Παραμονή της Ελλάδας υπό επιτήρηση υποστηρίζουν οικονομολόγοι

Παραμονή της Ελλάδας υπό επιτήρηση υποστηρίζουν οικονομολόγοι

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραμονή της Ελλάδας υπό κάποιας μορφής επιτήρηση υποστηρίζουν η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg. Την ίδια ώρα, και μετά το χθεσινό μπαράζ υποστηρικτικών δηλώσεων από την Ευρώπη οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν σήμερα με εκείνη του 10ετους ομολόγου να έχει μειωθεί στα επίπεδα του 8,1% από το 9% που έκλεισε χθες.

Η προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού, αναφέρει το Bloomberg, συνάντησε αντιδράσεις από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, με τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να εκφράζουν δημοσίως τις αμφιβολίες τους κατά το πρόσφατο Eurogroup.

Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος Τζέιμς Νίξον της Oxford Economics, «αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να δεσμευτεί σε ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση κάποια στιγμή ‘άφησε το γκάζι’ (των μεταρρυθμίσεων) για να αυξήσει τη δημοτικότητά της».

Ενώ το 73% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg δήλωσαν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας, σε σχέση με το 40% που ήταν το ποσοστό αυτό τον Ιούλιο, οι μισοί δήλωσαν πως η χώρα δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από την αγορά χωρίς τα κεφάλαια του ΔΝΤ. Ο Νίξον τόνισε πως οι αγορές θα «εκραγούν» εάν η Ελλάδα χαλαρώσει τις μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα αποχωρήσει από τη συνεργασία με το ΔΝΤ.

Για την ελληνική κυβέρνηση, ανεφέρεται, το πρόβλημα υπάρχει και στο εσωτερικό με την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ να πιέζει για πρόωρες εκλογές, με βάση τις δημοσκοπήσεις που την δείχνουν να προηγείται.

«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προσθέσει πολλούς κινδύνους στην εύθραυστη ψυχολογία των ξένων επενδυτών. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει ακόμα υψηλότερα το βαθμό αντιπαράθεσης με τους δανειστές», σημειώνει ο οικονομολόγος Γκιγιόμ Μενουέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή