Σε εγρήγορση η Αθήνα λόγω «Μπαρμπαρός»

Σε εγρήγορση η Αθήνα λόγω «Μπαρμπαρός»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γραμμή ίσων αποστάσεων στην κυπριακή κρίση επιλέγει ο ΟΗΕ, μεταφέροντας στην πραγματικότητα την πίεση στη Λευκωσία. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ζήτησε και από τις δύο ηγεσίες να ρίξουν τους τόνους στο Κυπριακό, καθώς και την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών. Την ίδια ώρα, το «Μπαρμπαρός» παραμένει στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, ενώ η Τουρκία ενισχύει τις ναυτικές της δυνάμεις. Την αναβάθμιση της δικής της παρουσίας εξετάζει πάντως και η Αθήνα, μετά τις δηλώσεις Νταβούτογλου.

Σήμερα στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου βρίσκεται μόνον η πυραυλάκατος «Καβαλούδης», ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αναβαθμίσει την ελληνική ναυτική παρουσία σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την πρόκληση, προχωρώντας π.χ. ανοικτά σε σεισμογραφικές έρευνες το επόμενο διάστημα. Για να μην τροφοδοτήσουν την ένταση, την οποία καλλιεργεί η Τουρκία, τα ελληνικά πολεμικά παραμένουν σε απόσταση λίγων ωρών σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα υποβρύχιο βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου και μία φρεγάτα περιπολεί στα Δωδεκάνησα. Πάντως, κυβερνητικές πηγές ευελπιστούν ότι η κατάσταση στην Κύπρο θα οδηγηθεί σε εκτόνωση, καθώς στην Τουρκία ασκούνται πιέσεις από διεθνείς παράγοντες να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Μετά τη συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλό του στο Κυπριακό, Εσπεν Αϊντα, ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε από τις δύο ηγεσίες να ρίξουν τους τόνους στο Κυπριακό. Υπενθύμισε στις εμπλεκόμενες πλευρές ότι στην περιοχή επικρατεί ήδη μεγάλη ένταση και ζήτησε και από τις δύο να λάβουν υπόψη τους αυτήν την πραγματικότητα και να καταβάλουν προσπάθειες για τη μείωση της έντασης στο Κυπριακό. Πέραν τούτου, ζήτησε την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών. «Οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών δίχως καθυστέρηση », τόνισε ο κ. Μπαν. Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μπαν προκάλεσαν έντονη ενόχληση στη Λευκωσία, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν αυτή που διέκοψε τη διαπραγμάτευση λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, πράγμα στο οποίο ο γ.γ. του ΟΗΕ δεν έκρινε σκόπιμο να κάνει ουδεμία αναφορά.

Στον γ.γ. του ΟΗΕ απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος. Στο μήνυμά του για την ημέρα του ΟΗΕ, υπενθύμισε τις βασικές καταστατικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε ότι «στην Κύπρο συνεχίζει να παραβιάζεται βάναυσα το διεθνές δίκαιο», ενώ πρόσθεσε ότι «παρακολουθούμε τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου “Μπαρμπαρός”, το οποίο, κατά παράβαση των προβλέψεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, βρίσκεται στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας για να πραγματοποιήσει παράνομα έρευνες σε μια περιοχή όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης».

Ο ΟΗΕ, πάντως, δεν ήταν ο μόνος διεθνής παράγων με ρόλο στο Κυπριακό που επέλεξε την τακτική των ίσων αποστάσεων. Και οι ΗΠΑ αποφεύγουν να πάρουν θέση για τα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως έδειξε η τελευταία ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ.του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντα και στηρίζουν τις προσπάθειές του να επιστρέψουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ζήτησε να αποφεύγονται οι εντάσεις.

Σε ερώτηση αν το αίτημα για αποφυγή εντάσεων απευθύνεται προς την Τουρκία ή την Κύπρο, η κ. Ψάκι σημείωσε πως «συνεχίζουμε να το διαβιβάζουμε αυτό ευρέως και πιστεύουμε πως έτσι πρέπει τα πράγματα να προχωρήσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή