«Παρών» Κ. Καραμανλή στα 40χρονα της Ν.Δ.

«Παρών» Κ. Καραμανλή στα 40χρονα της Ν.Δ.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με το βλέμμα στις δύσκολες ισορροπίες που θα πρέπει να τηρηθούν στο εξωτερικό έναντι πιστωτών και αγορών, αλλά και στην αυξανόμενη ανησυχία του πολιτικού προσωπικού στο εσωτερικό, ο κ. Αντ. Σαμαράς σχεδιάζει τα επόμενα βήματα μέχρι το ορόσημο της προεδρικής εκλογής, στις αρχές του έτους. Ακόμη κι αν τα στρατηγικά βήματα δεν ολοκληρωθούν, η στόχευση είναι δεδομένη: αφενός απαλλαγή από το Μνημόνιο και το ΔΝΤ, με αποδοχή ωστόσο μιας αυξημένης εποπτείας από την Κομισιόν, αφετέρου επανασυσπείρωση της κεντροδεξιάς παράταξης στο εσωτερικό, με ορίζοντα τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου ή, αν αυτές αποδειχθούν άκαρπες, τις εθνικές εκλογές. Ο τελευταίος στόχος αρχίζει να υπηρετείται με το «γενικό προσκλητήριο» που σαλπίστηκε ενόψει του διπλού εορτασμού για τα 40 έτη από την ίδρυση της Ν.Δ., όπου και θα δώσουν το «παρών» οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής (και στην εκδήλωση της Χαλκιδικής) και Κων. Μητσοτάκης, αλλά και σειρά ιστορικών στελεχών του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά το «εξωτερικό μέτωπο», ο κ. Σαμαράς καλείται να διαχειριστεί την επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας, αλλά και τα νέα δεδομένα που θέτει στην «ελληνική εξίσωση» η πρόθεση της Ελλάδας να βρεθεί εκτός Μνημονίου, αρνούμενη τα κεφάλαια του ΔΝΤ.

Εν προκειμένω, σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό που θα ανακύψει εφόσον η Ελλάδα αρνηθεί το υπόλοιπο του ΔΝΤ, το Βερολίνο εμφανίζεται θετικό στη χρήση των πόρων που θα περισσέψουν στο ΤΧΣ μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είτε για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας είτε, όπως προτάθηκε, για την απομείωση του χρέους. Ως προς το ΔΝΤ, η καγκελαρία συμφώνησε με την πρόταση Σαμαρά να «υιοθετήσει» η Ελλάδα τους μεταρρυθμιστικούς και δημοσιονομικούς στόχους μέσω ενός δικού της προγράμματος (Greek pact), ωστόσο ζητεί να υπάρξει ενισχυμένος μηχανισμός εποπτείας από την Ε.Ε. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν τη συγκεκριμένη θέση, εκτός από προβλεπόμενη στις συνθήκες, και εύλογη.

Πανστρατιά

Εν μέσω αυτών, η εικόνα γαλάζιας πανστρατιάς που επιχειρείται να εκπεμφθεί αποτελεί αναγκαία συνθήκη. Ο κ. Κ. Καραμανλής απάντησε χθες θετικά και θα παρευρεθεί στη μεθαυριανή πρώτη εκδήλωση στη Χαλκιδική. Ο κ. Καραμανλής θα δώσει, όπως είχε εξαρχής διαμηνύσει, το «παρών» και στην κεντρική ομιλία των Αθηνών, στις 4 Οκτωβρίου, εκδήλωση στην οποία θα παραστεί και ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κων. Μητσοτάκης, η πρόσφατη περιπέτεια υγείας του οποίου δεν του επιτρέπει να μεταβεί το Σάββατο και στο «Αθως Παλάς» όπου και είχε πραγματοποιηθεί το 1977 το πρώτο συνέδριο της Ν.Δ. Με τους δύο ηγέτες είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδ. Παπαμιμίκος, ενώ συνάντηση με τον κ. Καραμανλή πραγματοποίησε, προ ημερών, και ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης. Στις εκδηλώσεις θα παραστούν, επίσης, ιστορικά στελέχη της παράταξης όπως οι κ. Π. Μολυβιάτης, Αχ. Καραμανλής, Ιω. Βαρβιτσιώτης, Στ. Δήμας και Δημ. Σιούφας, αλλά και ο γαμπρός του Μιλτ. Εβερτ και πρώην υπουργός Π. Δούκας.

Οπως προειπώθηκε, η προσπάθεια επανασυσπείρωσης της Ν.Δ. αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση, καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύσκολες επιλογές. Ηδη η διάταξη για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή, προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβερνητική πραγματικότητα προσφέρει ευκαιρίες κριτικής. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, με ερώτησή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, ανέδειξε το μείζον πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στην αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ενώ 54 γαλάζιοι ζήτησαν να υπάρξει ειδική ρύθμιση ώστε οφειλέτες του ΟΑΕΕ, σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο, να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια συμψηφισμού των οφειλών τους και να μη στερούνται, τελικώς, τη σύνταξη από το Ταμείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή