Aniμαsyroς, πληθωρικότερο από ποτέ, και στο βάθος Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Aniμαsyroς, πληθωρικότερο από ποτέ, και στο βάθος Πολιτιστική Πρωτεύουσα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληξη πρώτη: το γεμάτο πλοίο από τον Πειραιά στη Σύρο. Εκπληξη δεύτερη: η ζωντάνια της Ερμούπολης αν και είμαστε για τα καλά πια μέσα στο φθινόπωρο. Εκπληξη τρίτη: οι ρίζες που πρόλαβε να απλώσει στην τοπική κοινωνία ένα σχετικά νέο φεστιβάλ, όπως το Aniμαsyroς.

Με επίκεντρο το τσιλερικό κομψοτέχνημα της νεοκλασικής πολιτείας των Κυκλάδων, το θέατρο «Απόλλων», και για τέσσερις ολόκληρες ημέρες η κουλτούρα του animation συνεπήρε ντόπιους και επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους. Την εκπαίδευση των λιγότερο μυημένων είχαν αναλάβει δεκάδες παραγωγές από κάθε γωνιά του κόσμου, που η κάθε μία με τον τρόπο της έλεγε το ίδιο πράγμα ακόμα κι αν η φόρμα έδειχνε διαφορετική: τα κινούμενα σχέδια έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με τη συνδρομή της τεχνολογίας μια πρωτοφανή δυναμική, συσπειρώνοντας χιλιάδες αφοσιωμένους θεατές. Ο Βασίλης Καραμητσάνης (διευθυντής του Aniμαsyroς) και οι συνεργάτες του είδαν πριν από επτά χρόνια αυτό που ερχόταν και σήμερα μπορούν να υπερηφανεύονται ότι το Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων της Ερμούπολης συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα ετήσια, ευρωπαϊκά ραντεβού των «animaniacs».

Η επιτυχία του Aniμαsyroς θεωρείται ένα επιπλέον «εργαλείο» στην προσπάθεια της Ερμούπολης να ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 και του αστικού διπόλου Ερμούπολης και Ανω Σύρου να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο ο νέος δήμαρχος Σύρου Γιώργος Μαραγκός.

Τα βραβεία

Στα χάιλαϊτ του φεστιβάλ συγκαταλέγονται οπωσδήποτε η παρουσία του Marc Shapiro, εκπροσώπου του στούντιο LAIKA, και της δημιουργού Nina Paley (η νέα της ταινία προβλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου με φόντο το επιβλητικό κτίριο του Δημαρχείου) και η προβολή σε πανελλήνια πρεμιέρα του «The Boxtrolls» στο κατάμεστο «Παλλάς». Για την ιστορία, το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής κέρδισε η ταινία «Ιστορία ενός αρκούδου» του Χιλιανού Gabriel Osorio, ενώ Ειδική Μνεία για Ελληνική Ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος κέρδισε το «Dinner for Few», του Νάσου Βακάλη. Το Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας δόθηκε στην ταινία «My stuffed Granny» της Εφης Παππά (Μεγάλη Βρετανία), με τον Ηλία Παπασταματίου να αποσπά Ειδική Μνεία σε Ελληνική Ταινία του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Προγράμματος για το ευρηματικό «Man in a box».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή