«Αιφνίδιοι θάνατοι» μωρών στους καναπέδες

«Αιφνίδιοι θάνατοι» μωρών στους καναπέδες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές περιπτώσεις του λεγόμενου «θανάτου της κούνιας» όπως είναι γνωστό το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών, συμβαίνει σε νεογνά τα οποία είναι ξαπλωμένα σε καναπέδες και όχι στις κούνιες τους.

Ο δρ Τζέφρι Κόλβιν του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Κάνσας Σίτι και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα στοιχεία που αφορούσαν 7.934 τέτοιους θανάτους βρεφών σε 24 πολιτείες και συνέκριναν τα ποσοστά που έλαβαν χώρα σε καναπέ με αυτά που έλαβαν χώρα σε κούνιες, καλάθια και κρεβατάκια. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι καναπέδες ήταν εξαιρετικά επικίνδυνοι για τα μωρά, ενώ οι επιστήμονες στην τελευταία μελέτη προσπάθησαν να προσδιορίσουν τους παράγοντες κινδύνου για τα βρέφη.

Ειδικότερα οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα τρία τέταρτα των αιφνίδιων θανάτων αφορούν βρέφη μικρότερα των τριών μηνών. Οι παιδίατροι συμβουλεύουν τις μητέρες να βάζουν τα νεογνά να κοιμούνται ανάσκελα σε επίπεδες επιφάνειες χωρίς μαξιλάρι. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι γονείς συχνότερα βάζουν τα παιδιά τους να κοιμηθούν μπρούμυτα πάνω σε κάποιον καναπέ, παρά στην κούνια τους. Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι «αν είμαι ξύπνιος και παρακολουθώ το μωρό τότε δεν πρόκειται να συμβεί σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» εξηγεί ο δρ Κόλβιν.

Οπως έδειξαν τα στοιχεία της μελέτης, οι περισσότεροι γονείς κάθονταν στον καναπέ μαζί με το νεογνό, αλλά καθώς πολύ συχνά τους έλειπε ύπνος αποκοιμούνταν. Σε κάποιους καναπέδες παρατηρείται κλίση των μαξιλαριών προς την πλάτη του επίπλου και έτσι συχνά τα νεογνά «σφηνώνονται εκεί» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπνεύσουν.

Τα μωρά που άφησαν την τελευταία τους πνοή πάνω σε καναπέ είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν νεκρά γυρισμένα στο πλάι, παρατηρεί η δρ Ιβ Ρ. Κόλσον, καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Γέιλ. Η δρ Κόλσον έχει μελετήσει επί πολλά χρόνια ποιες είναι οι ασφαλέστερες τεχνικές ύπνου για τα μωρά, αλλά δεν συμμετείχε στην τελευταία έρευνα. Οπως υπογραμμίζει η επιστήμων, «τα μωρά που θα βρεθούν με το πρόσωπό τους χωμένο μέσα σ’ ένα μαξιλάρι έχουν δυσκολία να αναπνεύσουν».

Η δρ Οστφελντ, καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Ρόμπερτ Γουντ Τζόνσον του πανεπιστημίου Ράτζερς, επικεφαλής του προγράμματος του Κέντρου Αιφνίδιων Θανάτων Βρεφών στο Νιου Τζέρσι, υποστηρίζει ότι αδιαμφισβήτητα οι γονείς δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια του μωρού τους, αλλά πιστεύουν ότι για να είναι ασφαλές το νεογνό τους πρέπει να το τοποθετήσουν ανάμεσα στους ίδιους και την πλάτη του καναπέ. «Ομως πολύ συχνά συμβαίνει το απροσδόκητο και ο πόνος που επιφέρει ξεπερνά κάθε άλλον και δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις» καταλήγει η δρ Οστφελντ.

Ο δρ Τζέφρι Κόλβιν τονίζει ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται μόνα τους στην κούνια τους, είτε πρόκειται για έναν υπνάκο λίγων λεπτών, είτε για το βραδινό τους ύπνο, ενώ δεν έχει καμία σημασία αν ο γονιός είναι ξύπνιος ή κοιμάται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή