Στα άκρα η σύγκρουση για αξιολόγηση

Στα άκρα η σύγκρουση για αξιολόγηση

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέτωπο κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων ΟΤΑ διευρύνθηκε περαιτέρω χθες, μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής το οποίο υπερψήφισε την πρόταση της κ. Ρένας Δούρου να μην αποστείλουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας τα σχετικά στοιχεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η πρόταση της κ. Δούρου που κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου προσέλαβε τον κωδικό τίτλο «εντέλλεσθε» στη συνέχεια, έπειτα από αίτημα πολλών περιφερειακών συμβούλων συμπληρώθηκε και με την άρνηση εφαρμογής και του άρθρου 42 του νόμου 4250/2014 που αφορά τον επανέλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με το διάταγμα Παυλόπουλου.

Σημειώνεται ότι η περιφερειάρχης διαθέτει, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» την απόλυτη πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο (61 σύμβουλοι σε σύνολο 101). Ωστόσο, την πρότασή της ψήφισαν επίσης οι Σύμβουλοι των παρατάξεων Λαϊκή Συσπείρωση, Αττική Συμμαχία – Παύλος Χαϊκάλης, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, Ανάσα για την Οικολογία και Ελληνική Αυγή. Ο επικεφαλής της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια, «180 μοίρες για την Αττική» Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε εμφαντικά ότι η παράταξή του δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια ψηφοφορία που αφορά τη μη εφαρμογή νόμου. Χαρακτήρισε τη διαδικασία ψηφοφορίας «θεσμικό ξέπλυμα μιας απόφασης», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος λόγος που η περιφερειάρχης ζητεί από το Περιφερειακό συμβούλιο να ψηφίσει μία απόφασή της.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στον θεσμικό ρόλο της κ. Δούρου και στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτό. «Ηγείσθε της Περιφέρειας ή ηγείσθε ομάδας δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ; Είστε και είμαστε θεσμικό όργανο και η συντεταγμένη πολιτεία εφαρμόζει τους νόμους του κράτους. Αν δεν έχετε πρόθεση να εφαρμόσετε τον νόμο ποιος είναι ο λόγος σύγκλησης του Περιφερειακού συμβουλίου με αντικείμενο συζήτησης την αξιολόγηση, δεν είμαστε συνέλευση συνδικαλιστικού οργάνου, ούτε ΜΚΟ» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, διευκρινίζοντας ότι σέβεται τη λειτουργία των συγκεκριμένων οργανώσεων. Κάλεσε την κ. Δούρου να μην ωθεί τους υπαλλήλους σε καταπάτηση των νόμων. «Πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να αλλάξετε ρότα. Να αποφασίσετε αν θα στηρίξετε τους λίγους της σκιάς ή τους πολλούς του φωτός» κατέληξε κάνοντας λόγο για «συγκέντρωση του Ροβεσπιέρου».

Ο κ. Γιάννης Σγουρός, πρώην περιφερειάρχης, ως επικεφαλής της παράταξης «Αττική» που ήρθε δεύτερη στις πρόσφατες Περιφερειακές εκλογές, επανέφερε προς ψήφιση την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου του Ιουνίου -επί των ημερών του- σύμφωνα με την οποία οι διαδικασίες για την αξιολόγηση πρέπει να παγώσουν έως ότου κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου από το ΣτΕ. Σε ό,τι αφορά τον επανέλεγχο των συμβάσεων τόνισε ότι καμία παρανομία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Οσοι εξαπάτησαν και μπήκαν στο Δημόσιο με πλαστά χαρτιά πρέπει να υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, χωρίς μισόλογα, χωρίς «ναι μεν αλλά», χωρίς υπεκφυγές.

Ωστόσο, δεν ψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας, διαφωνώντας με τον τρόπο και τον χρόνο που επέλεξε η κ. Δούρου. «Ας περιμένουμε τον Οκτώβριο την απόφαση του ΣτΕ. Δεν χρειάζεται να διακινδυνεύουμε να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και η παράταξη του κ. Θάνου Τζήμερου «Δημιουργία Ξανά» δεν μετείχε στην ψηφοφορία. Μάλιστα ο κ. Τζήμερος στην ομιλία του τόνισε «δεν εκλεγήκαμε για να εξυπηρετήσουμε τον ρόλο που ο καθένας έδωσε στον εαυτό του. Οι Ελληνες μας πληρώνουν αυτή τη στιγμή, περίπου 50.000 ευρώ κοστίζει αυτή η διαδικασία για να δούμε τι θα κάνουμε με τα σκουπίδια ή με άλλα θέματα. Τι θα απαντήσουμε σε αυτούς;».

Κατά τη διάρκεια τη συζήτησης επικράτησε πολλές φορές ένταση, ενώ εργαζόμενοι της Περιφέρειας που βρίσκονταν στο αμφιθέατρο χειροκρότησαν την απόφαση όπως και την εισήγηση της κ. Δούρου, ενώ αποδοκίμαζαν έντονα τους ομιλητές με τους οποίους διαφωνούσαν.

Πυρά Δούρου κατά κυβέρνησης

Η κ. Ρένα Δούρου ξεκαθάρισε τις προθέσεις της να κορυφώσει την πολιτική αντιπαράθεση ευθύς, ξεκινώντας την εισήγησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο με επίκεντρο την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με τη φράση «κυρίες και κύριοι, τα τελευταία 24ωρα γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς εκστρατείας ψεύδους και παραπληροφόρησης από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο στόχος είναι σαφής, να εμφανιστούμε όλοι όσοι υποστηρίζουμε και εργαζόμαστε, ώστε να αποκτήσουμε έναν ισχυρό, σύγχρονο και αξιοκρατικό δημόσιο τομέα, ως φαύλοι που καλύπτουμε παρανομίες και πλαστά πτυχία».

Τα πλαστά πτυχία

Οσον αφορά τα πλαστά πτυχία, τόνισε, ασφαλώς, «μηδενική ανοχή στους κατόχους πλαστών πτυχίων. Ο έλεγχος των πλαστών πτυχίων διενεργείται υποχρεωτικά βάσει νομοθετικής πρόβλεψης από τις Διευθύνσεις Διοικητικού των δημοσίων υπηρεσιών, και μάλιστα υποχρεούνται να ενημερώνουν για τα αποτελέσματα των ελέγχων τους το Σώμα Επιθεωρητών, το οποίο ελέγχει τις διαδικασίες που ακολουθούν οι διευθύνσεις προσωπικού».

Οσον αφορά την αξιολόγηση, στην οποία αναφέρθηκε με πολλά εισαγωγικά, «γιατί μόνο πραγματική αξιολόγηση δεν είναι», συμπλήρωσε ότι «η αυθαίρετη ποσόστωση του 15% –ένα σύστημα που ακόμη και παγκοσμίου εμβέλειας ιδιωτικές εταιρείες έχουν πια εγκαταλείψει– είναι το όχημα για την αποδυνάμωση ενός ήδη υποστελεχωμένου Δημοσίου». Η περιφερειάρχης Αττικής μιλώντας για «παπαγαλάκια», λάσπη και συστηματικά ψεύδη κατέληξε: «Δίνουμε εντολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής να μην αποστείλουν κανένα έγγραφο που να αφορά επιμερισμό ποσοστώσεων ή να συμβάλλει καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε ένα σύστημα “αξιολόγησης” επιζήμιο για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου και των υπηρεσιών του, σε βάρος της εξυπηρέτησης του πολίτη». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι οι «έλεγχοι για οποιεσδήποτε παρανομίες, σε ό,τι μας αφορά, θα ενταθούν.

Γιατί όπως σας είχαμε προειδοποιήσει προεκλογικά, εμείς θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα». Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κύκλοι ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Αφού η κ. Δούρου  ισχυρίζεται ότι θα μας ταράξει στη νομιμότητα, ας ξεκινήσει από  την  εφαρμογή  ψηφισμένων νόμων και δικαστικών αποφάσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή