Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ «Μια μεγάλη Ελληνίδα», τιμητική εκδήλωση – αφιέρωμα στο Megaron Plus, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών»

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ «Μια μεγάλη Ελληνίδα», τιμητική εκδήλωση – αφιέρωμα στο Megaron Plus, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών»

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον καιρό αυτό που αναζητούμε ανθρώπους σπουδαίους και ικανούς να ξεκολλήσουν από το γλιστερό έδαφος της οικονομικής κρίσης το όχημα Πολιτισμού που είναι η Ελλάδα, από αρχαιοτάτων χρόνων, εάν κανείς αναφέρει το όνομα της κ. Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, ομόφωνα θα πουν όλοι: «Να μια μεγάλη Ελληνίδα»! Αυτός είναι και ο τίτλος, και θέμα, της τιμητικής εκδήλωσης αφιερώματος στην Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ στο πλαίσιο του Megaron Plus την 1η Οκτωβρίου, ώρα 20.00 και με ελεύθερη είσοδο με δελτία προτεραιότητος. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και γίνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών», με πρόεδρο την κ. Δήμητρα Φιλίππου, για να τιμηθεί η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών – ΕΠΚεΔ. Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του ΕΠΚε. Δελφών» ιδρύθηκε το 2013, σηματοδοτώντας την έναρξη νέας δυναμικής φάσης για το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο σύλλογος έχουν στόχο τη στήριξη αλλά και τη διεύρυνση της δράσης του Κέντρου Δελφών και γενικότερα την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού παγκοσμίως. Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών ιδρύθηκε το 1977 με έμπνευση και πρωτοβουλία του πρωθυπουργού τότε Κωνσταντίνου Καραμανλή που στόχευε στη δημιουργία ενός πνευματικού κέντρου στους Δελφούς με ευρωπαϊκή και διεθνή ακτινοβολία.

Η ίδρυση και η δράση του ΕΠΚεΔ είναι συνάρτηση των πολιτιστικών και ανθρωπιστικών αξιών που συμβολίζουν οι Δελφοί, αξίες που παραμένουν ζωντανές πάντα στον σημερινό κόσμο. Ως φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το Κέντρο Δελφών τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η διοργάνωση επιστημονικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων διεθνούς χαρακτήρα έχουν ως σκοπό την ανάδειξη των κοινών πολιτιστικών στοιχείων των ευρωπαϊκών λαών. Αναφέρονται ενδεικτικά εκδηλώσεις όπως: διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, Ετος Καβάφη, Αφιέρωμα στις Δελφικές Εορτές, Ετη Σωκράτους και Περικλέους, συμπόσια «Απολλώνια Ποιητική και Πολιτική» και «Το Βυζάντιο στην ιστορική συνέχεια». Επίσης διοργανώνονται εικαστικά προγράμματα με εκθέσεις, σεμινάρια, προγράμματα παραμονής και εργασίας καλλιτεχνών στους Δελφούς όπου υπάρχει πάρκο γλυπτικής και μόνιμη συλλογή έργων, επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα με σεμινάρια Αρχαιοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Επιχειρηματολογίας, προγράμματα για νέους δημιουργούς.

Και τώρα στο θέμα της πρώτης βραδιάς του Οκτωβρίου, 2014 «Μια μεγάλη Ελληνίδα», η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ που, με την προσωπικότητά της και την όλη της σταδιοδρομία έχει γίνει σύμβολο δημιουργικότητας, κύρους και διεθνούς αναγνώρισης. Ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» θα παρουσιάσει ένα ζωντανό «θεατρικό ντοκιμαντέρ» σε συνεργασία με τη σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ. Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό αφήγημα διάρκειας 50 λεπτών, βασισμένο στον λόγο και τις επισημάνσεις της Ελένης Αρβελέρ, όπως έχουν καταγραφεί στο 16ωρο αρχειακό υλικό του Θανάση Λάλα, που θα αναγνώσει, επίσης, αποσπάσματα κειμένων. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), ανοικτή σ’ όλο το κοινό. Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» ιδρύθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2013 και η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η εξής: Επίτιμη Πρόεδρος Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ. Πρόεδρος Δήμητρα Κ. Φιλίππου, Αντιπρόεδρος Κάρεν Β. Μαυρίδη, Γενικός Γραμματέας Αθανάσιος Μαρκόπουλος, ταμίας Λουΐζα Καραπιδάκη και μέλη Σόφη Δασκαλάκη – Κουταλίδη, Ευάγγελος Δεναξάς και Δημήτρης Τζανάκης. Η εκδήλωση για τη σμυρναϊκής καταγωγής κ. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ θα επαναληφθεί στη Θεσσαλονίκη, προσεχώς.

«Μια μέρα στην εξοχή», θησαυροί του Σεπτέμβρη κυνήγι για μικρούς και μεγάλους

«Μια μέρα στην εξοχή», αυτή την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 ολοήμερη έξοδος για όλη την οικογένεια, για όλες τις ηλικίες, με ταιριαστές δράσεις και απασχολήσεις για μεγάλους και μικρούς – η πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, καιρού επιτρέποντος, στο ύπαιθρο, στο φιλόξενο Κτήμα Γιώργου και Ανν Κοκοτού στη Σταμάτα Αττικής, τηλ. 210-81.45.113 από τις 11 το πρωί ώς τις 7 το σούρουπο. Τιμή εισόδου 15 ευρώ, ελεύθερη είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών. Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και ποικίλο και υπεύθυνα φροντισμένο. Για τα παιδιά προβλέπεται ποδηλατάδα με την Bike Nature και βόλτα με τα σκυριανά αλογάκια (5-12 ετών). Για τους μικρούς εξερευνητές (5-8 ετών) παιχνίδια εξερεύνησης με την παρέα του Αμπελώνα και την περιβαλλοντολόγο – εκπαιδευτικό Ιωάννα Κοντοζήση. Η ίδια η παρέα του Αμπελώνα, για μεγαλύτερα παιδιά 8-11 ετών «ψάχνει», σκαλίζει, ανακαλύπτει. Ωρα 12-3, Οι Φυσαλίδες – παιχνίδια και πειράματα με φυσαλίδες, φως και νερό από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (4-7 και 9-12). Ωρα 3 – 4 μ.μ. Μαριονέττες ελληνικές, δύο σκετς «Εκδρομή στο Γεροντόβραχο» και «ο Υποχόνδριος Ασθενής». Το απογευματάκι, 4 – 5 μ.μ., παραμύθια με τη Νίκη Κάπαρη και μουσική με τον Γιάννη Ψειμάδα, κι επανάληψη του… σίριαλ «Ελληνικές Μαριονέτες». Για τους ενήλικους, πολλές και ευχάριστες και ενημερωτικές βόλτες – ξεναγήσεις για το πώς λειτουργεί ένα βιολογικό κτήμα, όπως το πρότυπο του Γιώργου Κοκοτού. Βόλτα σε έκθεση χρηστικών αντικειμένων και ενθυμίων από Ελληνες δημιουργούς, οινογνωσία για αρχαρίους με την οινολόγο Αννα Αγα και την παραγωγό Ανν Κοκοτού. (Συμμετοχή 3 ευρώ επιπλέον). Το μεσημέρι, 1 – 3, ελληνικό γλέντι με την Ειρήνη Χαρίδου και τους μουσικούς Αλκηστη Ραυτοπούλου και Φώτη Μυλωνά στο Εκκλησάκι. Ωρα 4 – 6.30 οινογνωσία για μυημένους, ίδια σύνθεση, Ανν Αγα και Ανν Κοκοτού. Συμμετοχή 6 ευρώ. Ωρα 4 – 5 μ.μ. Ποδηλατάδα στην εξοχή με την Bike Nature (φέρτε και τα δικά σας ποδήλατα, αν θέλετε) 5 – 6 μουσική συναυλία από το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – Metallon. Τέλος, με το φως του δειλινού, 6 – 7 μ.μ., ξενάγηση στο κτήμα, μύηση στη λειτουργία και στις χαρές της εργασίας σ’ ένα βιολογικό κτήμα.

Εισιτήρια μπορεί να προμηθευτεί κανείς στην είσοδο του Κτήματος Γ. Κοκοτού την ημέρα της εκδήλωσης, προπώληση στα γραφεία της ΕΛΛΕΤ, τηλ. 210-32.25.245. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ενίσχυση των δράσεων της ΕΛΛΕΤ. Ελκυστική η πρόσκληση με τις δράσεις ψυχαγωγίας, σαν τα μανιτάρια, στα δέντρα και στο πράσινο πλαίσιο του Κτήματος Γ. Κοκοτού με τον αμπελώνα του, απ’ όπου βγαίνει το βραβευμένο κρασί του. Παίζοντας και διασκεδάζοντας ανοίγει η όρεξη. Στα ψιλά γράμματα της πρόσκλησης διαβάζουμε: φαγητό από τη Με Νοο, καφές από τη Γη και κρασί από το κτήμα σ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, με επιπλέον της τιμής εισόδου. Οσο για περίπτωση κακοκαιρίας χτυπάμε ξύλο! Πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας www.ellet.gr Καλή οικογενειακή εξόρμηση – διασκέδαση!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή