρήσει ο έλεγχος, ενώ κατηγόρησε τον Οργανισμό ότι δεν δίνει στις ΙΕΕ στοιχεία που διαθέτει. Τέλος, ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αγωγών του Συνδέσμου κατά όσων έχουν συνηγορήσει σε κωλυσιεργία στον έλεγχο.

Ο ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωση – απάντηση τονίζει ότι η ολοκλήρωση του ελέγχου εντός των προκαθορισμένων ημερομηνιών βρίσκεται σε υψηλή προτεραιότητα, καθώς και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του συνεργάζονται με τις ΙΕΕ και δίνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Ενημερώνει δε ότι με χθεσινή απόφασή του, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημ. Κοντός «ενέκρινε όλες τις διοικητικές διαδικασίες εκκαθάρισης όλων των κατηγοριών ιδιωτών παρόχων, αλλά και τα ιατρικά κριτήρια ελέγχου». Στην ανακοίνωσή του, ο ΕΟΠΥΥ κάνει ειδική αναφορά και στα 130 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για «υπερχρεώσεις», αλλά είναι «οι απαιτήσεις των ιδιωτικών κλινικών που αντιστοιχούν στο στατιστικό δείγμα του ελέγχου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου των ΙΕΕ, από ένα σύνολο 430 εκατ. ευρώ». Υπενθυμίζεται ότι και η «Κ» στις 3/9/2014 ανέφερε ότι «οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες έχουν ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση για νοσηλείες ασφαλισμένων που χρεώθηκαν με περίπου 130.000.000 ευρώ, όταν οι συνολικές απαιτήσεις των κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ για το 2013 ανέρχονται στα 430.000.000 ευρώ».

Το βασικό «πεδίο μάχης» είναι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές. Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (2007-2011), ύψους 530 εκατ. ευρώ, έχει εξοφληθεί το 35%-45%, ενώ ο Οργανισμός χρωστάει το ποσό της εκκαθάρισης από το 2012 και τους τρεις τελευταίους μήνες του 2013. Το 2014 έχει πληρώσει έως και τον Μάρτιο. Σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Μ. Βορίδης με τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, αποφασίστηκε να διατεθεί από τον ΕΟΠΥΥ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες παρόχους πρόσθετο ποσό 360 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή