Η τεχνολογία «γεννά» Κινέζους κροίσους

Η τεχνολογία «γεννά» Κινέζους κροίσους

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν το όνειρο του Τζακ Μα ήταν να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, τότε το κατόρθωσε με επιστέγασμα των προσπαθειών του την εισαγωγή της κολοσσιαίας εταιρείας του ηλεκτρονικού εμπορίου, Alibaba, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σήμερα η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 25 δισ. δολάρια, υποδηλώνοντας την κυριαρχία των μεγιστάνων της υψηλής τεχνολογίας επί των αντίστοιχων των ακινήτων στην Κίνα. Συγκεκριμένα, ο κ. Μα εξοβέλισε από την κορυφαία θέση στην κατάταξη τον Γουάνγκ Ζιανλίν, επικεφαλής του ομίλου ακινήτων Wanda. Ο κ. Γουάνγκ βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση με περιουσία 24,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον σχετικό κατάλογο της Hurun Reports.

Ενα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της λίστας αυτής είναι ότι μέσα στους πρώτους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας οι μισοί προέρχονται από τον χώρο της υψηλής τεχνολογίας. Μεταξύ αυτών είναι ο ιδρυτής της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού, Tencent Holdings, Πόνι Μα, στην πέμπτη θέση με 18,1 δισ. δολάρια, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας υπηρεσιών Διαδικτύου, Baidu, Ρόμπιν Λι με προσωπική περιουσία 17,5 δισ. δολάρια στην έκτη θέση. Στην «τεχνολογική πεντάδα» εντάχθηκαν πρώτη φορά και ο συνιδρυτής της εταιρείας κινητών τηλεφώνων Xiaomi, Λέι Τζουν, και ο δημιουργός της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου JC.com, Λίου Κιανγκντόνγκ στην ένατη και τη δέκατη θέση αντίστοιχα της λίστας Hurun.

Συνολικά η λίστα αυτή παρακολουθεί και καταγράφει τις περιουσίες σχεδόν 1.100 ανθρώπων στην Κίνα, οι οποίες δείχνουν αύξηση τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, οι εποχές είναι δύσκολες και γι’ αυτούς, δεδομένου ότι η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ έχει εξαπολύσει σφοδρή εκστρατεία πάταξης της διαφθοράς στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα της Κίνας. Ηδη πέντε από όσους κατατάσσονται στον κατάλογο βρίσκονται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες διεξάγουν έρευνα. Δύο αναμένουν την ποινή τους, ένας καταδικάστηκε σε θάνατο, ενώ για τον επιδειξιομανή μεγαλοεπιχειρηματία Λι Γουάν δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη του.

O Tζακ Μα διατηρεί το 7,8% της Alibaba και πώλησε μετοχές αξίας 850 εκατ. δολαρίων. Κερδισμένη είναι, τέλος, και η Yahoo με τα 384 εκατομμύρια μετοχές της Alibaba.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή