Φόρο στη χρήση του Ιντερνετ θα επιβάλει η Ουγγαρία

Φόρο στη χρήση του Ιντερνετ θα επιβάλει η Ουγγαρία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη «πρωτότυπο» μέτρο υιοθετεί η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία, καθώς ετοιμάζεται να επιβάλει τον πρώτο στον κόσμο φόρο στη χρήση Ιντερνετ. Στα σχέδια της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλι Βάργκα, μιλώντας για φόρο ύψους 150 φιορινιών, ποσό αντίστοιχο των 62 σεντς του δολαρίου, για κάθε γιγαμπάιτ.

Δικαιολογώντας, μάλιστα, το σκεπτικό της κυβέρνησης, χαρακτήρισε τον φόρο λογική προέκταση των φόρων στις τηλεφωνικές κλήσεις και τα γραπτά μηνύματα των κινητών, που έχει ανακοινωθεί από το 2011. Μιλώντας στους Financial Times, η απερχόμενη επίτροπος Τεχνολογίας, κ. Νέλι Κρόες, υποστήριξε πως το μέτρο θα αποβεί εις βάρος του τμήματος της ουγγρικής οικονομίας που διεξάγεται ψηφιακά, πλήττοντας τις συναλλαγές μέσω Ιντερνετ. «Η μονομερής επιβολή φόρων στο Ιντερνετ δεν είναι καλή ιδέα καθώς θα αυξήσει τις τιμές» τόνισε σχετικά η κ. Κρόες και επισήμανε πως η Ουγγαρία βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. ως προς τη χρήση Ιντερνετ, την πρόσβαση στα ευρυζωνικά δίκτυα και τις ρυθμίσεις στην ψηφιακή τεχνολογία.

Το μέτρο, από το οποίο η κυβέρνηση προσβλέπει στην άντληση εσόδων ύψους 20 δισ. φιορινιών, έχει προκαλέσει ήδη διαμαρτυρίες στο εσωτερικό της χώρας. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί μέσω Facebook 6.000 άτομα που δήλωσαν ότι διαφωνούν με το μέτρο λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωσή του. Πρόκειται, πάντως, για το τελευταίο αμφιλεγόμενο μέτρο που υιοθετεί η κυβέρνηση Ορμπάν τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της Ουγγαρίας. Προ μηνών η κυβέρνηση απαίτησε από τις τράπεζες να αποζημιώσουν όσους πελάτες τους έχουν λάβει δάνεια σε ξένο νόμισμα και είδαν να εκτινάσσεται το κόστος της αποπληρωμής τους μετά την πτώση που σημείωσε το φιορίνι στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Είχαν προηγηθεί καταιγιστικοί φόροι στις τράπεζες το 2010 αλλά και ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που επεβλήθη φέτος.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, έχει δεσμευθεί πως θα εξαναγκάσει τις τράπεζες να προσφέρουν νέες εκπτώσεις σε δάνεια ξένου νομίσματος που δεν έχουν ακόμη αποπληρωθεί. Εκτιμάται πως μια τέτοια κίνηση θα κοστίσει στις τράπεζες τρία δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων η ιταλική τράπεζα UniCredit και οι αυστριακές τράπεζες Raffeisen Bank και Esrte Group, έχουν αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κυρίως σε ευρώ και ελβετικό φράγκο.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, άλλωστε, επέβαλε νέο φόρο στα έσοδα από τη διαφήμιση προκαλώντας την αντίδραση των ΜΜΕ που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια επιβολής λογοκρισίας. Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL Klub υπέβαλε προ ημερών καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζοντας πως ο εν λόγω φόρος έχει σχεδιασθεί κατά τρόπο εχθρικό προς το δίκτυο. Η κ. Κρόες συντάχθηκε με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο και χαρακτήρισε τον φόρο στα διαφημιστικά έσοδα «προσπάθεια να αποσιωπηθεί ο δυναμικός δημόσιος διάλογος» και «επίθεση κατά της ουγγρικής δημοκρατίας». Εξάλλου ο μεγαλύτερος όμιλος τηλεπικοινωνιών της χώρας, Magyar Telekom, εκτιμά πως ο εν λόγω φόρος θα επιβαρύνει τον κλάδο κατά 100 δισ. φιορίνα και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να «παραλύσει» ο κλάδος των ευρυζωνικών δικτύων από το μέγεθος της οικονομικής επιβάρυνσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή