Εντεκα προτάσεις για μεταρρύθμιση στο Πολυτεχνείο

Εντεκα προτάσεις για μεταρρύθμιση στο Πολυτεχνείο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στα ελληνικά ΑΕΙ ζητούν όλο και περισσότεροι πανεπιστημιακοί. Και για την προσπάθεια αυτή είναι σημαντική η παρουσία των μελών του Συμβουλίου (Σ.Ι.) κάθε ιδρύματος, που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4009 του 2011. Ενδεικτικά, στο ΕΜΠ ομάδα μελών του Σ.Ι. (κυρίως μέλη προερχόμενα από ιδρύματα εκτός Ελλάδος) διαμόρφωσε κατάλογο 11 θέσεων, η υλοποίηση των οποίων θεωρείται αναγκαία για την επούλωση των σοβαρών τραυμάτων που υπέστη το ΕΜΠ την τελευταία δεκαετία, καθώς και για την απογείωσή του ως ερευνητικού και εκπαιδευτικού ιδρύματος υψηλής ποιότητας. Οι 11 θέσεις θα προταθούν στον νέο πρύτανη Ιωάννη Γκόλια. Ειδικότερα, προτείνουν:

• Σύννομη λειτουργία της Συγκλήτου, χωρίς παρουσία οιουδήποτε προσώπου δεν είναι μέλος, πλην των περιπτώσεων που ονομαστικά προσκαλούνται πρόσωπα για ειδικά θέματα.

• Ισόρροπη ανακατανομή μη καθηγητικού προσωπικού (διοικητικοί, τεχνίτες, ερευνητές) σε Σχολές και Εργαστήρια, με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες διδασκαλίας. Ορισμένα «προνομιούχα» Εργαστήρια (και Υπηρεσίες) έχουν συγκεντρώσει υψηλό αριθμό υπαλλήλων που πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά εξυπηρετούν αποκλειστικά τα προγράμματα καθηγητών.

• Επιλογή νέου καθηγητικού προσωπικού μόνο με ανοιχτή πρόσκληση και όχι δημιουργία προϋποθέσεων που θα ευνοούσαν τη μετατροπή σε καθηγητικό προσωπικό των πρώην διοικητικών υπαλλήλων με διδακτορικό.

• Υποχρεωτική καταγραφή των ημερών απεργίας με περικοπή αποδοχών, ώστε το αναφαίρετο δικαίωμα της απεργίας να ξαναπάρει τη σημασία του ως μέσο συνειδητής δημοκρατικής διεκδίκησης.

• Καθορισμός ετήσιου ακαδημαϊκού ημερολογίου (2 κανονικά εξάμηνα διδασκαλίας, 3 εξεταστικές περίοδοι, λοιπές εκπαιδευτικές δραστηριότητες) που θα είναι απαραβίαστο πλην λόγων ανωτέρας βίας (π.χ. φυσικές καταστροφές).

• Επειτα από διαβούλευση, συνενώσεις, αλλαγές ή δημιουργία νέων Σχολών, σε συνάρτηση με τις επιστημονικοτεχνικές εξελίξεις και τις μεταβολές των αναγκών της αγοράς εργασίας.

• Αντιπροσώπευση των φοιτητών, όπως προβλέπει ο νόμος, στα όργανα διοίκησης και το Σ.Ι.

• Κατά προτεραιότητα βελτίωση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ΕΜΠ, της μέριμνας για τον φοιτητή, των υποτροφιών, των δυνατοτήτων πρακτικής εργασίας κατά τη διάρκεια των σπουδών και των προοπτικών απασχόλησης μετά τις σπουδές.

• Αναδιοργάνωση της χρηματοδοτούμενης έρευνας μέσω της ίδρυσης ενός ΝΠΙΔ που θα συμπεριλάβει ΕΛΚΕ και ΕΠΙΣΕΥ.

• Απόδοση όλων των κατειλημμένων χώρων του ΕΜΠ (π.χ. «στέκια») στον πρύτανη ώστε να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα και παραχώρηση από τον πρύτανη ορισμένων χώρων συλλογικής δραστηριότητας (με ελεύθερη είσοδο, ανοιχτούς στον έλεγχο).

• Αυτόματη παρέμβαση των αρμόδιων δυνάμεων (φύλακες ΕΜΠ ή αστυνομία, ανάλογα με τη σοβαρότητα) σε κάθε περίπτωση βίαιης παρεμπόδισης λειτουργιών του ΑΕΙ (κλείσιμο πυλών, κτιρίων κ.λπ.), καταστροφών δημόσιας περιουσίας, επίθεσης εναντίον μελών του ΕΜΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή