Οι διευκρινίσεις Μπάιντεν απέτρεψαν το ρήγμα με την Αγκυρα

Οι διευκρινίσεις Μπάιντεν απέτρεψαν το ρήγμα με την Αγκυρα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η κατευναστική στάση που επέλεξε να τηρήσει ο Τζο Μπάιντεν το Σαββατοκύριακο, απέτρεψε τη δημιουργία ρήγματος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, το οποίο παρ’ ολίγον να προκληθεί από δηλώσεις που είχε κάνει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος πριν από λίγες ημέρες στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία του στο φημισμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε ουσιαστικά κατηγορήσει την Αγκυρα ότι λόγω της εχθρότητάς της έναντι του προέδρου Ασαντ, ενίσχυσε με εκατομμύρια δολάρια και τόνους όπλων τους αντάρτες, πολλοί εκ των οποίων εντάχθηκαν στις τάξεις των τζιχαντιστών.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος είναι παλιός φίλος μού είπε "εσείς είχατε δίκιο, επιτρέψαμε σε πολλούς ανθρώπους να περάσουν (στη Συρία), τώρα προσπαθούμε να σφραγίσουμε τα σύνορα"» τόνισε ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος σε μια σφαιρική αναφορά στο πώς προέκυψε το τερατούργημα του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Συρία. Στη συνέχεια αναρωτήθηκε τι έπραξαν χώρες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, και τα Εμιράτα οι οποίες επικεντρώθηκαν στην ανατροπή του Ασαντ και σε έναν πόλεμο Σουνιτών – Σιιτών και στο πλαίσιο αυτό έστειλαν σε όλους όσοι πολεμούσαν τον πρόεδρο της Συρίας «εκατομμύρια δολάρια και δεκάδες χιλιάδες τόνους όπλα», ενώ «υποστήριξαν την Ελ Νούσρα, την Αλ Κάιντα και δέχτηκαν τους τζιχαντιστές που έρχονταν από όλο τον κόσμο».

Οι παραπάνω αναφορές εξόργισαν τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έσπευσε να διαψεύσει τα λεγόμενα του Αμερικανού αντιπροέδρου: «Οι ξένοι πολεμιστές δεν πέρασαν ποτέ από τη χώρα μας στην Συρία. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει. Με λύπη άκουσα τις δηλώσεις αυτές. Ποτέ δεν τους είπα, ότι "εμείς κάναμε λάθος και εσείς είχατε δίκιο". Είναι απαράδεκτο να κάνει τέτοιες δηλώσεις ο κ. Μπάιντεν. Αν είπε κάτι τέτοιο, πρέπει να απολογηθεί».

Τηλεφωνική συνομιλία

Μπροστά στον κίνδυνο να προκληθεί ρήξη, ακριβώς τη στιγμή που έπειτα από πολλούς δισταγμούς η Τουρκία δείχνει να αποδέχεται κάποιου είδους συμμετοχή της στον αγώνα κατά του ISIS, ακολούθησε το Σάββατο τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών, στη διάρκεια της οποίας δόθηκαν διευκρινίσεις από τον κ. Μπάιντεν, παρότι στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσιγκτον οι επισημάνσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου περί ενίσχυσης από την Τουρκία του Ισλαμικού Κράτους αποτελούν «κοινό μυστικό».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπάιντεν «ζήτησε συγγνώμη για οποιαδήποτε υπόνοια ότι η Τουρκία ή άλλοι σύμμαχοι και εταίροι στην περιοχή σκόπιμα παρείχαν ή διευκόλυναν την ανάπτυξη των μελών του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων βίαιων εξτρεμιστών στη Συρία. Ο αντιπρόεδρος έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πολύ τις δεσμεύσεις και τις θυσίες που έγιναν από τους συμμάχους και τους εταίρους μας από όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση της μάστιγας του ISIS, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». Η σχετική ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη σημασία που έχει να συνεργαστούν στενά η Τουρκία και οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή