Νέες εκδόσεις

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΠΙΕΡ ΛΕΜΕΤΡ

Καλή αντάμωση εκεί ψηλά

μτφρ. Εφη Κορομηλά, εκδ. Μίνωας,

σελ. 588

Γοητεύουν πάντα τα μυθιστορήματα που αναφέρονται σε ιστορικές περιόδους. Ιδίως όταν μέσα στις σελίδες τους αναζητούν, καταγράφουν και ερμηνεύουν τις ανατροπές που η ανθρώπινη ψυχή υφίσταται από τις κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις. Σ’ αυτό το μυθιστόρημα, που τιμήθηκε με το βραβείο Goncourt, ο συγγραφέας επιστρέφει στην εποχή της λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και με ήρωες δύο στρατιώτες που επιζούν και επιστρέφουν, αλλά με τραύματα ψυχικά και σωματικά. Και μέσα από την προσπάθεια επιβίωσής τους στη Γαλλία της ειρήνης, ο Λεμέτρ σκιαγραφεί μια κοινωνία στην οποία θριαμβεύουν αδίστακτοι καιροσκόποι και δειλοί που παριστάνουν τους ήρωες.

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

JOHN LE CARRE

Ο Νο 1 καταζητούμενος

μτφρ. Νάσος Κυριαζόπουλος, εκδ. Bell,

σελ. 404

Πάνω από πενήντα χρόνια ο Λε Καρέ εξακολουθεί να αποτελεί τον σπουδαιότερο συγγραφέα κατασκοπευτικής λογοτεχνίας. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, προσάρμοσε τη θεματολογία του στα σύγχρονα διεθνή προβλήματα – διεφθαρμένη γραφειοκρατία, ναρκωτικά, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, λαθρεμπόριο όπλων, τρομοκρατία. «Ο Νο 1 καταζητούμενος» βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Τούρκου υπηκόου κατοίκου Γερμανίας Μουράτ Κουρνάζ, ο οποίος συνελήφθη το 2001 από τους Αμερικανούς στο Πακιστάν, βασανίστηκε στο Γκουαντάναμο, για να αφεθεί ελεύθερος το 2006.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΕΛΕΤΗ

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ. Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος-20ός Αιώνας

εκδ. Πόλις, σελ. 480

Ενα χρονικό του ελληνικού Τύπου καταγράφει ο Νίκος Μπακουνάκης σε αυτή τη μεστή και άκρως γοητευτική αφήγηση. Μονάχα που ο συγγραφέας δεν περιορίζεται μόνο στο χρονικό αλλά αναλύει τις συνθήκες, τις μεταβολές και, εν τέλει, τις μεταμορφώσεις των ελληνικών εφημερίδων σε ένα μάκρος δύο αιώνων. Σε καιρούς κατά τους οποίους το επάγγελμα έχει λοιδορηθεί και αδικηθεί (συχνά από τους ίδιους τους δημοσιογράφους), ο ανά χείρας τόμος έρχεται να μας θυμίσει ότι η ελληνική εφημερίδα έχει μια δική της, συναρπαστική ιστορία – φωτίζοντας παράλληλα κοινωνικά και πολιτικά πεδία αλλοτινών εποχών.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

ΔΟΚΙΜΙΟ

NUCCIO ORDINE

Η χρησιμότητα του άχρηστου

μετ. Ανταίος Χρυσοστομίδης

εκδ. Αγρα, σελ. 358

Προκαλεί θλίψη, γράφει ο Ιταλός φιλόσοφος Νούτσιο Oρντινε, να βλέπουμε τους ανθρώπους, ανυποψίαστους για την απερήμωση του πνεύματος, να αφιερώνουν τη ζωή τους στο να συγκεντρώνουν χρήματα κι εξουσία. Ετσι, ξεκινά εκστρατεία υπέρ της οξύμωρης χρησιμότητας του άχρηστου, υπέρ της γνώσης που εξαιτίας της αφιλοκερδούς φύσης της βρίσκεται μακριά από κάθε εμπορικό, πρακτικό περιορισμό. Χρήσιμο με άλλα λόγια είναι το άχρηστο. Πιστεύει πως αν εγκαταλείψουμε τη δημιουργό δύναμη του άχρηστου, τότε θα είμαστε σε θέση να παράγουμε μονάχα μιαν άρρωστη, χωρίς μνήμη, απάνθρωπη ζωή.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΣΑΡΑ ΚΟΕΝ ΣΚΑΛΙ

Μαξ

μτφρ. Αννα Κοντολέων

εκδ. Πατάκη, σελ. 488

Γεννημένος  ανήμερα τα γενέθλια του Χίτλερ, ο κατάξανθος Κόνραντ θεωρείται πρότυπο «προϊόν» ενός μυστικού προγράμματος για την εξάπλωση της άριας φυλής. Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το βιβλίο της Σάρα Κόεν Σκαλί είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, όμως η επιπολαιότητα του μικρού αφηγητή, που για να επιβιώσει μαθαίνει να αποφεύγει κάθε συναισθηματικό δεσμό, δεν καθιστά την ιστορία του λιγότερο τραγική: Αν και έχει γαλουχηθεί με τα ιδανικά του Γ΄ Ράιχ, βασανίζεται από «ανεξήγητες» αμφιβολίες και τη θολή ανάμνηση της μητέρας του, που του είχε δώσει το όνομα Μαξ».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή