Τα οστά του Σαμουήλ, η ανταλλαγή και το παρασκήνιο

Τα οστά του Σαμουήλ, η ανταλλαγή και το παρασκήνιο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνελίεφ δεν εφείσθη καλών λόγων για την προστασία που παρέχει η Ελλάδα στα οστά του εθνοπατέρα των Βουλγάρων, τσάρου Σαμουήλ, που φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Κατ’ αντίστοιχο τρόπο, όπως είπε, «φυλάσσουμε και εμείς στη Βουλγαρία τα ελληνικά κειμήλια της βυζαντινής εποχής».

Καλά φυλαγμένα, στη Θεσσαλονίκη η κάρα του τσάρου Σαμουήλ, που ανακαλύφθηκε από τον καθηγητή Νικόλα Μουτσόπουλο στην Πρέσπα, και στη Σόφια τα βυζαντινά κειμήλια από μοναστήρια των Σερρών, που είχαν κλαπεί από τον βουλγάρικο στρατό κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τελούν εν αναμονή ευόδωσης του παρασκηνίου που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανταλλαγή τους.

Οι Βούλγαροι επιθυμούσαν διακαώς την επιστροφή των οστών και της σινδόνης του Σαμουήλ τούτες τις μέρες που εορτάζουν με μεγαλοπρέπεια τη συμπλήρωση 1.000 ετών από τον θάνατο του σπουδαιότερου ηγέτη του έθνους τους, το 1014 μετά τη συντριβή του στρατού του στη μάχη του Κλειδίου από τους Βυζαντινούς. Και καθώς οι συζητήσεις στο περιθώριο υψηλών συναντήσεων και επαφών με την ελληνική πλευρά, που ζητεί να της επιστραφούν τα κλεμμένα κειμήλια, δεν καρποφόρησαν έως την έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων, ο πρόεδρος Πλεβνελίεφ ταξίδεψε χθες στη Θεσσαλονίκη για να αποδώσει για λογαριασμό του βουλγαρικού έθνους φόρο τιμής στον «βασιλέα των βασιλέων» της Βουλγαρίας.

Επισκέφθηκε το Βυζαντινό Μουσείο και ξεναγήθηκε στον χώρο, έχοντας, όχι τυχαία, στο πλευρό του τον απόγονο της δυναστείας των Σαξομπουρκόσκι και πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Συμεών. Τόσο ο κ. Πλεβνελίεφ όσο και ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, που τον συνόδευε, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δηλώσεις, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, οι συζητήσεις διεξάγονται μακριά από το φως της δημοσιότητας και σε καλό κλίμα. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού να μεταβαίνει άμεσα στη Σόφια για τον σκοπό αυτό, ενώ ο καθηγητής Νίκος Μουτσόπουλος, που έφερε στο φως το μοναδικό για τους Βούλγαρους εθνικό κειμήλιο, βρίσκεται ήδη στη Σόφια επίσημα προσκεκλημένος για τον εορτασμό. Δεδομένων των άριστων διμερών σχέσεων αλλά και της επιθυμίας των δύο πλευρών να αποκτήσουν τα «φυλακισμένα» εθνικά τους κειμήλια, αναρωτιέται κανείς τι εμποδίζει να γίνει η ανταλλαγή.

Για τους γνώστες του παρασκηνίου, ο κίνδυνος πολιτικοποίησης της Ιστορίας δημιουργεί αναστολές και εξακολουθεί να εξάπτει ανομολόγητα στις σημερινές συνθήκες της ευρωπαϊκής πορείας των δύο γειτονικών λαών φοβικά σύνδρομα του μακρινού παρελθόντος. Και είναι, όπως σημειώνουν, αυτό κάτι που δεν εξαλείφεται εύκολα στα μεταπολεμικά Βαλκάνια.

Μετά την ξενάγησή του, ο Βούλγαρος πρόεδρος συνέφαγε μετά του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και των υπουργών κ. Τασούλα και Ορφανού, και το βράδυ αναχώρησε για τη Σόφια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή