Το ISIS σφυροκοπά το Κομπανί

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΥΡΟΥΤΣ. Δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια, προκειμένου να αποτραπεί το λουτρό αίματος, απευθύνουν οι Κούρδοι από το πολιορκημένο Κομπανί της Συρίας, καθώς οι δυνάμεις των τζιχαντιστών σφυροκοπούν την πόλη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επέμβει, ενώ τα αεροσκάφη των Αμερικανών και των συμμάχων τους εξαπέλυσαν βομβαρδισμό μακριά από την πόλη.

Η συμπρόεδρος του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), Ασια Αμπτντουλάχ, δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα αεροπορικές επιδρομές δεν είχαν αποτέλεσμα επειδή άφησαν ανέπαφη την πρώτη γραμμή των τζιχαντιστών. «Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη», είπε η Αμπντουλάχ.

Οι τζιχαντιστές βάλλουν εναντίον της πόλης με βαρύ πυροβολικό από απόσταση 1 χιλιομέτρου. «Είμαστε σε μια μικρή πολιορκημένη περιοχή. Δεν μας έχουν έρθει ενισχύσεις και τα σύνορα (προς την Τουρκία) είναι κλειστά», είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Pόιτερς ο επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την πόλη, Εσμάτ αλ Σέιχ. «Περιμένω γενικευμένη σφαγή και καταστροφή. Μας χτυπούν με τεθωρακισμένα, πυροβόλα, ρουκέτες και όλμους».

Το Κομπανί εφάπτεται στα τουρκικά σύνορα, από όπου Τούρκοι στρατιώτες και ξένοι δημοσιογράφοι παρακολουθούν τη μάχη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε χθες ότι η Τουρκία «δεν θα ήθελε να πέσει το Κομπανί» και «θα κάνει ό,τι μπορεί για να το αποτρέψει».

Ομως το κουρδικό YPG, που πολεμά στο Κομπανί, είναι αδελφό κόμμα του ΡΚΚ, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση. Γι’ αυτό οι υποσχέσεις του Νταβούτογλου για βοήθεια, την ίδια στιγμή που κρατάει τα σύνορα κλειστά, αντιμετωπίστηκαν από τους Κούρδους με σκεπτικισμό.

Ψήφισαν εισβολή

Την Πέμπτη η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε νόμο που επιτρέπει την εισβολή τουρκικών δυνάμεων σε συριακό και ιρακινό έδαφος για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του ISIS. Αλλά ο υπουργός Αμυνας Ιζμέτ Γιλμάζ είπε ότι δεν πρέπει να περιμένει κανείς άμεση στρατιωτική κινητοποίηση μετά την ψήφιση του νόμου.

Η Αγκυρα φοβάται ότι αν επέμβει εναντίον των τζιχαντιστών, θα ενισχύσει τόσο τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ όσο και τους Κούρδους που σχετίζονται με το ΡΚΚ. Ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν απείλησε ότι, αν πέσει το Κομπανί, η ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία θα τιναχθεί στον αέρα. «Αν πέσει το Κομπανί, δεν θα φταίει η Τουρκία και δεν πρέπει αυτό να συνδεθεί με τη διαδικασία για εξεύρεση λύσης (με το ΡΚΚ)», είπε ο Νταβούτογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή