Ειδική εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών για τον Εμπολα

Ειδική εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών για τον Εμπολα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό ειδική εκπαίδευση στη διαχείριση ενός ενδεχόμενου ύποπτου κρούσματος του Εμπολα θα περάσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες γιατροί και νοσηλευτές των επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. Από κάθε νοσοκομείο θα εκπαιδευτούν 3-4 άτομα.

Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες ημέρες θα μοιραστούν ειδικές στολές προστασίας του προσωπικού στα μεγάλα νοσοκομεία. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση για τη σωστή χρήση της στολής, με δεδομένο ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις σε Ισπανία και ΗΠΑ μετάδοσης του ιού σε νοσηλευτικό προσωπικό οι οποίες αποδίδονται σε λάθη που έκαναν όταν έβγαζαν τη στολή. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει οριστεί ειδικός χώρος στο νοσοκομείο Φλέμινγκ που θα περιθάλψει ασθενείς με Εμπολα εφόσον χρειαστεί, ενώ το υπουργείο εξετάζει να ορίσει και δεύτερο νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη.

Ασκηση στη διαχείριση ενός κρούσματος θα πραγματοποιηθεί -εκτός απροόπτου- αύριο, από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Η άσκηση γίνεται με σκοπό να αξιολογηθεί το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας και να εντοπισθούν ενδεχόμενα κενά ασφαλείας.

Για όλα τα μέτρα που λαμβάνονται έναντι του Εμπολα ενημέρωσε χθες τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, που δήλωσε ότι θα γίνει «ό,τι χρειάζεται, όπου χρειάζεται», για την ενίσχυση των πυλών εισόδου στη χώρα και των μονάδων υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει τη λήψη μέτρων.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ενδεχόμενη αποστολή βοήθειας της Ε.Ε. προς τις χώρες της Αφρικής σε υγειονομικό προσωπικό, υλικά και οικονομική στήριξη. Συντάχθηκε με την άποψη ότι «η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «εάν υπάρξει έκρηξη του ιού δεν θα μπορέσουμε να τoν σταματήσουμε». Σήμερα ο κ. Βορίδης θα συμμετάσχει στη σύνοδο υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες για τον Εμπολα όπου θα εξετασθούν, μεταξύ άλλων, τα μέτρα ελέγχου στις πύλες εισόδου των κρατών-μελών της Ε.Ε. και το ενδεχόμενο αποστολής βοήθειας στις χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή