Ανοδική αντίδραση της ελληνικής αγοράς μετοχών και ομολόγων

Ανοδική αντίδραση της ελληνικής αγοράς μετοχών και ομολόγων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλιμάκωση των πιέσεων καταγράφηκε χθες στην ελληνική αγορά ομολόγων και στο χρηματιστήριο, μετά τις κατευναστικές δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ότι η χώρα διαπραγματεύεται με τους εταίρους της μία «προληπτική πιστωτική γραμμή».

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αρχικά υποχώρησε στα επίπεδα του 8,1% από 9% που είχε κλείσει την Πέμπτη, ενώ αντίστοιχη ήταν και η πορεία των αποδόσεων των άλλων ομολόγων. Μάλιστα, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ακόμα και σε επίπεδα χαμηλότερα του 8%. Από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως αποτελεί μονόδρομο να μην υπάρξει πισωγύρισμα και να προχωρήσει η χώρα σε αυτά που έχει να κάνει. Στόχος είναι η «τήρηση του προγράμματος χωρίς μονομερείς ενέργειες από καμία πλευρά», αναφέρουν αρμόδια στελέχη. Κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τη στήριξη της Ευρώπης, θεωρούν ότι μπορεί να ηρεμήσει τις αγορές και να διαμορφώσει τις συνθήκες για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από αυτές. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον αποχωρήσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο το Διεθνές Νομισματικό Πρόγραμμα (ΔΝΤ), τότε οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν σε 19,7 δισ. ευρώ το 2015. Ποσό το οποίο σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται και στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα πρέπει να αντληθούν περί τα 10 δισ. ευρώ από τις αγορές για να εξυπηρετηθούν όλες οι ανάγκες του Δημοσίου το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο βρετανικός όμιλος διαχείρισης κεφαλαίων Jupiter πριν από μερικές εβδομάδες άρχισε να πουλάει τα ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει τον περασμένο Απρίλιο, θεωρώντας ότι τελικά η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Στο εγγύς μέλλον η κρίση της Ευρωζώνης θα εμφανιστεί ξανά. Γιατί να κατέχουμε αυτά τα ομόλογα όταν μπορεί να πέσει (η αξία τους)», λέει διαχειριστής του ομίλου. Πάντως, σε ό,τι αφορά τη χθεσινή πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αναλυτές της αγοράς ανέφεραν ότι παρά το όποιο πολιτικό ρίσκο που μπορεί να υπάρχει στην Ελλάδα, μία απόδοση της τάξης του 8-9% για ομόλογα χώρας της Ευρωζώνης είναι ιδιαιτέρως ελκυστική για να την αγνοήσει κάποιος. Γι’ αυτό και χθες υπήρξε υποχώρηση των αποδόσεων, αφού υπήρξε αγοραστικό ενδιαφέρον. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, Π. Καρβούνης, υποστήριξε πως η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές με τη στήριξη των Βρυξελλών και με μια μεγαλύτερη συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, υποστήριξε πως η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές να είναι ομαλή και επιτυχημένη και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό μας λένε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, θα υπάρχει εποπτεία και μας μιλάνε για ένα απόθεμα, ένα “μαξιλάρι”, ώστε οι αγορές να ξέρουν ότι αν δεν μας δώσουν ένα καλό επιτόκιο, θα υπάρχει αυτό το δίχτυ ασφαλείας».

Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση του Bloomberg, το 85% των οικονομολόγων ανέφερε πως το σχέδιο για καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο δεν έχει κανένα «οικονομικό νόημα» ειδικά από τη στιγμή που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, επέμεινε ότι οι χώρες που παραμένουν υπό επιτήρηση θα επωφεληθούν από τα νέα μέτρα της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή