Χωρίς κεφαλαιακές ανάγκες και οι 4 ελληνικές τράπεζες

Χωρίς κεφαλαιακές ανάγκες και οι 4 ελληνικές τράπεζες

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξέπληξαν ευχάριστα οι ελληνικές τράπεζες, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα του stress test, που ανακοινώθηκαν πριν λίγο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καμία δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια.

Οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς εμφανίζουν την καλύτερη επίδοση. Η Alpha Bank είναι η μόνη εγχώρια τράπεζα που δεν εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες με βάση την εικόνα του 2013 ενώ και η Τράπεζα Πειραιώς δεν εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες αν συνυπολογιστεί η αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησε την περασμένη άνοιξη.

Κεφαλαιακές ανάγκες προκύπτουν για την Eurobank (1,76 δισεκατομμύρια ευρώ) και την Εθνική (930 εκατομμύρια ευρώ), ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ΕΚΤ με τον συνυπολογισμό των σχεδίων αναδιάρθρωσης, των πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων και άλλων ενεργειών που έχουν πραγματοποιήσει οι διοικήσεις των δυο τραπεζών, τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες εξαλείφονται. «Με τον υπολογισμό των δυναμικών στοιχείων των ισολογισμών οι δύο τράπεζες δεν έχουν ή πρακτικά δεν έχουν κεφαλαιακές ανάγκες», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Οι εγχώριες τράπεζες όχι μόνο δεν χρειάζονται κεφάλαια αλλά με βάση το δυναμικό μοντέλο εμφανίζουν υπερεπέρκεια κεφαλαίων. Συγκεκριμένα με το δυναμικό μοντέλο, που εν πολλοίς περιλαμβάνει τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, με βάση το δυσμενές σενάριο διαμορφώνεται στο 8,9% για την Alpha Bank, στο 8,5% για την Εθνική Τράπεζα, στο 6,7% για την Τράπεζα Πειραιώς και στο 5,5% για την Eurobank.

Σημειώνεται ότι μια τράπεζα πρέπει να διαθέτει δείκτη 5,5% και  άνω για να περάσει με επιτυχία την άσκηση. Στην πράξη, όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών οι εγχώριες τράπεζες είναι υπερκεφαλαιοποιημένες: η Εθνική -με βάση το δυσμενές σενάριο, εμφανίζει κεφαλαιακό απόθεμα 2,025 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 1,75 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 800 εκατ. ευρώ ενώ οριακό έλλειμμα 18 εκατ. εμφανίζει η Eurobank. Η παραπάνω εικόνα δεν περιλαμβάνει τον αναβαλλόμενο φόρο, αν συνυπολογιστεί η κεφαλαιακή βάση των εγχώριων τραπεζών αυξάνεται κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Ως ιδιαίτερα ικανοποιητική εξέλιξη χαρακτήρισε την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμασιών αντοχής της ΕΚΤ από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, με ανακοίνωσή του. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει, ότι "ως πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά", ενώ παράλληλα επεσήμανε πως "εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας".

Αντ. Σαμαράς: Βήμα-βήμα βγαίνουμε από την κρίση

Την ικανοποίηση του εξέφρασε με γραπτή δήλωση και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας πως τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς".

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος υπογράμμισε πως τα θετικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής των συστημικών τραπεζών για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο.

«Όσον αφορά στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η επιτυχία αυτής της άσκησης επιβραβεύει τις συνεχείς προσπάθειες αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης των τελευταίων δύο ετών που έχουν σημαντικά αναμορφώσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ενισχύοντας τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας», τόνισε, από την πλευρά της, η κα Αναστασία Σακελλαρίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΤΧΣ

Την θετική επίδοση των εγχώριων τραπεζών στο πανευρωπαϊκό stress test τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση της ΤτΕ:

«Τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη Συνολική Αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού και το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση.

Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Alpha Bank A.E. δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, η οποία όμως  υπερκαλύπτεται από την καθαρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014 μετά και την αφαίρεση του ποσού εξαγοράς προνομιούχων μετοχών.

Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα Α.Ε. και η Eurobank Ergasias A.E. παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες πραγματοποίησαν το 2014. Ωστόσο, όπως αναφέρει η συγκεντρωτική έκθεση της Συνολικής Αξιολόγησης: "για [αυτές] τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και οι οποίες εμφανίζουν κεφαλαιακή υστέρηση βάσει του στατικού ισολογισμού, οι προβολές βάσει του δυναμικού ισολογισμού (οι οποίες εκπονήθηκαν παράλληλα με την αξιολόγηση βάσει του στατικού ισολογισμού, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης συμφωνήθηκαν με την ΓΔ Ανταγωνισμού μετά την 1η Ιανουαρίου 2014) θα ληφθούν υπόψη από τις Μικτές Εποπτικές Ομάδες για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Βάσει του δυναμικού ισολογισμού, μία τράπεζα (Εθνική Τράπεζα Α.Ε.) δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων και ακόμη μία (Eurobank Ergasias A.E.) στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση".

Τα αποτελέσματα της άσκησης που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση».

ETE: Δεν απαιτείται καμία περαιτέρω κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης της

«Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος επιτυγχάνει 2 δισ. ευρώ κεφαλαιακό πλεόνασμα όπως προκύπτει από το "Δυσμενές Δυναμικό Σενάριο" του Stress test και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πρόσθετα κεφάλαια που προκύπτουν από το νόμο για τον αναβαλλόμενο φόρο. Συνεπώς δεν απαιτείται καμία περαιτέρω κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Εθνική Τράπεζα.

Τα συνολικά αποτελέσματα

Συνολικά 25 από τις 130 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν πέρασαν τα τεστ αντοχής, που βασίζονται σε στοιχεία από τα τέλη του 2013, και θα πρέπει να συγκεντρώσουν 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαιο προκειμένου να διασφαλίσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Εξ' αυτών οι 12 τράπεζες έχουν ήδη καλύψει το σχετικό κενό, αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους κατά 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2014 ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η  αξία των στοιχείων ενεργητικού του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα πρέπει να αναπροσαρμοστεί κατά 48 δισ. ευρώ, ενώ τμήμα 37 δισ.ευρώ εξ'αυτών δεν προκαλεί κεφαλαιακό έλλειμμα. Συνολικά, η επίπτωση στις τράπεζες από τον έλεγχο της ΕΚΤ ανέρχεται σε 62 δισ.ευρώ εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ αφορούν σε κεφαλαιακό έλλειμμα και τα 37 δισ. ευρώ στην προσαρμογή της αξίας του ενεργητικού τους.

Η ΕΚΤ διαπίστωσε επίσης ότι οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιπλέον ύψους 136 δισ. ευρώ.

Επισυνάπτονται σε αρχεία PDF οι ανακοινώσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή