Ο Μπορίσοφ ένα βήμα από την επάνοδο στην εξουσία

Ο Μπορίσοφ ένα βήμα από την επάνοδο στην εξουσία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από από ενάμιση χρόνο, η Βουλγαρία συγκλονιζόταν από κύμα σφοδρών, αιματηρών ταραχών εναντίον των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού, ύστερα από πειρατικές ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου πλούτου. Αποτέλεσμα ήταν η παραίτηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών, με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF), που εκφράζει την τουρκική μειονότητα.

Από χθες το πρωί, ο 55χρονος Μπορίσοφ -πρώην μπράβος της νύχτας και άσος του καράτε- βρίσκεται ένα μόνο βήμα από την επάνοδο στην εξουσία. Το κόμμα του (GERB) ανεδείχθη πρώτο στις πρόωρες εκλογές της Κυριακής και είναι πολύ πιθανό να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, παρότι το ποσοστό που συγκέντρωσε (32,7%) δεν του εξασφάλισε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Εχοντας υποστεί βαριά ήττα, με ποσοστό 15,34% -ελάχιστα μεγαλύτερο από το 14,79% του μειονοτικού κόμματος MRF-, οι σοσιαλιστές θα μείνουν αναγκαστικά εκτός κυβέρνησης, εισπράττοντας τη λαϊκή κατακραυγή που είχε ως αποτέλεσμα τη χρεοκοπία και δεύτερης κυβέρνησης μέσα σε 18 μήνες.

«Θέλω να κυβερνήσω, εγώ προσωπικά», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Μπορίσοφ, αποκλείοντας με εμφαντικό τρόπο το ενδεχόμενο να παραχωρήσει σε κάποιον άλλο το πρωθυπουργικό αξίωμα, προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνασπισμού. Προσέθεσε δε ότι η μόνη εναλλακτική λύση θα ήταν νέες εκλογές, ένα «σκοτεινό σενάριο», το οποίο, κατά την εκτίμησή του, θα οδηγούσε τη χώρα σε οικονομική χρεοκοπία.

Αποδεχόμενος τη συντριπτική ήττα της παράταξής του, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Μιχαήλ Μίκοφ, δήλωσε ότι το κόμμα του θα περιοριστεί στον ρόλο της «εποικοδομητικής, αξιόπιστης αντιπολίτευσης» και ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει θέσεις στη νέα κυβέρνηση.

Συνολικά οκτώ κόμματα εξασφάλισαν εκπροσώπηση στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο. Πέραν των τριών μεγάλων και εδραιωμένων πολιτικών σχηματισμών, τα υπόλοιπα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα αποτελούν εύθραυστα μορφώματα με εντελώς ασαφή ιδεολογική ταυτότητα, που υπηρετούν συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων, όπως εκτιμά η αναλύτρια Μποριάνα Ντιμίτροβα της εταιρείας Alpha Research.

Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει επείγοντα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας, την καταπολέμηση της φτώχειας -ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 400 ευρώ-, την ενδημική διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Ακανθώδες πρόβλημα είναι και η κατασκευή του αγωγού South Stream, το οποίο θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία μέσω Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Η προηγούμενη κυβέρνηση «πάγωσε» το έργο ύστερα από ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή