Σπέτσες: Μικρός μαραθώνιος, μεγάλο «σουξέ»

Σπέτσες: Μικρός μαραθώνιος, μεγάλο «σουξέ»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κερδισμένο στοίχημα μιας αθλητικής (και όχι μόνο) διοργάνωσης που δίνει τονωτική ένεση στον off season τουρισμό του νησιού.

«Αν δεν ήταν η διοργάνωση του “Μίνι Μαραθωνίου”, εμείς θα είχαμε κλείσει μετά την Αρμάτα. Αυτοί οι αγώνες μάς βοηθούν να έχουμε τα μαγαζιά μας για ακόμη ένα μήνα ανοιχτά», μας είπε η ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος με ρούχα στις Σπέτσες, ενώ την ίδια άποψη εξέφρασαν και επιχειρηματίες της φιλοξενίας και της εστίασης. Πραγματικά, από τις 10 έως και τις 12 Οκτωβρίου, στο αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού, τα πάντα θύμιζαν καλοκαίρι. Περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες είχαν φτάσει οδικώς ή ακτοπλοϊκώς για να πάρουν μέρος στη διοργάνωση ή για να παρακολουθήσουν τους αγωνιζομένους. Οι κάτοικοι των Σπετσών υπολογίζουν ότι οι συμμετέχοντες στις τέσσερις διοργανώσεις έχουν αφήσει στο νησί σχεδόν 1.000.000 ευρώ, σε μια νεκρή τουριστική περίοδο.

Ο «Μίνι Μαραθώνιος των Σπετσών» ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Οταν ανακοινώθηκε, κάποιοι τον θεώρησαν… ανέκδοτο. «Μα ποιος θα πάει στις Σπέτσες για να τρέξει;» αναρωτήθηκαν. Την πρώτη χρονιά πήραν μέρος περίπου 700 δρομείς σε δύο αγωνίσματα (26 χλμ. και 5 χλμ.). Η βροχή δυσκόλεψε το εγχείρημα και πολλοί πίστεψαν ότι δεν θα επαναληφθεί. Οχι όμως και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, δρ Μαρίνα-Λήδα Κουταρέλλη. «Εβρεχε και είχα στενοχωρηθεί, αλλά οι κάτοικοι των Σπετσών μού έλεγαν ότι είναι “γούρι”. Είχαν δίκιο», μας είπε.

Η επόμενη χρονιά ήταν εντελώς διαφορετική. Προστέθηκαν ο παιδικός αγώνας και ο κολυμβητικός διάπλους. Στο νησί του Αργοσαρωνικού βρέθηκαν πάνω από 2.000 επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλούμενοι. Τότε, όλοι πίστεψαν ότι θα γίνει θεσμός. Ανάλογα επιτυχημένη ήταν και η διοργάνωση του 2013. Αλλά ο φετινός Μίνι Μαραθώνιος ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Κατερρίφθη ρεκόρ συμμετοχής, διεξήχθησαν οκτώ αγωνίσματα, η ατμόσφαιρα θύμιζε ένα τεράστιο πάρτι και όλοι βίωσαν το μήνυμα «Νίκη είναι η συμμετοχή». Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές κόσμου ανταγωνίστηκαν φίλους του αθλητισμού και τα πειράγματα έδιναν και έπαιρναν. «Εφτασε η ώρα για να σε νικήσω», έλεγαν απλοί αθλούμενοι στον Σπύρο Γιαννιώτη. Ο Ολυμπιονίκης δεχόταν με χαμόγελο τις προκλήσεις και αντιμετώπισε τον κολυμβητικό αγώνα Σπέτσες – Κόστα – Σπέτσες ως μια καλή προπόνηση.

Οι Παραολυμπιονίκες Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και Μάκης Καλαράς εκπροσώπησαν το Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «Περπατώ» και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των θεατών. Την παράσταση έκλεψαν και τα δεκάδες μικρά παιδιά που πήραν μέρος σε αγώνες δρόμου και κολύμβησης. Τα χαμόγελα και ο ενθουσιασμός τους έδωσαν το δικό τους… χρώμα σε μια διοργάνωση που τιμήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες από τα Ευρωπαϊκά Βραβεία EBA Awards.  

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι κ.λπ., με κοινή την αγάπη για τον αθλητισμό, βρέθηκαν στους γραφικούς δρόμους και στα νερά του κοσμοπολίτικου νησιού και γεύτηκαν τη χαρά της ευγενούς άμιλλας. «Για μένα αυτό που αποτελεί αξία ανεκτίμητη είναι ότι αλλάξαμε την κουλτούρα του νησιού. Τα παιδιά των Σπετσών άρχισαν να ασχολούνται με τον αθλητισμό», μας είπε η κ. Κουταρέλλη, η οποία δεν δίστασε να πέσει στη θάλασσα με τα ρούχα για να βοηθήσει τους κολυμβητές!

Αθλούμενοι και φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν σπετσιώτικα κεράσματα, να διασκεδάσουν σε «πάστα – πάρτι» και να ευχαριστηθούν τις τελευταίες καλοκαιρινές ημέρες του έτους.

Το απόγευμα της Κυριακής, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική: εκατοντάδες επισκέπτες έμπαιναν, κρατώντας κουτιά με τα περίφημα αμυγδαλωτά, στα καραβάκια για Κόστα ή στο «δελφίνι» για Αθήνα, τα δεκάδες κότερα που βρέθηκαν το τριήμερο στο Παλιό και το Νέο Λιμάνι αποχαιρετούσαν με σφυρίγματα το νησί και όλοι έδιναν ραντεβού για τον «Μίνι Μαραθώνιο του 2015».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή