Σε λειτουργία 10 έξυπνες στάσεις λεωφορείων

Σε λειτουργία 10 έξυπνες στάσεις λεωφορείων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενημέρωση για την ώρα διέλευσης, τη διάρκεια διαδρομής και τις κυκλοφοριακές συνθήκες μέσω έξυπνων κινητών, ηλεκτρονικών υπολογιστών ή συσκευών tablet θα έχουν στις αρχές του 2016 οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών. Χθες εγκαινιάστηκε η πιλοτική λειτουργία των 10 πρώτων «έξυπνων» στάσεων στη λεωφορειακή γραμμή 224 που συνδέει την Καισαριανή με τα δικαστήρια της Ευελπίδων, παρουσία του υπουργού Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Παράλληλα, έως τα Χριστούγεννα θα μπορούν οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών να αγοράζουν εισιτήρια μέσω του κινητού τηλεφώνου ή συσκευής tablet. Η νέα εφαρμογή, το mobile ticketing, θα αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο μέχρι την πλήρη λειτουργία του συστήματος του έξυπνου εισιτηρίου το οποίο δεν θα είναι έτοιμο πριν από την έλευση δύο ετών.

Στο μεταξύ, το σύστημα της τηλεματικής περιλαμβάνει την εγκατάσταση εξοπλισμού σε 1.750 λεωφορεία και 250 τρόλεϊ, την κατασκευή 1.000 «έξυπνων στάσεων» για την παρακολούθηση του συγκοινωνιακού έργου σε πραγματικό χρόνο και την πληροφόρηση του επιβατικού κοινού για τα δρομολόγια από το Κέντρο Διαχείρισης Συστήματος, Κέντρα Εποπτείας Οχημάτων και Κέντρο Εποπτείας Συγκοινωνιών Αθηνών. Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 και ήδη οι 10 πρώτες στάσεις της γραμμής 224 έχουν μετατραπεί σε «έξυπνες».

Είναι: «Ευαγγελισμός» (άνοδος και κάθοδος Βασιλίσσης Σοφίας), «Ρηγίλλης» (άνοδος και κάθοδος Βασιλίσσης Σοφίας), «Πεδίον Αρεως», «Πανελλήνιος», «Πολυτεχνείο», «Πλ. Κάνιγγος», «Ακαδημίας» και «Σύνταγμα».

Στόχος της τηλεματικής είναι η ενημέρωση του επιβατικού κοινού στις στάσεις, σε πραγματικό χρόνο, για τις αφίξεις των οχημάτων αλλά και η βελτίωση της διαχείρισης του στόλου σε σχέση με τις κυκλοφοριακές συνθήκες από τις συγκοινωνιακές εταιρείες. Οι επιβάτες, εκτός από τις οθόνες στις στάσεις, θα ενημερώνονται και εντός του οχήματος, ενώ θα υπάρχει άμεση πληροφόρηση για έκτακτα γεγονότα.

Το έργο της τηλεματικής στην Αθήνα είναι το πρώτο έργο ψηφιακού χαρακτήρα το οποίο υλοποιείται στη χώρας μας μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) και με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το κόστος του συνολικού έργου ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ, τα 4 εκατ. ευρώ από το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica και τα υπόλοιπα από ίδια συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή