Βίαιες διαδηλώσεις Κούρδων στην Τουρκία με 14 νεκρούς

Βίαιες διαδηλώσεις Κούρδων στην Τουρκία με 14 νεκρούς

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Βίαιες διαδηλώσεις, με 14 νεκρούς, σημειώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, με χιλιάδες υποστηρικτές του αγώνα των Κούρδων να συγκρούονται με την αστυνομία σε πολλές τουρκικές πόλεις, εκφράζοντας την οργή τους για την αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στην πολιορκία της πόλης Κομπανί.

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των τουρκικών μέσων ενημέρωσης πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ντιγιάρμπακιρ που θεωρείται η κουρδική "πρωτεύουσα" της Τουρκίας. Νεκροί αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Μαρντίν, Σιίρτ, Μπατμάν και Μους.

Η μέχρι στιγμής επίμονη άρνηση του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ΑΚΡ, να αναλάβει δράση υπέρ των Κούρδων της Συρίας στον πόλεμό τους εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» έχει εξοργίσει την κουρδική μειονότητα στην Τουρκία. Παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει την πτώση της Κομπανί, η απραξία των τουρκικών δυνάμεων στα σύνορα έχει πείσει τους Κούρδους της Τουρκίας ότι η Αγκυρα παραμένει αδρανής ελπίζοντας πως ο πόλεμος με τους ισλαμιστές θα οδηγήσει στη φθορά των ένοπλων κουρδικών οργανώσεων της Συρίας.

Στην πλειοψηφικά κουρδική συνοικία Γκάζι της Πόλης, διαδηλωτές απέκλεισαν μεγάλη οδική αρτηρία πετώντας βόμβες μολότοφ και πέτρες στην αστυνομία, για να δεχθούν πυρά δακρυγόνων και νερά από πυροσβεστικές αντλίες.

Λίγες ώρες αργότερα, πλήθη συγκεντρώθηκαν στην εργατική συνοικία Εσεντεπέ της Κωνσταντινούπολης, όπου πυρπόλησαν άδειο αστικό λεωφορείο. Τα καύσιμα του λεωφορείου, που χύθηκαν στην άσφαλτο, προκάλεσαν λίγο αργότερα τροχαίο ατύχημα με πολλούς τραυματίες. Στη συνοικία Πέρα του κέντρου της Πόλης, μασκοφόροι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, περίπου 500 Κούρδοι διαδηλωτές απέκλειαν τον δρόμο που οδηγεί στα αρχηγεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Πόλη και τη συνοικία Αβτσιλάρ, για να πραγματοποιήσουν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία.

Στο κουρδικό Ντιγιαρμπακίρ της ΝΑ Τουρκίας, νεαροί πυρπόλησαν περιπολικό της αστυνομίας και τουλάχιστον άλλα δέκα ιδιωτικά οχήματα, για να επιτεθούν σε κρατικά κτίρια και να απωθηθούν από την αστυνομία. Στην επαρχία Μαρντίν, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, Κούρδοι διαδηλωτές έστρεψαν την οργή τους σε προτομή του Κεμάλ Ατατούρκ, την οποία αποκαθήλωσαν και κατέστρεψαν. Ανάλογες διαδηλώσεις σημειώθηκαν και σε άλλες κουρδικές πόλεις της ΝΑ Τουρκίας, όπως Μπατμάν, Βαν, Σιρνάκ, Σανλιούρφα και Χακάρι.

Στις Βρυξέλλες, 50 Κούρδοι διαδηλωτές εισέβαλαν χθες στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, για να συναντηθούν τελικά με τον πρόεδρο του οργάνου, Μάρτιν Σουλτς. Στη Φρανκφούρτη, 500 Κούρδοι διαδηλωτές πορεύθηκαν από το τουρκικό προξενείο της πόλης στο αμερικανικό, απαιτώντας την ανάληψη δράσης κατά των ισλαμιστών. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές γερμανικές πόλεις, όπως τη Βρέμη, το Αμβούργο και το Γκέτινγκεν.

Στην Ολλανδία, ομάδα Κούρδων κατέλαβε ειρηνικά τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη το κτίριο του Κοινοβουλίου στη Χάγη, ζητώντας ενίσχυση της ολλανδικής στρατιωτικής παρουσίας στα πεδία μαχών της Συρίας και του Ιράκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή