Ορεξη για γνώση και στο πάρκινγκ

Ορεξη για γνώση και στο πάρκινγκ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς ξεκίνησε η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου; Ποιο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο πρωτοστάτησε; Από τι πήρε το σχήμα της η πανεπιστημιακή τήβεννος; Με ποιο ρούχο συγγενεύει; Η Ιστορία της Παιδείας είναι μακρά και όλοι οι Ελληνες φοιτητές θα ήταν καλό να ακούσουν το χθεσινό σχετικό μάθημα που έκαναν στο πάρκινγκ της Φιλοσοφικής Αθηνών δύο καθηγητές. Ενα μάθημα με ιδιαίτερη αξία όχι μόνο για το περιεχόμενό του ως προς την ιστορική γνώση, αλλά και για τη σημασία του στις περιστάσεις της εποχής μας. Οι καθηγητές έκαναν μάθημα στο πάρκινγκ να διαμαρτυρηθούν για πρώτη φορά με έμπρακτο τρόπο και όχι με λόγια -επιτέλους κάποιοι βρέθηκαν- κατά της απαξιωτικής απόφασης των φοιτητών αριστερών παρατάξεων να βάλουν λουκέτο στη σχολή τους, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα φύλαξης που προωθεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης.

Καταλήψεις

Χθες, πάντως, οι φοιτητές αποχώρησαν από τον χώρο των Προπυλαίων, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι προσβλέπουν στον επικείμενο διάλογο με τον κ. Φορτσάκη για το θέμα. Την επόμενη εβδομάδα θα κριθεί εάν οι φοιτητικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς θα καταφέρουν να μαζικοποιήσουν τις μονοήμερες ή διήμερες καταλήψεις που αποφασίστηκαν για χθες σε λίγες σχολές της Αθήνας. Η σύνοδος πρυτάνεων, πάντως, ζητεί την ενίσχυση των υπηρεσιών φύλαξης των ΑΕΙ.

Ειδικότερα, οι περίπου 600 φοιτητές και οι καθηγητές τους που πήγαν χθες το πρωί να κάνουν τα μαθήματά τους στη Φιλοσοφική Αθηνών βρήκαν το κτίριο κλειστό λόγω της κατάληψης που αποφάσισε την Τετάρτη η γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου. Οι φοιτητές αντιδρούν «στην αντιδημοκρατική και αυταρχική πρυτανική αρχή». Από το αποτέλεσμα της συνέλευσης -ψήφισαν μόλις 516 φοιτητές ενώ οι εγγεγραμμένοι ξεπερνούν τις 10.000- προκύπτει ότι με μικρή συμμετοχή προκρίθηκε το Ενωτικό-Αγωνιστικό ψηφοδέλτιο των φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έναντι εκείνου του ΜΑΣ (ΚΝΕ). Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θεωρεί ότι η συνέλευση είναι παράνομη. Βέβαια, η απόφαση πρωτοκολλήθηκε από την κοσμητεία.

Μπροστά στην είσοδο της Φιλοσοφικής οι λιγοστοί φοιτητές που περιφρουρούσαν το λουκέτο αντιμετώπισαν τις αντιδράσεις των συμφοιτητών τους αλλά και καθηγητών. Βέβαια, υπήρχαν και πανεπιστημιακοί που επικρότησαν το λουκέτο, ενώ κάποιοι άλλοι δεν θέλησαν να πάρουν ευθέως θέση. Υπήρξαν και εκείνοι που βροντοφώναξαν «Σχολές ανοιχτές. Φτάνει πια»! όπως έγραφαν τα χαρτιά-αυτοσχέδια πανό από καθηγήτριες της σχολής. «Οφείλουμε να κάνουμε το μάθημά μας. Ας μην επιχειρηματολογούμε για τα αυτονόητα. Γι’ αυτό με πληρώνει το ελληνικό κράτος, για να είμαι σήμερα στη δουλειά μου» ανέφερε στην «Κ» η Μαρίζα Φουντοπούλου, πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Η ίδια με τον επίκουρο καθηγητή του ίδιου Τμήματος Δημήτρη Φωτεινό έκαναν μάθημα σε περίπου 20 φοιτητές στον χώρο του πάρκινγκ της σχολής.

Συνεργασία

Οσο για τα Προπύλαια οι φοιτητές αποχώρησαν. Χθες, πάντως, η σύνοδος πρυτάνεων ανέφερε ότι «οι χώροι του πανεπιστημίου θα πρέπει να φυλάσσονται και να προστατεύονται και την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία φέρουν, βάσει του νόμου, οι πρυτανικές αρχές. Δυστυχώς, οι δημόσιες πολιτικές των τελευταίων ετών είχαν ως αποτέλεσμα την αποστελέχωση των πανεπιστημίων και τη διάλυση των υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας. Η αρμόδια πολιτεία συμπεριφέρεται σαν να μη βλέπει το πρόβλημα. Καλούμε την πολιτεία να συνεργαστεί με τη σύνοδο των πρυτάνεων για να ορίσει το πλαίσιο και να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους, καθώς οι τρέχουσες επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού δεν επαρκούν για να καλύψουν τη φύλαξη. Κάθε στάση απουσίας ή αδιαφορίας δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και το μέλλον του δημόσιου πανεπιστημίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή