Πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού από τον Σπύρο Λυκούδη

Πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού από τον Σπύρο Λυκούδη

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού, από την παρούσα Βουλή, προκειμένου έως τη λήξη της τετραετίας να διαπραγματευθεί το χρέος, να συμφωνήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, να αλλάξει το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο, πρότεινε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την πραγματική συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων που τη στηρίζουν και της κοινωνίας. Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι η λύση στη φάση αυτή. Θα περιπλέξουν το πρόβλημα ακόμη περισσότερο. Οι παρούσες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν τη δυναμική για μια νέα αρχή και δεν έχουν πείσει την κοινωνία ότι μπορούν από μόνες τους να σηκώσουν το βάρος που απαιτούν οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στη χώρα» είπε ο κ. Λυκούδης και πρόσθεσε: «Στη μεταβατική αυτή φάση, χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα μέσα από μια συμφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για μια νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα αναδειχθεί από την παρούσα Βουλή. Μια συμφωνία η οποία θα εξαντλήσει τον εναπομείναντα χρόνο ως την άνοιξη του 2016 και θα περιέχει τα κρίσιμα θέματα που θα έχουμε στην ατζέντα το επόμενο διάστημα προς αντιμετώπιση. Διαπραγμάτευση για το χρέος, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στο Σύνταγμα».

Ο κ. Λυκούδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι υπάρχουν κρίσιμα θέματα στην παρούσα φάση που απαιτούν αυξημένες πλειοψηφίες. Χαρακτήρισε μαλιστα την πρόταση εμπιστοσύνης ως «ύστατη κίνηση απεγκλωβισμού της κυβέρνησης» διότι «έχει εξαντλήσει τα πολιτικά της αποθέματα και βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αδιέξοδες επιλογές».

«Σε μια τέτοια ψηφοφορία δεν μπορείς να απαιτείς και την ψήφο των άλλων δημοκρατικών βουλευτών -νομίζω ότι είμαι ένας από αυτούς- όσων άλλων ανησυχούν για την πορεία της χώρας, θέλουν τη σταθερότητα και επιδιώκουν τη μέγιστη συναίνεση και συνεννόηση αλλά παράλληλα, δεν θέλουν να ταυτιστούν με την κυβέρνηση» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής και ξεκαθάρισε: «Θα ψηφίσω όχι στην πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί δεν θέλω να προστεθώ στην υποστηρικτική προς την κυβέρνηση πλειοψηφία. Η ψήφος μου αυτό μόνο το περιεχόμενο έχει».

Την ίδια ώρα, έντονη κριτική, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο βουλευτής Γιώργος Νταβρής, που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τους ΑΝ.ΕΛ., καλώντας τους να πουν αλήθειες στο λαό και δηλώνοντας ότι θα είναι «ωσεί παρών» στην ψηφοφορία επί της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης.

«Μέχρι να λεχθούν αλήθειες, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, τι θα γίνει τα μείζονα θέματα δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα είμαι ωσεί παρόν» δήλωσε, χαρακτηριστικά, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ντινόπουλος: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει με την υγεία των πολιτών»

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί να παίξει κανείς με την υγεία των πολιτών, διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως, επειδή δεν κατάφερε να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους, τώρα επιχειρεί να βγάλει τα σκουπίδια.

Στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης, ο κ. Ντινόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην πρακτική της Περιφέρειας Αττικής λέγοντας: «Κανένας δήμος και καμία περιφέρεια δεν είναι ανεξάρτητο κράτος. Η Περιφέρεια Αττικής θέλει λέει να μην προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με κίνδυνο όχι μόνο να χαθούν κοινοτικά κονδύλια αλλά να πάμε την επίλυση αυτού του προβλήματος σε καμιά δεκαριά χρόνια πίσω. Κατά καιρούς προσπαθούσατε, κύριοι της αντιπολίτευσης, να βγάλετε τον κόσμο στους δρόμους. Δεν το πετύχατε. Τώρα θέλετε να δημιουργήσετε μια κοινωνική αναταραχή βγάζοντας τα σκουπίδια στους δρόμους; Πνίγοντας τη χώρα στα σκουπίδια και με κίνδυνο να χάσουμε κοινοτικούς πόρους. Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παίξει με την υγεία των πολιτών. Και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παίξει με την υγεία των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι μένουν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αξιολόγησης. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίρνει λεφτά από την κεντρική διοίκηση, από το υπουργείο Εσωτερικών. Πέρα από τους δικούς της πόρους, παίρνει λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων. Ο κάθε δήμαρχος παίρνει λεφτά από τους ίδιους τους δημότες και από όλους τους άλλους Έλληνες ως φορολογούμενους. Άρα λοιπόν, πέρα από τις συνταγματικές επιταγές, και γι΄ αυτό τον λόγο δεν μπορεί να αρνείται τη συμμόρφωση με νόμους οι οποίοι ψηφίζονται σε αυτή την αίθουσα», είπε ο κ. Ντινόπουλος και πρόσθεσε: «Οι δήμαρχοι οι οποίοι αρνούνται τον έλεγχο των συμβάσεων δεν πράττουν σωστά. Οι δήμαρχοι οι οποίοι αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο στους ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης δεν έπραξαν σωστά. Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις έχουν ήδη ακυρώσει τις αντίστοιχες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Η πόρτα του υπουργού Εσωτερικών είναι ανοιχτή σε όλους τους αιρετούς υπό την προϋπόθεση πως θα συμφωνήσουν ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα».

Αναφερόμενος στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ντινόπουλος ανέφερε πως το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί και να υπερβεί τα 700 εκατομμύρια ευρώ ενώ φέτος, ως απόρροια των εξυγιαντικών μεταρρυθμίσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα στο σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα φτάσει τα 614 εκατομμύρια.

Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης το Σώμα ότι «στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής κινητικότητας συμμετείχαν 2.827 υπάλληλοι (σ.σ.: ο στόχος ήταν 3.000) και άρα βρισκόμαστε κοντά στον στόχο και ίσως τον υπερβούμε», όπως είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή